(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

CNNBS TOP 50 #26 • Een van de meest besproken kweektechnieken in 2017 was waarschijnlijk het ‘schwazzen’ ofwel ontbladeren van wietplanten om de opbrengst te vergroten. De reden dat deze controversiële techniek het afgelopen jaar zoveel besproken werd, was het peperdure kweekboek ‘Three a light’ waarin ontbladeren een grote hoofdrol speelt. Sommige kwekers zweren erbij, anderen vinden de techniek maar onzin. En wij? Wij legden in juni 2017 gewoon uit waarom en wanneer ontbladeren wel of niet werkt. 

HET MEEST GELEZEN OVER CANNABIS IN 2017 #26

Wietplanten weten zelf het beste wat goed voor ze is dus laat die bladeren maar zitten, luidt de redenering van tegenstanders van het ontbladeren bij wietplanten. Aan de andere kant boeken veel kwekers grote successen door juist wel bladeren van hun wietplanten te snoeien. Tegenstrijdige geluiden dus, maar hoe zit het nu echt?

Controverse

Als er één controversieel kweekonderwerp is, dan is dat zonder twijfel ontbladeren. Over deze techniek zijn wietkwekers wereldwijd op zijn zachtst gezegd verdeeld. In het kamp van de tegenstanders zeggen ze – en overigens geheel terecht – dat de wietbladeren de energie moeten leveren voor de groei en bloei, en dat je deze daarom het beste kunt laten zitten.

Bladeren spelen een cruciale rol bij fotosynthese. Zonder bladeren kan een plant geen suikers maken om te groeien. Beeld: sumstock, Shutterstock

Het eerste deel van die redenering klopt helemaal; in de bladeren van wietplanten vindt de fotosynthese plaats. Lichtenergie en koolstofdioxide wordt juist in de bladeren omgezet in suikers die nodig zijn voor de groei en bloei van de plant. De bladeren zijn als het ware een soort zonnepanelen voor de plant. Zonder bladeren is er geen groei.

De voorstanders van ontbladeren hebben de positieve resultaten van ontbladeren dikwijls zelf ondervonden en zweren er daarom bij. Velen leren zichzelf door experimenteren een eigen techniek aan van het ontbladeren. Er zijn dan ook nogal wat verschillende methoden van ontbladeren. Vraag aan 100 kwekers hoe het moet en je krijgt 100 verschillende antwoorden. De resultaten van het ontbladeren zijn echter niet zelden, ontzettend spectaculair.

Natuur vs. binnen

Even een mythe de wereld uithelpen: wietplanten ‘weten’ niets. Ze zijn simpelweg geëvolueerd om zich zo succesvol mogelijk voort te planten en als soort te overleven. Die evolutie gebeurde tot enkele decennia geleden buiten, in de vrije natuur. In die omstandigheden werden de wietplanten natuurlijk nooit getopt, getraind en gescrogd. Ook de omgeving is buiten een stuk vijandiger dan binnen, dieren peuzelen van de bladeren en de planten zijn onderhevig aan regen en wind en droogte. De zon gaat van oost naar west zodat wietplanten in de natuur van alle kanten beschenen worden.

Wietplanten ‘weten’ niets. Ze zijn simpelweg geëvolueerd om zich zo succesvol mogelijk voort te planten en als soort te overleven

Hoe anders is dat binnen; elke dag schijnt de kunstzon, vlak en recht boven de planten. Kwekers zetten de planten met zijn allen op een kluitje of trainen ze zo, dat elke vierkante centimeter wordt gevuld met toppen. Er zijn geen dieren die af en toe een blad opeten, en de wortels worden gul gevoed met de benodigde meststoffen.

Onder deze nieuwe omstandigheden kunnen wietplanten best wat bladeren missen, en is het in sommige gevallen zelfs een heel goed idee om een deel van de bladeren te verwijderen. Wanneer het bladerdek door SCROG of SOG te dicht groeit, kan licht en lucht er niet goed in doordringen. Snoeien van een deel van de schutbladeren kan dan enorm helpen.

