- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zelf wietzaden maken #2: Bevruchting
Welkom bij het laatste deel van dit tweeluik over het maken van je eigen wietzaden. In het eerste deel hebben we het over de selectie en het opvangen van stuifmeel gehad. In dit deel gaan we verder, we zullen je laten zien hoe je aan vrouwelijk stuifmeel komt voor gefeminiseerd zaad en ook gaan we over tot de daad: de bevruchting dus.
Stuifmeel voor gefeminiseerd zaad
Voor reguliere zaden gebruik je het stuifmeel van een mannelijke wietplant, maar als je gefeminiseerd zaad wil kweken dan zul je een vrouwelijke plant aan moeten zetten om mannelijke bloemen te laten groeien. Hier zijn een paar methodes voor. Je kunt een vrouwelijke plant stressen met onderbrekingen van de lichtperiode maar dat levert niet de allerstabielste vrouwelijke zaden op. De beste stressmanier is om de plant simpelweg in de bloeifase te laten, ook al is ze klaar voor de oogst. Omdat ze niet bevrucht wordt maar wel aan het einde van haar leven zit, zal ze een paar mannelijke stampertjes laten groeien. Deze zijn vrij klein dus je moet er even goed op letten om ze te zien. Ze lijken op kleine minibanaantjes. Deze banaantjes bevatten stuifmeel waarmee je een andere vrouwelijke plant kunt bevruchten voor gefeminiseerd zaad.
Een mannelijk stampertje, ook wel banaantje genoemd
De stresstechnieken werken weliswaar, maar de genetische eigenschap die ervoor zorgde dat je plant hermafrodiet werd worden doorgegeven in het nageslacht. De zaden die je hierdoor krijgt hebben wellicht een grote kans om daardoor ook hermafrodieten op te leveren en zijn dus niet zo stabiel. Gelukkig is er een betere methode dan stres waarbij de hermafrodiete eigenschappen niet nodig zijn. Je kunt een vrouwelijke wietplant namelijk ook met zilverwater behandelen om ervoor te zorgen dat ze mannelijke bloemen gaat maken. De plant heeft hierbij niet de neiging om hermafrodiet te worden en zal dit dus ook niet doorgeven aan het nageslacht.
Zilverwater
Eer zijn ook andere stoffen die je kunt gebruiken om mannelijke bloemen aan een vrouwelijke plant te laten groeien, maar zilverwater is waarschijnlijk het gemakkelijkst verkrijgbaar en het meest betaalbaar. Je kunt het zelf maken maar gemakkelijker is het om een flesje zilverwater op internet te kopen. Google even op ‘Colloïdaal Zilverwater‘ en je vindt al snel resultaten, een flesje kost ergens tussen de 10 en 30 euro. Het is niets meer of minder dan een wateroplossing met daarin hele fijne zilverdeeltjes, het is niet giftig en je kunt het veilig gebruiken.
Mannelijke bloei aan een vrouwelijke plant
Het zilver trekt in de vrouwelijke bloeihormonen in de plant zodat de mannelijke bloeihormonen de overhand krijgen en er mannelijke bloemen worden aangemaakt. Je gebruikt het zilverwater in een verstuiver en besproeit daar dagelijks een vrouwelijke wietplant mee. Meestal is een enkele tak meer dan voldoende voor een flinke voorraad stuifmeel. Begin een week voordat je het lichtregime omzet naar 12 uur met sproeien en ga door met de behandeling tot twee weken nadat het lichtregime naar 12 uur is omgezet. In totaal moet je de plant dus drie weken lang, dagelijks besproeien. Zodra de bloei goed en wel begint, zul je de mannelijke bloemen op de behandelde plant zien. Wacht tot ze openen om het stuifmeel zoals beschreven in deel #1, op te vangen.
De bevruchting
Een top bestuif je makkelijk met een penseeltje
Om een vrouwelijke wietplant te bevruchten kun je het stuifmeel met een klein penseeltje of een wattenstaafje op een wiettop aanbrengen. Natuurlijk kun je het stuifmeel ook gewoon door de lucht verspreiden maar dat is wat onnauwkeurig. Door met een penseeltje te werken kun je ook verschillende kruisingen aan verschillende toppen maken. Bevrucht de plant rond de derde week van de bloeifase, als de toppen goed vorm beginnen te krijgen. Maar niet later dan de vierde bloeiweek, anders hebben de zaden tekort tijd om goed af te rijpen. Je zaden zijn pas 1 tot 2 weken nadat de wiet oogstrijp is klaar, je moet je planten dus wel iets langer laten staan als je voor zaden kweekt.
Voorzichtig met stuifmeel
Als je naast de zaden ook nog wat rookbare wiet wil oogsten, moet je voorzichtig met het stuifmeel omgaan. Een enkele mannelijke plant (of mannelijke tak) kan met gemak al je planten bestuiven en je wiet-oogst verpesten. Waarschijnlijk wil je ook weer niet zoveel zaden, dus hoe kun je dat voorkomen? Je zou de plant naar een andere kweekruimte kunnen verplaatsen, maar als ergens een doorgang is kan het stuifmeel alsnog zijn weg vinden en je vrouwelijke planten bevruchten. Je kunt ook een isolatiekamer voor je mannelijke planten maken.
Als je naast de zaden ook nog wat rookbare wiet wil oogsten, moet je voorzichtig met het stuifmeel omgaan
Zo’n isolatiekamer maak je gemakkelijk met een transparante plastic opbergbox. Kies er een met een goed afsluitbaar deksel. Je gaat hem op zijn kant zetten zodat je mannelijke plant er helemaal inpast. Aan de bovenkant maak je een afzuiger waarvoor je een paar lagen filterdoek voor afzuigers spant. De afzuiger moet de lucht door het filter heentrekken, niet duwen. Als afzuiger kun je een simpele computerfan gebruiken. Aan de onderkant kun je gerust een gaatje maken om lucht binnen te laten, want zolang de afzuiger aan staat kan stuifmeel daar nooit door naar buiten.
(advertentie)