- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Zes toffe planten/bloemen – naast wiet – met cannabinoïden
Veel van de bijzondere eigenschappen van cannabis komen voort uit cannabinoïden. De schijnwerpers staan meestal op THC en CBD, maar er zijn nog veel meer van dit soort werkzame substanties. Wie overigens dacht dat ze alleen in wiet zitten heeft het mis. De volgende zes planten hebben namelijk óók cannabinoïden!
Cannabinoïden en receptoren
De term ‘cannabinoïde’ verwijst naar bestanddelen die aan cannabinoïde-receptoren in het lichaam en de hersenen binden. Dit ongeacht de oorsprong of structuur van de cannabinoïde. In eerste instantie zijn dat lichaamseigen cannabinoïden. Maar ook plantaardige cannabinoïden kunnen die receptoren stimuleren.
Cannabinoïde-receptoren maken onderdeel uit van het endocannabinoïde-systeem (ECS). Dit is een mechanisme dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van een reeks functies zoals onze spijsvertering, het immuunsysteem, slaap, humeur, eetlust, geheugen en vruchtbaarheid.
Cannabinoïden in wiet zijn de bekendste plantaardige cannabinoïden die met het ECS samenwerken. Dat komt deels door de faam van THC en CBD. Maar ook door de ruim honderd andere cannabinoïden die in wiet zitten. Als je alvast een beetje de diepte in wil, check deze kaart dan even:
Maar cannabis is niet de enige plant met cannabinoïden… We bekijken zo meteen zes andere planten en bloemen die ook kunnen interageren met het endocannabinoïde-systeem in jouw lichaam. Sommige worden al lang gebruikt in traditionele medicijnen, terwijl andere populair zijn als ‘superfoods’.
LEES OOK: Zo werkt (medicinale) wiet • het belang van CB1– en CB2-receptoren
Zonnehoed (Echinacea)
Zonnehoed staat al lang bekend als een krachtige plant tegen verkoudheid en griep. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat deze krachtige plant cannabinoïden bevat die het immuunsysteem helpen aansterken. Deze cannabimimetica zijn niet exact hetzelfde als cannabinoïden, maar ze werken wel op een vergelijkbare manier met het ECS. Ze binden met name aan de CB2-receptor.
Naast kalmerende symptomen van verkoudheid en griep, vermindert echinacea symptomen van angst, vermoeidheid, artritis, migraine en andere kwalen.
Strobloem (Helichrysum umbraculigerum)
Dit moeilijk uit te spreken madeliefje uit Zuid-Afrika bevat een bestanddeel dat veel lijkt op cannabigerol (CBG). CBG is een van de minder bekende cannabinoïden die depressie en andere stemmingsstoornissen kan verminderen. CBG heeft ook krachtige ontstekingsremmende eigenschappen.
Helichrysum umbraculigerum helpt wonden genezen en staat ook bekend om zijn schimmelwerende eigenschappen. De plant wordt niet alleen voor medicinale doeleinden gebruikt, maar ook voor culinaire doeleinden, namelijk in curry’s. En in de Afrikaanse farmacologie wordt een variëteit van deze plant ook toegepast in rituele ceremonies.
Kava (Piper Methysticum)
De meeste mensen kennen kava van de thee, gemaakt van kava-bladeren. Kava wordt al eeuwen gebruikt in landen onder de evenaar. Kava-thee geeft namelijk een mild kalmerend effect en staat erom bekend angst en zelfs chronische pijn te verlichten. In 2003 werd het in ’t Verenigd Koninkrijk vanwege verschillende gevallen van leverschade verboden.
De wetenschappelijke verklaring voor de heilzame werking? Er is een bestanddeel in kava dat lijkt te binden aan CB1-receptoren. Kava zit vol met verbindingen die kavalactonen worden genoemd. Eén in het bijzonder, yangonine genaamd, heeft een directe interactie met de CB1- receptor. Daarnaast binden kavalactonen zich ook aan vergelijkbare hersenlocaties als cannabinoïden, die verband houden met verslaving.
Champagneblad – (Acmella oleracea)
Afkomstig uit de Amazone, vaak gebruikt als basis voor een krachtige pijnstillende gel. Studies naar deze gel aan de Cambridge University toonden aan dat het kruid pijnreceptoren aan zenuwuiteinden kan blokkeren.
Dat komt omdat champagneblad cannabinoïden-achtige bestanddelen bevat die bekend staan als N-isobutylamiden. Die stimuleren de CB2-receptor ook en kunnen daardoor helpen bij het bestrijden van pijn en spasmen.
Levermos (Radula marginata)
Een cannabinoïde die in deze Nieuw-Zeelandse plant wordt gevonden, toont opvallende gelijkenissen met THC, maar dan zonder psychoactieve effecten. Deze cannabinoïde zit boordevol perrottetinenzuur (PET) en is qua structuur en impact vergelijkbaar met THC.
Wetenschappers in Zwitserland onderzochten PET-cannabinoïden in een levermosplant en bevestigden dat het moleculair lijkt op THC. Ook kan het binden aan veel van dezelfde cannabinoïden-receptoren. Bovendien bindt PET 10 keer minder sterk aan CB1, wat een lager potentieel voor misbruik impliceert. Er moet nog wel veel onderzoek worden gedaan naar de heilzame werking van PET-cannabinoïden.
Chocolade (Theobroma cacao)
Cacao betekent letterlijk ‘voedsel van de goden’. Het is een superfood waarvan bekend is dat het de stemming bevordert. Cacao bevat in feite verschillende behandelen die je gelukkig maken, zoals theobromine, tryptofaan, fenylethylamine en anandamide.
Anandamide wordt ook wel het ‘geluksmolecuul’ genoemd en is de natuurlijke, lichaamseigen versie van THC. Chocolade bevat ook een stof genaamd FAAH, die een interactie aangaat met het ECS. FAAH breekt anandamide af, waardoor we ons gelukkig en ontspannen voelen.
Hoewel chocolade lang niet zo krachtig is als cannabis en zeker niet psychoactief, heeft het toch een positieve invloed op de hersenen en het lichaam. Bovendien kan het de high van wiet versterken…