Wietplanten zijn buiten geëvolueerd, maar staan binnen in een totaal andere situatie waardoor ze best een blaadje kunnen missen. Rechterfoto: photolona, Shutterstock

Licht & lucht

Het is voor een succesvolle oogst enorm belangrijk dat er voldoende licht en lucht bij iedere top kan. Licht zorgt voor voldoende energieomzetting in suikers, en lucht voert CO2 aan, wat ook noodzakelijk is voor de fotosynthese. Wat heb je aan een wietblad waar geen licht op schijnt of CO2 langs stroomt?

Wat heb je aan een wietblad waar geen licht op schijnt of CO2 langs stroomt?

Hoewel er extreme vormen van ontbladeren zijn zoals ‘schwazzen‘, heeft een wietplant haar bladeren absoluut hard nodig. Wanneer wietplanten door training of andere omstandigheden echter te dichtbegroeid worden, kunnen ze daar best een paar van missen. Er zijn sowieso geen dieren in een kweektent die de bladeren bedreigen en de plant is wel geëvolueerd om af en toe een blad te verliezen.

Deels ontbladeren is een goede manier om ervoor te zorgen dat iedere top weer van voldoende licht en lucht wordt voorzien wanneer dat door een te dichte begroeiing onmogelijk is geworden. Vooral bij indica wietplanten met hun korte internodes, is ontbladeren dikwijls nodig, zeker wanneer de planten dan ook nog gescrogd worden of met zijn allen dicht op elkaar staan.

Kweektenten zijn vaak zo dichtbegroeid, dat licht en lucht niet meer in de planten kan doordringen. Foto: Ossobuko, Shutterstock

Geen paniek

Kwekers hoeven niet bang te zijn om met ontbladeren te experimenteren. Wietplanten maken uit voorzorg, van nature al meer bladeren aan dan ze nodig hebben. In de natuur vergelen en verdorren er bij droogte namelijk wel eens de nodige bladeren, en zogezegd doen dieren en ongedierte ook een duit in het ontbladerzakje. Vanaf de tweede helft van de bloeifase heeft een wietplant lang niet al haar bladeren meer nodig, en zie je dat ze vanzelf vergelen en afvallen.

Zelf ontbladeren?

Omdat ontbladeren zo’n beruchte kweektechniek is, ontwikkelen kwekers dikwijls hun eigen methode. Zodoende zijn er dan ook vele verschillende manieren en momenten waarop kwekers de schutbladeren of een deel daarvan, van hun wietplanten verwijderen.

Schwazzen: De meest controversiële manier van ontbladeren is zonder twijfel het ontbladeren dat specifiek gebeurd om direct dikkere toppen te kweken. Bij deze manier van ontbladeren is timing cruciaal. In de groeifase mogen de meeste bladeren blijven zitten en probeer je voornamelijk om zoveel mogelijk toppen op gelijke hoogte te laten groen en een mooie struik te creëren.

Vlak voor je de klok op 12/12 instelt om de bloei te laten beginnen, ga je voor het eerst ontbladeren. Haal op dat moment genoeg grote schutbladeren weg, zodat licht en lucht goed door kan dringen en iedere top bereikt wordt. Tegelijkertijd kun je de onderste takken een beetje dieven, knip hierbij alleen niet al te rigoureus alles weg want omdat je ook al ontbladert krijgen de onderste takken ook al aanzienlijk meer licht.

De eerste drie weken na het inschakelen van het 12/12 lichtregime, zullen wietplanten extra snel groeien en ook weer nieuwe bladeren aanmaken. Rond de derde week zelf zullen wietplanten dan ook al goed in bloei staan en weer een hoop bladeren hebben. Deze kun je in de derde week opnieuw rigoureus wegsnoeien, het is de bedoeling dat de wietplant al haar energie nu in de ontwikkeling van de toppen gaat steken, en niet in het onderhouden van de bladeren. Na deze tweede extreme knipbeurt kun je je wietplanten gewoon laten bloeien zoals je gewend bent.

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]
(advertentie)