- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zelf gefeminiseerde wietzaden maken?
ROLLING STONED TOP 50 #44 Het vierenveertigste meest gelezen RollingStoned artikel van 2015 gaat over het zelf maken van gefeminiseerd zaad. Je weet wel, van die handige zaden waar alleen maar vrouwelijke wietplanten uit groeien zodat je geen overbodige mannelijke planten hoeft groot te brengen. Mediwietpatiënt Bas is afgekeurd, hij heeft daardoor niet veel geld te besteden en vroeg onze lieve Muna daarom in april of hij dit soort zaden ook zelf kan maken. Zoals gewoonlijk reageerde Muna met een uitgebreid recept waar niet alleen Bas, maar iedereen zijn kweekvoordeel mee deed …want #44.
Hoi Muna, ik kweek zoals waarschijnlijk wel meer patiënten al jaren mijn eigen wiet. Ik ben afgekeurd vanwege een hernia en daarom verdamp ik ook cannabis. Ik heb best veel nodig en de coffeeshopwiet kan ik niet betalen en eigenlijk zijn de zaden ook best een grote uitgave voor mij. Daarom zou ik graag willen weten hoe ik zelf zaden kan maken, en dan het liefste ook gefeminiseerde zaden. Groene groet, Bas
Hallo Bas, ik snap je. Als je maar een klein budget hebt en je hebt veel wiet nodig dan heb je voor je medicijnen eigenlijk maar een optie hier, en dat is zelf kweken. Ik zou dan ook graag zien dat de eigenteelt van cannabis zeker voor patiënten zoals jij volledig wordt vrijgegeven. Een paar zaden zijn voor de meeste recreatieve wietliefhebbers misschien goed te betalen, maar als je van een minimum moet rondkomen kun je eigenlijk helemaal geen geld missen. Ik zal je vertellen hoe je zelf (gefeminiseerde) zaden kunt maken met de kweekruimte die je toch al hebt.
Gefeminiseerde wietzaden maken
Ik zal het zo simpel mogelijk proberen uit te leggen. Cannabis is een tweeslachtige plant, dat betekent dat er zowel mannelijke als vrouwelijke planten zijn. Wietzaden groeien in bloemen (toppen) van de vrouwelijke planten nadat deze in aanraking zijn gekomen met stuifmeel uit de bloemen van de mannelijke planten. Tot zover vertel ik je hopelijk niet veel nieuws.
Uit gewone wietzaden kunnen mannelijke planten groeien en vrouwelijke planten. Het vrouwelijke zaadbeginsel heeft twee X chromosomen (XX) en het mannelijke stuifmeel heeft een X en een Y chromosoom (XY) en bepaalt daarmee het geslacht van het zaadje. De moederplant geeft een X chromosoom door aan het nieuwe leven (zaadje) en de vaderplant ofwel een X chromosoom, ofwel een Y chromosoom. In het eerste geval zal uit het zaadje een vrouwelijke plant (XX) groeien en in het tweede geval een mannelijke (XY). Misschien klinkt het ingewikkeld maar het valt reuze mee.
Als we gefeminiseerde zaden willen maken moeten we de natuur manipuleren, en dan met name het stuifmeel
Hierboven heb ik de normale gang van zaken beschreven zoals wietplanten zich in de natuur voortplanten. Als we gefeminiseerde zaden willen maken moeten we de natuur manipuleren, en dan met name het stuifmeel. Dat bepaald immers het geslacht van de zaden. Om ervoor te zorgen dat alle zaden twee X chromosomen meekrijgen en dus vrouwelijke planten voortbrengen, kun je het normale stuifmeel niet gebruiken, maar moet je aan stuifmeel met twee X chromosomen zien te komen. Dit stuifmeel komt niet van een mannelijk, maar van een vrouwelijke plant.
Deze vrouwelijke wietplant is behandeld met zilverwater en zit vol met mannelijke bloemen
Door een vrouwelijke plant te behandelen met zilverwater maakt ze mannelijke bloemen aan. Het stuifmeel uit deze bloemen heeft twee X chromosomen. Wanneer je met dit stuifmeel een andere vrouwelijke plant bevrucht, zullen alle zaden die daar uit voortkomen twee X chromosomen bevatten, en daarmee vrouwelijke planten voortbrengen, en heb je gefeminiseerd zaad gemaakt.
In de praktijk
Tot zover de theorie Bas, maar hoe gaat het nu in de praktijk? Wel, om te beginnen heb je een goede vrouwelijke plant nodig die je met zilverwater gaat behandelen. Kies hiervoor een plant die zelf uit regulier (niet gefeminiseerd) zaad voortgekomen is.
Daarnaast heb je een andere vrouwelijke plant nodig om te bevruchten, ook deze plant kan het beste uit regulier zaad gegroeid zijn. Verder raad ik je aan om twee genetisch verschillende soorten te kiezen voor het stuifmeel en om te bevruchten. Hierdoor heb je de meeste kans op een mooie F1 kruising die min of meer gelijk opgroeiende planten oplevert. Verder heeft een F1 kruising als voordeel dat ze zo’n 25% extra groeikracht bezit, hybride groeikracht noemen we dit.
Om het gefeminiseerde stuifmeel te verkrijgen heb je zilverwater nodig, dit kun je op internet vrij gemakkelijk verkrijgen. Besproei een geselecteerde vrouwelijke plant vanaf het begin van de bloeifase dagelijks met zilverwater (colloïdaal zilver). Ga door met de dagelijkse behandeling tot je de eerste mannelijke ‘ballen’, of bloemen ziet. Dat duurt gemiddeld zo’n twee weken. Als de mannelijke bloemen gaan bloeien kun je het stuifmeel verzamelen om een andere vrouwelijke plant (of slechts een enkele top) mee te bevruchten. Let wel op, want de behandelde plant is onbruikbaar geworden door de behandelingen met het zilverwater. Rook haar NIET op! Voer de behandelingen met het zilverwater ook in een afgesloten ruimte uit als je nog meer planten hebt staan die je wel graag wil oproken!
Bestuiven of bevruchten is vrij gemakkelijk. Het gaat het beste door met een klein penseeltje het stuifmeel op een top van de andere geselecteerde plant te smeren. Doe dit vanaf de vierde week van de bloei, maar beter niet later dan de zesde week van de bloei. Om de zaden goed af te laten rijpen doe je er goed aan om de zaden pas te oogsten als de toppen overrijp zijn, dus enkele weken later dan je gewoonlijk zou oogsten.
Heel veel succes bij het feminiseren Bas! Groetjes van Muna
(advertentie)