(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Of je nou binnen of buiten een paar wietplanten kweekt, ongedierte wil je er liever niet op hebben. Het is dan ook goed om te weten dat er verschillende sprays zijn die je zelf kunt maken, met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. We geven je zes recepten van zowel preventieve als proactieve sprays tegen insecten die ook wel van een wietje houden.

Thuiskwekers doen de dingen graag zelf, dat moge duidelijk zijn. Dus ook tegen ongedierte in je kweektentje bestaan verschillende doe-het-zelf remedies. Sprays dus die je gemakkelijk zelf thuis kunt maken, en die schadelijke insecten ofwel preventief of proactief onschadelijk maken.

Verschillende huishoudelijke middeltjes en soms zelfs culinaire ingrediënten hebben een werende werking op verschillende soorten insecten. Voor onze zes insectensprays zijn er dan ook verschillende werkzame stoffen tegen ongedierte. Olie uit de keuken is bijvoorbeeld niet giftig maar werkt door insecten zoals bladluizen en zelfs trips en mijten te verstikken. Andere huis-tuin-en-keuken middelen tegen ongedierte zijn pepers, knoflook en (groene) zeep, aan de slag!

1. Groene zeep en water

Hoe simpel kan het zijn? Gewoon wat groene zeep en wat water maakt al een handige spray tegen insecten zoals witte vlieg en mijten. Gebruik deze voor het beste resultaat niet in de volle zon maar aan het begin of het einde van een dag, en spuit het ook niet op je toppen in de bloeifase.

Bereiding: meng een halve eetlepel groene zeep per liter water. Schud en vul je plantenspuit.

Plantaardige olies zijn niet giftig maar verstikken schadelijke insecten. Foto: New Africa, Shutterstock

2. Olie, groene zeep en water

Met een plantaardige olie zoals soja-, koolzaad-, zonnebloem-, of olijfolie, een beetje groene zeep en wat water kun je een spray maken tegen onder meer bladluizen, trips en mijten. Het werkzame ingrediënt is in dit geval de olie, en de groene zeep is nodig om de olie in het water te kunnen oplossen. Het werkt omdat de olie een laagje achterlaat dat de insecten verstikt. Deze spray is niet giftig voor jou of je wietplanten maar het zal je toppen wel verpesten als je het daarop spuit. Alleen gebruiken tijdens de groeifase dus!

Bereiding: meng 250 milliliter plantaardige keukenolie met een eetlepel groene zeep. Verdun twee eetlepels van dit mengsel met een liter water en stop het in een plantenspuit om te gebruiken.

3. Knoflook, olie en groene zeep

Door knoflook aan je spray toe te voegen wordt het niet alleen een goede spray om insecten mee te lijf te gaan, maar ook een goed preventief middel tegen ongedierte. Knoflook heeft namelijk een natuurlijke afwerende werking op ongedierte, ondanks dat het de insecten niet doodt. Het is dus ook goedgekeurd voor veganisten, al moet je de olie in dat geval misschien wel weglaten.

Zolang je een extract met knoflook niet in de bloeifase gebruikt, dan heb je geen last van de smaak of geur ervan op je oogst. Maar gezien de olie en de groene zeep in dit recept kun je deze spray sowieso niet op bloeiende wietplanten toepassen.

Bereiding: pureer twee hele knoflookbollen (dus niet alleen twee teentjes) in een blender met een klein beetje water, en laat een nachtje staan. Zeef de knoflook uit de puree en meng met 125 milliliter plantaardige olie, een theelepel groene zeep en een liter water. Gebruik 250 milliliter van het mengsel per liter water in een plantenspuit.

Knoflook houdt vele insecten op een afstand. Foto: Bozena Fulawka, Shutterstock

4. Pepers, groene zeep en water

(Chili)pepers zijn een uitstekend werend middel niet alleen tegen mensen (pepperspray) maar ook tegen insecten, al doodt het ze niet direct. Chilipeper weert ongedierte zeker wel, zodat je een plaag kunt voorkomen of op zijn minst de groei ervan afremmen.

Bereiding: pureer 250 gram chilipepers (Spaanse pepers) met 250 milliliter water. Voeg in een pan een liter water toe en laat dit even koken. Filter de pepers eruit als het afgekoeld is en voeg een halve theelepel groene zeep toe. Vul je plantenspuit en je kunt meteen met insecten verjagen beginnen. Gebruik alleen tijdens de groeifase.

Als alternatief kun je ook een snelle spray maken van een eetlepel chilipoeder, enkele druppels afwasmiddel en een liter water.

Tomatenblad bevat voor insecten giftige alkaloïden. Foto: Maks Narodenko, Shutterstock

5. Tomatenblad en water

Als je toevallig ook een paar tomatenplanten kweekt, dan kun je de bladeren daarvan ook gebruiken om ongedierte mee te weren. Tomatenplanten zijn namelijk onderdeel van de nachtschadefamilie, en die bevatten alkaloïden die giftig zijn voor dieren. De stoffen zijn echter ook uitstekend om tegen bladluizen en andere insecten in je tuin te gebruiken.

Bereiding: laat twee tomatenbladeren een nachtje weken in een liter water. Verwijder de bladeren en je kunt het water meteen op je wietplanten gebruiken.

6. Knoflook, uien en cayennepeper

Een mix van knoflook, uien en cayennepeper zou effectiever zijn dan elk van de ingrediënten op zichzelf.

Bereiding: pureer een hele knoflookbol (geen teentje maar een hele bol), een kleine rode ui en een theelepel cayennepeper, en laat minstens een uur staan. Filter het mengsel en voeg een theelepel groene zeep toe. Gebruik het mengsel in een plantenspuit, op de onder- en bovenkant van de bladeren van je wietplanten.

[Openingsfoto: ViktoriiaNovokhatska, Shutterstock]
(advertentie)