(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Frankrijk is niet alleen het populairste vakantieland onder Nederlanders, het is ook een van de strengste en achterlijkste landen van Europa als het gaat om drugswetgeving. Tot voor kort stond op het roken van een joint een boete van 3.750 euro en een jaar celstraf! Niettemin is het gebruik van cannabis in Frankrijk veel hoger dan het Europese gemiddelde én waait er voorzichtig een andere politieke wind…

 

Wiet in de koeienstal

Afgelopen najaar nam het Franse parlement een wetsvoorstel aan dat de straf voor drugsgebruik beperkt tot een boete van 200 euro, om de druk op politie en justitie te verminderen. Deze week bericht Peter Vermaas, NRC-correspondent in Frankrijk, over bioboer Jouany Chatoux, die op zijn boerderij nabij Limoges experimenteert met cannabisteelt. Niet alleen buiten, maar ook in een “in Nederland aangeschafte kweekcontainer met warmtelampen”, die een plaatsje heeft gekregen in zijn koeienstal.

De regio waar Chatoux boert – de Creuse – benoemde de cannabisteelt in 2017 expliciet als mogelijkheid om het departement te her-dynamiseren en banen en rijkdom te creëren. Het betreffende plan van de lokale overheid biedt Chatoux enige bescherming, want voorlopig opereert hij in een volledig grijs gebied. Hij gebruikt nu nog hennepzaden met minder dan 0,2 procent THC, maar de bloemtoppen verwerken tot bijvoorbeeld CBD-olie is verboden. “Uit een soort activisme” verkoopt de bioboer daarom nu al uit Zwitserland geïmporteerde CBD-producten.

Huidige wetgeving is ‘idioot’

Een tweede troefkaart: de plaatselijke politie is al eens langs geweest, bekeek alles en greep niet in. En Chatoux’s politieke bondgenoot Jean-Baptiste Moreau nam de minister van Milieu mee voor een werkbezoek aan de experimentele wietkwekerij. Moreau is parlementslid voor de Creuse namens de LREM (La République En Marche), de partij van president

Macron. Moreau noemt de huidige wetgeving “niet te verdedigen, onmenselijk en idioot”. Samen willen Chatoux en Moreau van de Creuse het epicentrum van legale Franse wietteelt maken.

Jarenlang waren de vakanties van onze columnist in Frankrijk cannabisvrij, maar zie hier!

Fransen initieerden Hollandse Hennepoorlog

The times they are-a-changing. Of liever: les temps changent. In 1996 was het de Franse president Jacques Chirac die er met zijn constante kritiek op het Nederlandse cannabisbeleid voor zorgde dat ons land niet koos voor meer regulering, maar voor meer repressie en criminalisering.

Als reactie op het geblaf van Chirac startten minister-president Wim Kok, minister van buitenlandse zaken Hans van Mierlo en justitie topambtenaar Joris Demmink de Hollandse Hennepoorlog. Voor Highlife schreef ik er uitgebreid over: het verhaal is hier terug te vinden.

Uitkijkend over het in veertig jaar volledig onveranderde landschap, met een jointje erbij, was het fijn fantaseren over een toekomst waarin Frankrijk op grote schaal buiten cannabis verbouwt

Zelf kom ik al zo’n veertig jaar in Frankrijk; mijn ouders hebben een vakantiehuis in de regio Occitane, in het uiterste zuiden. Vorige maand was ik er met mijn broer en zus, hun kinderen en mijn eigen gezin. Nostalgie en plezier alom.

Barcelona is dichtbij

Tot voor kort waren mijn vakanties hier helemaal cannabisvrij, al dronk ik dan wel ruim meer dan normaal en rookte ik ook veel meer tabak. Maar wat in het groot verandert, verandert ook in het klein (en andersom). Barcelona, met zijn honderden cannabisclubs, is dichtbij en dit jaar viel ik dankzij een vriend die onderweg naar Baskenland langskwam helemaal met mijn neus in de boter.

Je moet over arendsogen beschikken, maar hier rookt de VOC-voorzitter een joint op grote hoogte in Montseret

Natuurlijk, ik dronk nog steeds – lokale – rode wijn bij het eten. Maar afgezien daarvan was mijn drankgebruik nul, nu er goede hasj en wiet beschikbaar was. Uitkijkend over het in veertig jaar volledig onveranderde landschap, met een jointje erbij, was het fijn fantaseren over een toekomst waarin Frankrijk op grote schaal buiten cannabis verbouwt. Met alle kennis, cultuur en geschiedenis van de wijnproductie, maar dan toegepast op de cannabisplant en alles wat je daar van kunt maken.

Verleden, heden én toekomst

Laten we niet vergeten dat het de Fransen waren die rond 1800 cannabis als roesmiddel in Europa introduceerden. De soldaten die terug kwamen van Napoleons veldtocht in Egypte namen de hasj die ze daar hadden leren waarderen mee terug naar Frankrijk. De oorlog tegen Algerije (1830-1847) vergrootte de populariteit van hasj in Frankrijk verder.

Het beroemdste voorbeeld van die populariteit is de Club des Hashischins, actief tussen 1844 en 1849 en met leden uit de literaire en intellectuele elite van Parijs. De verslagen van hun stonede soirees zijn nog steeds wereldberoemd.

Frankrijk heeft dus al een legacy, pardon een héritage, om op voort te bouwen. En de omstandigheden zijn, vooral in het zuiden, vrijwel ideaal. Warm, droog, veel zonne-uren en enorme oppervlaktes bruikbare landbouwgrond op gemiddelde tot grote hoogte. Vanuit het perspectief van een buitenteler is de Occitane het Californië van Europa. Dus: hup Chatoux, hup Moreau en hup Macron! En marche! Vers la légalisation!

(advertentie)