- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Gefeminiseerd zaad maken
Wanneer je je eigen wiet kweekt, wil je op een gegeven moment wellicht ook zelf zaden maken van twee van je favoriete planten. Dan is het natuurlijk erg handig als die zaden alleen vrouwelijke planten opleveren. Daar kun je voor zorgen door je zaden te feminiseren. Zo moet het!
Gefeminiseerde wietzaden krijg je, wanneer het stuifmeel dat je gebruikt om een vrouwelijke plant mee te bevruchten, afkomstig is van een vrouwelijke plant. Je kruist dus eigenlijk de genen van twee vrouwelijke planten, waardoor het nageslacht alleen maar vrouwelijk zal zijn. Om dit vrouwelijke stuifmeel te krijgen, zul je ervoor moeten zorgen dat een vrouwelijke wietplant mannelijke bloemen produceert. Dit kan op twee manieren: door de vrouwelijke wietplant te behandelen met colloïdaal zilver (ook wel zilverwater) of door haar te stressen.
Gefeminiseerde wietzaden maken door te stressen
Voordelen: 100% natuurlijk, gemakkelijk. Nadelen: niet erg betrouwbaar, weinig gefeminiseerde zaden.
De stress methode is 100% natuurlijk en gemakkelijk, maar niet heel erg betrouwbaar. Wanneer je een vrouwelijke wietplant niet oogst, ook niet als ze helemaal rijp is, kan ze in een laatste poging om zich voort te planten, mannelijke bloemen vormen. Dit stuifmeel zal, wanneer je het gebruikt om een andere vrouwelijke wietplant mee te bevruchten, gefeminiseerd zaad opleveren.
Het probleem met deze methode is dat sommige soorten van nature zo helemaal nooit mannelijke bloemen zullen vormen. Daarnaast ben je op deze manier planten aan het selecteren die de eigenschap om hermafrodiet te worden in zich dragen. Elke keer dat je zo zaden maakt vergroot je deze eigenschap, en dat is niet wenselijk. Ten slotte is het zo dat deze manier maar weinig stuifmeel oplevert en niet veel zaad kunt maken. Het enige voordeel dat deze manier om vrouwelijke zaden te maken heeft, is dat het 100% natuurlijk is en dat de planten nadat ze hermafrodiet geworden zijn nog steeds veilig te roken zijn, dit is namelijk niet meer zo bij het gebruik van zilverwater.
Gefeminiseerde wietzaden maken met zilverwater
Voordelen: je kan vrouwelijk zaden maken van elke vrouwelijke planten (zelfs soorten die alleen als kloon verkrijgbaar zijn), de methode is betrouwbaar, je kunt zoveel gefeminiseerde zaden maken als je wilt. Nadelen: je hebt colloïdaal zilver (zilverwater) nodig, hoewel het nageslacht van je behandelde planten 100% veilig voor consumptie is, is elke plant die in aanraking met zilverwater is geweest niet meer veilig te roken. (Sommige kwekers sprayen het zilverwater alleen op de onderste takken en roken de rest van de wiet gewoon op. Dit kan wel, maar wees super voorzichtig en verzeker je ervan dat het zilverwater absoluut niet in aanraking komt met de wiet die je gaat roken! Dit is af te raden.)
Deze manier wordt vanwege de bovengenoemde voordelen ook gebruikt door de zadenbedrijven om hun gefeminiseerde zaden te produceren. Wanneer een vrouwelijke wietplant behandeld wordt met een oplossing van zilverdeeltjes in gedistilleerd water, zal de plant mannelijke bloemen maken. Deze oplossing heet colloïdaal zilver of zilverwater en kun je op internet kopen of zelf maken. Wanneer je het koopt, zorg er dan voor dat het 30 PPM (parts per million) of meer zilverdeeltjes heeft.
Om je plant te behandelen besproei je haar vanaf het begin van de bloeifase dagelijks met het zilverwater. Ga door met de dagelijkse behandeling tot je de eerste mannelijke ‘ballen’, of bloemen ziet. Dat duurt gemiddeld zo’n twee weken. Als de mannelijke bloemen gaan bloeien kun je het stuifmeel verzamelen om een andere vrouwelijke plant mee te bevruchten. In tegenstelling tot bij de stress methode ben je nu niet aan het selecteren op de hermafrodiete eigenschap. Deze methode levert je ook veel meer stuifmeel op dan de stress methode.
Het nadeel van deze methode is dat de behandelde wietplant niet meer geschikt is om te roken. Daarom moet je de plant weggooien, nadat je het stuifmeel verzameld hebt. Zorg er ook voor dat je alle gebruikte spullen zoals plantenspuiten en dergelijke goed schoonmaakt zodat het zilverwater je niet per ongeluk met andere planten in contact kan komen.
In een later bericht zullen we uitleggen hoe zilverwater gemakkelijk zelf gemaakt kan worden, maar zoals eerder gezegd: je kunt het ook gewoon kopen.
(advertentie)