- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zes tips tegen grijze schimmel, oftewel toprot
Bud rot of toprot is een van de grootste vijanden van binnen- en buitenkwekers. Wie last van de grijze schimmel krijgt en deze niet op tijd ontdekt, ziet zijn oogst in korte tijd veranderen in een nutteloze grauwe smurrie. Dat is toch niet waarvoor je het allemaal doet? Kortom; zes tips tegen toprot coming up!
Bud rot, of in het Nederlands toprot, is een bedreigende schimmel voor zowel binnen- als buitenkwekers. Blowers en thuiskwekers kennen het als bud rot maar in de tuinbouwwereld staat de gevreesde schimmel bekend als botrytis cinerea en ‘grijze schimmel’. Voorkomen van bud rot is natuurlijk het allerbeste, maar wie het tijdig herkent en snel ingrijpt kan de schade ervan gelukkig grotendeels beperken.
Tip #1: probeer toprot te voorkomen
Buiten is voorkomen van bud rot wat lastiger dan binnen, aangezien je de luchtvochtigheid en de temperatuur buiten nu eenmaal niet in de hand hebt. Probeer wietplanten daarom in ieder geval zo droog mogelijk te houden, bijvoorbeeld door ze onder een afdak te plaatsen. Wanneer het heeft geregend is het een goed idee om het overtollige regenwater van je toppen af te schudden. Een plekje in de wind waar vocht snel kan verdampen verkleint het risico op toprot ook. Als je de mogelijkheid hebt om je planten ’s nachts binnen te zetten, is dit een heel goed idee om kou en vocht helemaal te vermijden.
Binnen krijgt botrytis ook meer kans om toppen aan te tasten bij een hoge luchtvochtigheid. Zorg daarom voor voldoende afzuiging en ventilatie in het bladerdek. Wanneer wietplanten heel dichtbegroeid zijn kun je overwegen om wat blad weg te knippen. Hierdoor komt er enerzijds wat minder vocht door verdamping in de lucht, en kan de wind er anderzijds ook beter doorheen blazen. Probeer de luchtvochtigheid als het even kan onder de 60% te houden maar beter is nog tussen de 20 en 40% in de bloeifase.
Tip #2: inspecteer toppen
Wanneer wietplanten enigszins toppen hebben ontwikkeld krijgt ook bud rot een kans. Regenachtig weer of een hoge luchtvochtigheid vergroot het risico daarbij. Omdat toprot in het midden van toppen ontstaat, zie je het snel over het hoofd. Je doet er daarom goed aan om de toppen dagelijks aan een speciale toprot-inspectie te onderwerpen. Helemaal als het koud en regenachtig is en de lucht vol zit met vocht.
Kijk bij zo’n inspectie aandachtig naar de bladeren die uit de toppen groeien. Hebben deze een grauwe kleur dan kunnen ze bij de steel al aangetast zijn door toprot. Trek in dat geval even zachtjes aan zo’n blaadje om te kijken of het nog goed vast zit. Bladeren van een gezonde top zullen namelijk niet zomaar loslaten maar een aangetast blad trek je zonder kracht uit de top. Is dat het geval buig de top dan op die plaats open om te zien hoe het in de top is gesteld, bud rot ontstaat namelijk vanuit het binnenste van de top.
Tip #3: bestrijd meeldauw
Meeldauw is een schimmel die meestal op de bladeren begint en die kan leiden tot toprot. Buitenkwekers krijgen er vaker mee te maken maar ook binnen kun je meeldauw aantreffen. Ook voor meeldauw geldt dat je het het beste in een vroeg stadium op kunt sporen en bestrijden. Binnenkwekers kunnen een hepa-filter op de lucht-inlaat van hun kweekruimte installeren om de sporen van meeldauw tegen te houden.
Meeldauw ziet er uit als wit poeder of witte vlekken op het blad. In het beginstadium kun je de aangetaste bladeren verwijderen of de vlekken wegvegen met een nat vel keukenpapier. Gooi de afgeknipte bladeren en het keukenpapier na één veeg meteen weg, zodat het geen andere bladeren kan aantasten. Daarna kun je je plant een behandeling geven met water en zuiveringszout (3/4 eetlepel per liter), of water en neem olie (1 eetlepel per liter), of water en waterstofperoxide (één deel waterstofperoxide 3% van de drogist en drie delen water). Let er wel op dat deze mengsels niet op je toppen terechtkomen, bij bloeiende wietplanten.
Tip #4: kweek buiten autoflowers, of verduister
Vooral in het najaar steekt toprot door het slechtere weer de kop op. Om te voorkomen dat wietplanten dan nog volop staan te bloeien, kun je er ook voor kiezen om bewust gebruik te maken van autoflower wietsoorten. Deze zijn al een week of 12 na het ontkiemen klaar, en kun je dus midden in de zomer afbloeien wanneer bud rot nog niet zo’n groot risico vormt.
Dagelijks verduisteren zodat wietplanten eerder uitgebloeid zijn, is ook een optie. Je kunt wietplanten ’s avonds binnen in het donker zetten of een verduister-tent maken van lichtdicht plastic folie. Je kunt een wat kleinere wietplant ook inpakken met zulke folie. Haal het folie alleen wel weer van de planten af zodra het donker is, want een ingepakte plant kan ook erg vochtig worden en daardoor juist toprot ontwikkelen.
Tip #5: geen genade voor rotte toppen
Wanner je toprot hebt ontdekt dan zit er niets anders op dan de besmette top weg te snoeien. Steriliseer je schaar hierbij bij iedere knip met wat alcohol om besmetting van andere plandelen via de schaar te voorkomen. Daarna kun je alle afgeknipte toppen behandelen met azijn. Met een kwast smeer je de azijn het gemakkelijkst op de afgeknipte takken en delen van de toppen. De azijn is zo zuur dat de schimmelsporen het niet overleven, maar de rest van de plant loopt er geen schade door op. Vaak is het echter nog beter om meteen te oogsten als je toprot ontdekt. De kans is namelijk groot dat de toprot de rest van je toppen ook aantast.
Tip #6: gooi besmette toppen weg
Alle toppen waar toprot inzit moet je weggooien want het roken van de beschimmelde toppen kan zeer schadelijk zijn. Helaas pindakaas maar je hebt niets meer aan deze buds. Om te voorkomen dat je te veel wiet weg moet gooien ben je misschien genoodzaakt om je (buiten)wiet wat te vroeg te oogsten. Maar dat is altijd nog wel beter dan dat je met verrotte toppen blijft zitten, en je helemaal geen oogst hebt. Je kunt ook proberen om je wiet in delen te oogsten. Haal de meest rijpe toppen binnen en knip ook wat blad weg zodat de wind beter door de overgebleven toppen kan blazen. Controleer dan wel veel en vaak want toprot komt zo goed als zeker terug.
(advertentie)