- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zelf maken: compostthee en brandnetelgier voor je buitenwiet
Een van de fijnste dingen aan de zomer, is dat je dan buiten bijna helemaal gratis je eigen wiet kunt kweken. Een paar goede wietzaden en wat aarde, meer heb je niet nodig. Plantenvoeding maak je namelijk helemaal zelf van wat compost of brandnetels, en dat doet ook nog eens wonderen tegen ongedierte.
Compostthee en brandnetelgier zijn een enorme verrijking van je aarde. Ze stimuleren het bodemleven, en voeden en beschermen wietplanten tegen ongedierte en ziektes. Compostthee is een eigenlijk een levende plantenvoeding. Wanneer je het maakt kweek je namelijk micro-organismen (microbes) die in gezonde grond leven. Deze zorgen voor een gezond bodemleven dat organisch materiaal afbreekt, en omzet in voor planten opneembare mineralen.
Brandnetelgier is een natuurlijke voedingsbron voor wietplanten met veel stikstof (N), en daardoor geweldig tijdens de groeifase van buitenwiet!
Recept voor compostthee
Compostthee bevat naast microbes ook een grote hoeveelheid micro- en macro-meststoffen die via de huidmondjes op de bladeren (stomata) kunnen worden opgenomen. Dit maakt compostthee ook een uitstekende bladvoeding, die niet alleen voedt maar ook beschermt. Compostthee laat op de bladeren een beschermende coating achter die beschermt tegen ongedierte.
Benodigdheden: Een grote emmer (+/- 20 liter), aquariumpomp met bruissteen, 500 gram goede compost (bij voorkeur zelf gemaakt), melasse (blackstrap zonder zwavel) of vruchtensap (optioneel), kaasdoek of nylonkous (optioneel)
Werkwijze: Vul de emmer met schoon water en plaats onderin de bruissteen van de aquariumpomp. Zorg ervoor dat het water en de compost ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Een te groot temperatuurverschil kan de bacteriën uit de compost namelijk doden.
Voeg de 500 gram compost toe; wanneer je dit eerst in een kaasdoek doet kun je het later gemakkelijk uit het water halen als een soort theezakje. Voeg eventueel een paar eetlepels melasse toe voor extra suikers en extra bacteriën. Als je geen melasse hebt, kun je ook een glas vruchtensap toevoegen. De natuurlijke suikers voeden de bacteriën.
Zet nu de aquariumpomp aan en laat hem 24 tot 36 uur lucht in het mengsel pompen. De compostthee is klaar wanneer het gaat schuimen, een bruine kleur krijgt en naar verse aarde begint te ruiken. Laat het niet langer staan dan nodig is want dan raakt de voeding (suikers) op, en gaan de microbes die je gekweekt hebt weer dood.
Gebruik: Omdat compostthee niet lang houdbaar is kun je het het beste direct of zo snel mogelijk gebruiken. Maak daarom ook niet meer dan 20 liter tegelijk. Je kunt het als voedingswater gebruiken en bij de aarde gieten maar je kunt het ook in een plantenspuit op de bladeren van je planten sproeien.
Wees niet bang om te veel te geven want je kunt planten met compostthee nooit overvoeden. Let er natuurlijk wel op dat je de wortels van je wietplanten niet verdrinkt.
Recept voor brandnetelgier
Brandnetels zijn een geweldige gratis bron van stikstof (N). Door er zogenoemde gier van te maken krijg je een biologische en natuurlijke plantenvoeding, waar wietplanten met name in de groeifase keilekker op gaan.
Brandnetelgier is tenslotte zó ontzettend makkelijk te maken dat je het zelfs ter plekke bij je guerrilla wietplanten in het wild kunt maken. Zolang er maar brandnetels groeien.
Benodigdheden: een grote emmer (+/- 20 liter), een kilo brandnetels
Werkwijze: Vul de emmer met de brandnetels. Draag tuinhandschoenen tegen het prikken maar verder hoef je niet moeilijk te doen, de brandnetels kunnen met wortel en al gebruikt worden. Giet er vervolgens 10 liter schoon water op (10 liter water per kilo brandnetels dus). Dek de emmer af en zet het weg op een plaats waar je het het minst ruikt. Brandnetelgier kan namelijk behoorlijk stinken. Roer het elke dag even om en na tien dagen is je brandnetelgier klaar voor gebruik.
Gebruik: Verwijder de brandnetels uit de emmer en verdun de gier met schoon (regen)water in de verhouding 1 op 10. Eén liter brandnetelgier dus op tien liter water. Gebruik het verdunde goedje als voedingswater. Je hoeft het niet op de bladeren te sproeien om ze tegen ongedierte te beschermen. De brandnetelgier wordt door de wortels opgenomen en verhardt de bladeren. Op die manier worden ze minder aantrekkelijk voor sapzuigende insecten zoals bladluisen, trips en spint.