(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sinds ze in Zimbabwe die ouwe dictator Mugabe hebben weggewerkt, ontpopt het straatarme land zich tot een moderne natie, zeker voor Afrikaanse begrippen. Na Lesotho en Zuid-Afrika is het pas het derde land op dit continent waar medicinale cannabis gelegaliseerd is. Maar ze pakken het wel gelijk goed aan: de regering heeft liefst 37 licenties verstrekt aan commerciële wiettelers!

 

Graanschuur van Afrika

Ooit stond Zimbabwe – dat daarvoor op de landkaart stond als de Britse kolonie Rhodesië – bekend als de graanschuur van Afrika. Maar door het (wan)beleid van dictator Mugabe, die de baas was van 1980 tot 2017, werd die eretitel in rap tempo verspeeld, niet in de laatste plaats doordat de veelal blanke boeren van hun land werden verjaagd en vervangen werden door voormalige guerrillastrijders die van landbouw geen grammetje kaas hadden gegeten.

Maar aan alle ellende komt meestal wel een keer een einde en dat geldt gelukkig ook voor de 37 jaar Mugabe-bewind. Sindsdien probeert men er in Zimbabwe weer wat van te maken, en cannabis speelt daar een voorname rol in.

Zimbabwe (her)schrijft geschiedenis

Zo maakte de Zimbabwaanse regering in april van vorig jaar – tot verrassing van velen – bekend dat het land medicinale  wiet ging legaliseren. Zie het CNNBS-bericht ‘Zimbabwe 2e Afrikaanse land met legale mediwiet‘. Tweede ja, want Zuid-Afrika volgde pas daarna en Lesotho gaat voor eeuwig de geschiedenisboeken in als eerste Afrikaanse land waar het cannabisverbod officieel werd opgeheven. Dat was trouwens wel pas in 2017.

De oproep van de nieuwe machthebbers in Zimbabwe aan binnen- en buitenlandse investeerders om geld in de teelt en verwerking van mediwiet te steken, bleef bepaald niet onbeantwoord. Honderden partijen toonden belangstelling en daarvan hebben er nu tientallen daadwerkelijk een licentie gekregen van de autoriteiten.

Er waait een nieuwe, frisse wind in Zimbabwe sinds deze man eind 2017 het roer overnam: president Emmerson Mnangagwa [foto: www.tambira.co.zw/Shutterstock]

37 wiettelers met staatsvergunning

Staatssecretaris Vangelis Haritatos van het Ministerie van Land, Landbouw, Water, Klimaat en Platteland Herinrichting verklaart dat de overheid momenteel werkt aan het in orde brengen van de vergunningen volgens het zogeheten Statutory Instrument 62 of 2018. Dat is het historische wetsvoorstel dat ook wel bekendstaat als ‘Dangerous Drugs Production of Cannabis for Medicinal and Scientific Use Regulations’.

“In de afgelopen maanden hebben meer dan tweehonderd lokale en buitenlandse bedrijven interesse getoond om te gaan ondernemen met de productie van medicinale cannabis”, verklaarde Haritatos op de recente 6e Afrikaanse Rondetafel Conferentie. “Het kabinet heeft er hiervan 37 goedgekeurd en zij zullen een licentie krijgen.”

Kansen

Die vergunning is overigens geldig voor 12 maanden en dan moet hij vernieuwd worden. Haritatos meldt ook nog dat zijn ministerie gaat samenwerken met het Ministerie van Volksgezondheid & Kinderverzorging ten aanzien van de productie van mediwiet door deze investeerders.

“Laten we deze investeerders een kans geven”, aldus de minister. “Er is een hoop opwinding en die brengt een hoop geld en het helpt mensen doordat er olie wordt geproduceerd tegen kanker en voor andere medische doeleinden.”

Gezien het klimaat en de potentiële grondstoffen die er voor (semi-)buitenwiet teelt nodig zijn, komt het dus allemaal wel goed daar in Zimbabwe…

[openingsfoto: 1001holiday/Shutterstock]
(advertentie)