(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het klinkt op zich best logisch toch? Dat zaadjes die je in de wiet van een gefeminiseerde wietplant vindt, dan dús ook vrouwelijk zijn. Dat vraagt Danny zich af. Hij kweekte uit gefeminiseerde zaadjes een wietplant op zijn balkon, vond daar een paar zaadjes in en is benieuwd of daar ook weer vrouwelijke wietplanten uit zullen groeien. Lieve Muna denkt van wel, en legt je natuurlijk ook uit waarom.

 

Naam
Danny
Onderwerp
Zijn de zaden van mijn vrouwelijke wietplant ook automatisch vrouwelijk?
Bericht
Hallo Lieve Muna, ik heb een vraag. Ik heb dit jaar een vrouwelijke wietplant op m’n balkon gekweekt. Er stonden tomaten en paprikaplantjes naast. Kan het zijn dat dat stuifmeel mijn plant bevrucht heeft?

De wietplant kwam uit gefeminiseerd zaad en het was goede wiet; ik had 130 gram droog. Ik had de plant heel vaak getopt en de laatste vijf weken binnen afgebloeid, in een tent onder een  LED lamp.

Nooit had ik zaad tussen mijn wiet zitten maar bij deze plant had ik in enkele toppen dus wel wat zaden. De zaden die uit mijn wiet zijn gekomen zien er goed uit, en mijn vraag is dan ook of ze vrouwelijk zijn of mannelijk? Ze ontkiemen allemaal erg snel in ieder geval. Ik ben aan het testen of er vrouwelijke planten tussen zitten, en binnen anderhalve dag waren ze al ontkiemd.

 

Hallo Danny, bedankt voor je vraag. Jammer dat je niet even een paar foto’s hebt meegestuurd want ik had je plant en de ontkiemde zaadjes graag gezien. Sowieso mijn complimenten voor de 130 gram aan de wietplant op je balkon, want dat is een hele mooie opbrengst.

Tomaat x cannabis?

Om je eerste vraag meteen te beantwoorden; nee, de tomatenplant en de paprikaplanten hebben je wietplant niet bevrucht. Verschillende plantensoorten kunnen soms wel gekruist worden maar in die gevallen gaat het vrijwel altijd om plantensoorten die familie van elkaar zijn. Broccolini is een voorbeeld hiervan, want dat is het resultaat van een kruising tussen broccoli en een Chinese koolsoort die kailan genoemd wordt.

De cannabisplant heeft trouwens ook familie, namelijk de hop plant die natuurlijk gebruikt wordt bij het brouwen van bier. Het is echter helaas ook niet mogelijk om hop met cannabis te kruisen. Schijnbaar – ik kon het helaas nergens verifiëren – heeft de Amerikaanse overheid dat namelijk in de tweede wereldoorlog al geprobeerd. Ze wilden zo een hennepplant maken zonder THC, om in Amerika te kweken zonder problemen met hun eigen drugswetten.

Hop is familie van cannabis maar het is niet mogelijk om de twee plantensoorten te kruisen. Foto: Shutterstock

Dus nee, ik denk niet dat de tomatenplant of een van je paprikaplantjes de wietplant heeft bevrucht. Het stuifmeel moet van een wietplant gekomen zijn. Dat kan theoretisch een mannelijke plant in de buurt geweest zijn, maar ik acht de kans vele malen groter dat jouw plant zichzelf heeft bevrucht. Eigenlijk ben ik daar vrijwel zeker van, en daarmee lijkt het mij ook zo goed als zeker dat de zaden inderdaad gefeminiseerd zijn. Ik zal je uitleggen hoe dat zit.

X x X = XX

Als jouw wietplant zichzelf bevrucht heeft (en die kans is heel groot aangezien je zelf geen mannelijke wietplant had), dan heeft dat stuifmeel alleen X-chromosomen. Jouw plant was namelijk vrouwelijk en heeft dus ook geen Y-chromosomen zoals mannelijke planten. Als zo’n stuifmeelkorrel met een X-chromosoom vervolgens in een vrouwelijke calyx (zaadzakje) terecht komt, wordt het verenigd met nog een X-chromosoom. Het resultaat is een zaadje met twee X-chromosomen en dus vrouwelijk.

Juich echter niet te vroeg, want hoewel dit zaad wel gefeminiseerd is heeft het waarschijnlijk ook de aanleg om hermafrodiet te worden. Die eigenschap heeft de moederplant namelijk ook meteen aan haar eigen zaadjes doorgegeven. Die moet namelijk wel een vorm van hermafroditisme gehad hebben, anders kon ze ook geen stuifmeel produceren.

Een volledig hermafrodiete wiettop. Foto: Holly Mazour, Shutterstock.

Banaantjes zijn mannelijke stampers, ze zijn klein en vallen daardoor niet altijd op.

Hermafrodiet of banaantjes?

In het beste geval was je wietplant geen echte hermafrodiet maar heeft ze aan het einde van de bloeifase slechts een paar ‘banaantjes’ met stuifmeel aangemaakt. Veel wietsoorten doen dit, en het is een vorm van stress die optreed als ze de hele bloeifase lang onbevrucht blijven. In dit geval kan de nieuwe generatie ook weer banaantjes maken aan het einde van hun bloeifase, maar dat is minder vervelend dan een echte hermafrodiet.

Een echte hermafrodiet maakt vanaf het begin van de bloeifase namelijk evenveel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan. Je wiet zit dan vol met mannelijke bloemen en de vrouwelijke bloemen die ze ook heeft zitten dan vol met zaad. Ook is de wiet van de vrouwelijke bloemen hierdoor minder potent, en vrijwel nutteloos om te roken.

Ik wens je veel succes met het testen van je eigen zaadjes, maar weet dat er een grote kans is dat je planten herma’s zullen worden of banaantjes aan zullen maken. Als het je om de oogst te doen is, dan kun je denk ik beter wat nieuwe wietzaadjes kopen. Als je het experiment leuk vindt dan heb je mijn zegen, maar ik zou nog even geen zadenbedrijf beginnen met deze zaadjes.

-xxx- Muna

[Openingsfoto: Shutterstock]
(advertentie)