- Buitenwiet test ’24 update #19: MEGA oogst- en bloei-update!
- Zes praktische kweektips voor regenachtige zomers
- CNNBS @ Mary Jane Berlin – De 1e 100% legale cannabis expo!
- Wat is oogstverdunning (THC verdunning!) & wat doe je eraan?
- Buitenwiet test ’24 update #12: eindelijk zomer! ☀️
- Rapport aanpak wiet-criminaliteit: “Het blijkt allemaal gebakken lucht”
Praktische tips voor als je met een regenachtige zomer te maken krijgt. Dit artikel staat niet in het jaaroverzicht omdat het zo regenachtig was van de zomer maar omdat het van de hand van Plantarium is. Na een noodgedwongen opheffing, maakte de beroemde Nederlandse growshop namelijk een doorstart in 2024, en wel dankzij De Sjamaan. Gelukkig maar want Plantarium is een begrip in Nederwietland waar we het liever geen afscheid van nemen. En trouwens, de tips tegen de regen kun je waarschijnlijk ook wel gebruiken.
Zes praktische kweektips voor regenachtige zomers
Niets is zo veranderlijk als het weer. Bij cannabis adviescentrum Plantarium & Sjamaan weten ze er ook alles van. Ze hebben er na 31 jaar in ieder geval meer dan genoeg ervaring mee. De uitgelezen bron dus om jou van een aantal praktische tips tegen regen te voorzien. Doe er je voordeel mee!
Hoewel het voor je dagelijkse vitamine D behoefte niet ideaal is, kan je wietplant wel optimaal van een regenbui genieten én profiteren. Mits je natuurlijk de zorg biedt die ze onder deze omstandigheden nodig heeft. Lees dus vooral verder want daarvoor geven we je vandaag 6 praktische tips. Doe er je voordeel mee!
Tip 1: Hoe warmer, hoe dorstiger
De waterhuishouding van wietplanten buiten is ten eerste iets om in de gaten te houden. Tijdens de warme dagen heb je waarschijnlijk gemerkt dat de pot veel sneller droog is. Door de warmte droogt de aarde sneller uit en daarnaast heeft je dame bij hogere temperaturen ook meer dorst. Het is dus niet zo dat ze altijd evenveel water nodig heeft.
Goed opletten dus en de hoeveelheid water afstemmen op wat ze écht nodig heeft. Je wil niet dat er te veel vocht in de pot zit, dat zorgt voor verstikking. Er kan dan minder zuurstof bij de wortels komen, waardoor de wietplant ook minder efficiënt water opneemt. Blijf je pot dus optillen (wegen) en kijk naar de stand van het blad. Precies genoeg water geven is een ware kunst bij het cannabis kweken.
Tip 2: Blijf waakzaam op schimmels
Iedere cannabiskweker weet dat vocht het risico op problemen met schimmels verhoogd. Het is dan ook belangrijk dat je je dames blijft checken op meeldauw en botrytis (grijze schimmel ofwel toprot). Dat is vooral bij een plant in de volle grond belangrijk, aangezien die naar alle waarschijnlijkheid de volle laag van moedertje natuur te verduren krijgt.
Oftewel, trek de kaplaarzen aan en stap je tuin in. Inspecteer dan de bovenkant van haar bladeren. Zie je een wittig pluis die je er makkelijk af veegt? Dan is er een grote kans dat je met meeldauw te maken hebt. Wat je daar tegen kan doen lees je hier.
Tip 3: Kijk naar de stam
In het geval van bloeiende autoflowers in de volle grond is het helemaal belangrijk om wiettoppen op schimmels te inspecteren. Om de simpele reden dat vocht op de top de kans op rot in de top vergroot. De toprot ontstaat eerst binnenin en dat zie je niet direct. Het begint op de stam en vreet zich vervolgens een weg naar buiten. Dan ontstaat er een grijzige bruine massa die zacht en week is.
Bij je dagelijkse inspectieronde is het daarom aan te raden om de top rustig ergens open te buigen, zodat je op de stam kijkt. Als er op de stam, binnenin de top, een wittig poeder zit die eraf te vegen is, heb je te maken met schimmel. Dan is het tijd om na te denken over oogsten, want hoe langer je dit laat gaan, hoe meer schimmel er ontstaat. Goed idee om dan de andere planten ook even na te lopen. Heb je een bloeiende autoflower in een pot? Zet haar dan onder een afdak, uit de regen.
Tip 4: Meet de luchtvochtigheid bij het verduisteren
Als je bezig bent met verduisteren is het aan te raden een temperatuur/hygrometer bij je plant te hangen. De luchtvochtigheid op de plek waar je haar donker zet kan namelijk snel oplopen. Zo zien we soms zelfgemaakte constructies met vijverfolie waar de plant in gezet wordt. Zonder afzuiging bereiken ruimtes zoals deze zeer snel een hoge relatieve luchtvochtigheid. Dat verhoogt het risico op schimmel.
Een simpele oplossing is het installeren van een klein buisventilatortje, waardoor de vochtrijke lucht uit je verduisteringshokje gezogen wordt. Ook in garages is het aan te raden om de luchtvochtigheid te meten. Vooral met warme temperaturen en diverse regenbuiten kan de luchtvochtigheid ook daar snel oplopen. Het zou zonde zijn als je dame al schimmel ontwikkelt terwijl je juist door het verduisteren de schimmel voor wil zijn, toch?
Tip 5: Gebruik geen onderschotels
Het lijkt natuurlijk ideaal, een schaal onder de pot waardoor er geen water uit de pot op de grond of tafel stroomt… Tegelijkertijd zijn de gaten in je pot er niet voor niets. Ze zijn essentieel voor een goede drainage en bedoeld voor het makkelijk wegstromen van overtollig water. Oftewel: een plant in de regen zal door een schotel onder de pot zeer nat blijven. Iets wat je niet wilt.
Tip 6: Zorg dat er geen regen in je pot komt
Met de hele simpele reden: jij wil zelf kunnen bepalen hoeveel water je plant krijgt. Te veel water is namelijk niet goed, zoals we al eerder beschreven. Daarnaast kun je geen water geven als de pot al vol zit met vocht. Dat betekent dat je ook geen voeding kunt geven, terwijl je plant het wellicht wel nodig heeft! Gelukkig zijn er twee simpele manieren om te voorkomen dat er regen in de pot komt. Zet je plant onder een afdakje of maak een stevig stuk plastic of folie een soort deksel over de pot. Zie het als een soort hoes om de hoofdstam.
(advertentie)