(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken geleden ging het niet zo lekker met de Sneeze planten van Willie Wietman. Ze verdorden en er zaten kleine witte beestjes in de aarde. Inmiddels is dat allemaal geen probleem meer want de planten zijn deze week omgehaald. Lees en kijk snel wat het heeft opgeleverd, en geniet van Willies time lapse van zaailing tot aan de oogst. Kweekavontuur!

Hallo allemaal en welkom bij een nieuw kweekavontuur. Misschien weet je nog dat mijn planten twee weken geleden nogal vergeelden. Ook had ik wat hele kleine witte beestjes op de aarde gezien. Wel, inmiddels heb ik geen last meer van de vergeling of de beestjes, want alle planten zijn afgelopen week geoogst. Ik heb de dames nog een klein weekje laten staan, en toen toch maar besloten om ze te oogsten.

Er gaat er nog een aardig groene Sneeze onder die verdorde bladeren schuil.

Alles klar

Zoals je weet stonden er twee Sneeze planten in mijn grote CNNBS G-Kit XL. Deze waren al eventjes niet meer zo fris en fruitig en daarom vond ik het tijd om te gaan oogsten. De dames hadden eigenlijk nog een week of twee door moeten bloeien maar dat hadden ze denk ik niet volgehouden, en ik had ook geen zin in schimmel.

Voor ik met oogsten begon heb ik eerst de kamer even goed schoongemaakt. Daarna ben ik aan de slag gegaan. Op een van de foto’s is een half geknipte Sneeze plant te zien. Dit is de plant die links in de CNNBS G-Kit XL stond, en zoals je ziet zijn de blaadjes in het midden van de plant nog wel redelijk groen. Deze plant dronk eigenlijk ook nog goed.

Tijdens het oogsten viel het me op dat de planten een sterkere geur hebben dan ik gewend ben. En zoals je weet heb ik al aardig wat kweekavonturen met de Sneeze beleefd. Deze soort stelt me nooit teleur, en ik weet inmiddels ook heel goed wat ik van ze kan verwachten.

De hoofdtop van de tweede Sneeze in de CNNBS G-Kit XL is niet supermooi maar wel van een redelijk mooi formaat. Ik ben nu een tijdje aan het knippen en het valt op dat de toppen over het algemeen toch goed ontwikkeld zijn. Ze zien er wel wat verdord uit maar de takken zijn dik en de toppen zijn ruim aanwezig.

De toppen zijn niet de mooisten maar wel van een mooi formaat. Aan de wortels is goed te zien waar Willie water gaf.

Minder is meer

Dit was ook meteen de eerste keer dat ik maar twee planten in de CNNBS G-Kit XL had, en dat is me wel goed bevallen. De planten hebben zo wat meer ruimte om lekker groot te worden, en ik kan ze daardoor ook wat beter in beeld krijgen op mijn time lapse video’s.

Toen het knippen van de tweede Sneeze erop zat, was het toch tijd om op beestjesjacht te gaan en eens te zien of ik er één kon vastleggen. Maar tot mijn grote verbazing was er geen enkel beestje meer te vinden in de aarde. Beide planten waren wel goed doorworteld, alleen was aan de rechter plant wel goed te zien dat ik deze steeds aan één kant van de pot water heb gegeven. Hier waren de wortels duidelijk beter ontwikkeld.

De rechterkant van de pot was toevallig ook waar de watersensor zat. En weet je nog dat ik een van de sensors aan het begin van deze kweek midden in de pot plaatste om te kijken of dat verschil zou opleveren? Nou, niet echt, dus de sensors gaan de volgende ronde weer gewoon allemaal boven in de potten.

Ondanks een vroege oogst zijn de toppen weer lekker plakkerig!

Liters en kilowatturen

Ook heb ik de hoeveelheid water weer bijgehouden deze ronde. Met de grote en de kleine kweekkast samen heb ik in totaal zo’n 290 liter water verbruikt. Dat is een stuk minder dan dat ik gewend ben, maar ik had deze ronde ook maar drie planten in plaats van vijf. Twee stonden in de G-Kit XL en eentje in de verhoogde CNNBS G-Kit.

Het stroomverbruik heb ik ook weer in de gaten gehouden. Deze kweekronde ben ik van de 315 Watt CMH lamp op twee SANlight EVO 3 LED’s overgestapt, en dat heeft natuurlijk ook zijn weerslag op het stroomverbruik. De CMH verbruikte 315 Watt en de twee SANlight’s verbruiken samen 400 Watt, en dat heeft geresulteerd in een verbruik van 575 kWh in plaats van zo’n 500 kWh voorheen. Omgerekend in euro’s is dat 575 x €0,36 = €207,-. Een hoop euro’s inderdaad maar was het het waard? Daar kom ik zo op, dus nog even geduld 😝

Het waterverbruik van Willies kweekronde.

En solo Sneeze?

Dan is het tijd om ook even een kijkje te nemen in de kleine CNNBS G-Kit van 0,36 vierkante meter. Hier zien we inmiddels ook een lege kast, want je raadt het al: de Sneeze die hier in haar eentje stond is ook geoogst. Deze dame stond onder mijn oude G-Bars LED van 150 Watt.

Hier zaten helaas ook beestjes in de aarde, waardoor ook deze dame er niet meer zo happy uitzag. Ook in deze kast had ik deze ronde maar één in plaats van twee of drie planten en ook dat beviel me eigenlijk wel goed. Hierdoor kon ik meer water geven zonder dat de luchtvochtigheid te hoog opliep.

De wortels van mijn derde Sneeze zagen er wel heel erg goed uit moet ik zeggen. Er was bijna geen aarde meer zichtbaar onder de wortels. De sensors zaten ook goed vast in de aarde, en waren wat vergroeid met de wortels.

De toppen van deze plant zijn niet bijzonder groot geworden maar wel groot in aantal. Doordat ze niet zo dik waren was de kans op toprot ook wat minder groot. Toen ik alles geknipt had was het tijd om de oogst te drogen te leggen. Dit heb ik netjes gedaan, alleen was de foto ervan mislukt. Het zag er erg goed uit en het leek zelfs iets meer te zijn dan dat ik gewend ben. Ik kon ook niet wachten tot het droog was 😁

Solo Sneeze aan het einde van haar Latijn.

Een superdicht wortelgestel!

143 en 351 gram op de teller… Lekker hoor!

Was het het waard?

Dan zijn we nu zover, en kunnen we gaan wegen en rekenen om de vraag te beantwoorden: was het het weer waard. Zoals altijd natuurlijk wel, want als je zelf gekweekte wiet in coffeeshopprijzen gaat omrekenen dan kom je sowieso belachelijk voordelig uit.

De solo Sneeze onder de G-Bars heeft uiteindelijk 143 gram heerlijke wiet opgeleverd. De twee planten in de CNNBS G-Kit XL hebben samen 351 gram opgebracht. Opgeteld is dat dan 494 gram wiet onder 550 Watt aan kweeklicht, en dat is dan weer 0,89 gram per Watt. Een mooie score toch?

Als je nog even hebt, kijk dan ook even de kweekvideo van deze keer. Zoals je gewend bent van mijn oogstverslagen heb ik alle video’s weer samengebracht tot één grote time lapse. Je kunt dus genieten van de hele kweek, van zaailingen tot volwassen wietplanten met mooie toppen, en dat in nog geen anderhalve minuut!

Dit was het weer voor deze keer. Ben je er over twee weken ook weer bij? Dan ga ik jullie voorstellen aan de nieuwe plantjes die mijn kweekkasten gaan vullen. Tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)