(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Biologisch je (buiten)wietplanten voeden kan met kant en klare vloeibare organische plantenvoeding maar dat kun je dus ook zelf maken. In plaats van organisch materiaal wekenlang te laten composteren kun je namelijk veel sneller een vloeibaar aftreksel maken van mest. En nee, dat wordt geen compostthee maar je eigen biologische vloeibare plantenvoeding.

Je eigen organische en vloeibare plantenvoeding maken, heeft overigens wel wat van weg compostthee maken. Je trekt als het ware een ’theetje’, alleen niet van compost maar van dierenmest. En omdat we begrijpen dat je geen zin hebt om wekenlang een bak stront in je tuin te hebben, versnellen we het proces door het te koken.

Mest verzamelen

Je had het waarschijnlijk al door, voor dit recept heb je poep nodig en liefst van verschillende dieren. Je wil immers niet een té eenzijdig dieet aan je wietplanten geven. Op kinderboerderijen ligt de plantenvoeding voor het oprapen. Alleen kun je dat niet direct in de grond stoppen, aangezien het veel te geconcentreerd is en je wietplanten kan beschadigen. Vaak is het ook te zuur en bevat het te veel ammoniac.

Dierenmest is goede plantenvoeding, alleen veel te sterk om direct aan wietplanten te geven, je moet er eerst thee van trekken. Foto: Quality Stock Arts, Shutterstock

Om dierenmest toch snel te kunnen gebruiken, kun je het koken. Zo gaat de ammoniac eraf en krijg je snel een geconcentreerde biologische plantenvoeding. De eerste stap is dus een tripje naar de kinderboerderij om wat poep te verzamelen. Klinkt vies maar als je even een klein schepje en een emmertje meeneemt is het zo gebeurd. Verzamel ongeveer 2 tot 3 liter mest van zoveel mogelijk dieren. Kippenstront, koeienpoep, schapenkeutels, wat je maar kunt vinden.

Koken met keutels

Je kunt je misschien wel voorstellen dat een pannetje poep op het vuur behoorlijk stinkt, dus het is een goed idee om je ’theetje’ buiten te trekken. Het moet een paar uur zachtjes koken dus een elektrische kookplaat is geen overbodige luxe, al zal het op een campingbrander ook wel lukken.

Het recept is verder simpel genoeg. Neem de mest die je verzameld hebt en doe dit in een grote (oude) soeppan met een inhoud van ongeveer 5 liter. Vul de pan verder met water en zet het op het vuur. Laat de boel zoals gezegd een paar uur staan tot het ongeveer voor de helft is ingedampt. Het mengsel hoeft overigens niet te koken maar mag wel lekker heet worden, zodat het goed trekt. Er zal een behoorlijke ammoniac-damp afkomen dus ga ondertussen gerust een blokje om 😉

Er zal een behoorlijke ammoniac-damp vanaf komen dus ga gerust een blokje om, terwijl je mest mengsel staat te pruttelen… Foto: Roger Siljander, Shutterstock

Wanneer er ongeveer nog de helft van het mengsel over is, laat je de boel afkoelen en zeef je de mest en andere vaste delen uit. Dit kun je het beste doen met een zeef en een (oude) theedoek. Daarna kun je het aftreksel in lege flessen bewaren om aan je planten te geven wanneer ze een extraatje kunnen gebruiken.

Zo gebruik je het mest-aftreksel

Wat je gekookt hebt is in feite een geconcentreerde vloeibare en biologische plantenvoeding. Je kunt het dus ook niet onverdund aan je wietplanten geven. Als het goed is heb je zo’n 2 liter van het aftreksel van de 2 tot 3 liter dierenmest over. Gebruik 2 tot 3 milliliter per liter voedingswater. Geef het ook gerust mee met iedere waterbeurt want: no panic, it’s organic!

[Dit recept voor plantenvoeding is afkomstig van Peter Lunk, medicinaal gebruiker en cannabisactivist. Openingsfoto: Africa Studio, Shutterstock]
(advertentie)