- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zinderende zomer zoldertips
Het is dit jaar nog niet bijster heet geweest maar dat gaat vroeg of laat natuurlijk wel gebeuren. En als dat zonnetje buiten dan eens flink gaat schijnen is dat weliswaar een zegen voor buitenkwekers, maar binnenkweekruimtes kunnen er ook veel te heet door worden.
Vooral zolders kunnen op warme zomerdagen ware sauna’s worden als je niets tegen de hitte doet. De hitte zorgt er dan voor dat bladeren zoveel vocht in zo’n snel tempo gaan verdampen dat de wortels het niet meer kunnen aanvullen. Het gevolg is een slap hangende plant die, wanneer het warmteprobleem te lang aanhoudt door de hitte verbrandt. Maar ook als dat niet gebeurd zorgt een te hoge temperatuur voor een mindere opbrengst. Te veel warmte kan er bij bloeiende planten namelijk voor zorgen dat toppen niet mooi hard worden en maar weinig gewicht hebben.
Verbrandde planten en luchtige lichte topjes, gevolgen van teveel hitte in de zomer
Juiste temperatuur
Heb je het gevoel dat jouw kweekruimte op warme zomerdagen weleens te warm zou kunnen worden, meet het dan eens met een min-max thermometer. Zo’n thermometer onthoudt zowel de koudste als de warmste temperatuur. zodat je kunt zien of je wat aan de temperatuur moet gaan doen.
De optimale temperatuur ligt bij wietplanten overdag (met de lampen aan) ongeveer tussen de 21 en 26,5 graden. Wanneer je met CO2 toevoeging kweekt mag het kwik wat verder oplopen naar een temperatuur tussen de 26,5 en de 32 graden Celsius. De CO2 zorgt namelijk voor een versnelde stofwisseling waardoor de planten ook wat sneller vocht mogen verdampen. Zorg ervoor dat het in de nachten niet te veel afkoelt, een temperatuurverschil tot 10 graden in vergelijking met de dagtemperatuur is prima maar een te grote temperatuurschommeling zorgt er ook weer voor dat de plant veel tijd kwijt is aan acclimatiseren.
Wat te doen?
Wanneer het inderdaad te warm wordt dan is daar van alles aan te doen, afhankelijk van hoever je de temperatuur omlaag moet brengen. Wanneer het verschil tussen dag- en nacht niet heel erg veel te groot is dan kun je dit vaak simpelweg oplossen door het omwisselen van dag en nacht met buiten. Met andere woorden: laat de lampen branden wanneer het buiten nacht is en laat ze uit wanneer het zonnetje buiten schijnt. Zo voorkom je dat de warmte van de zon aangevuld wordt met de warmte van je lamp.
Laat apparatuur die heet wordt zoals voorschakelapparaten buiten de kweekruimte
Wanneer dit bij jou nog niet het geval is, is het ook een goed idee om het voorschakelapparaat van je HPS kweeklamp buiten de kweekruimte te monteren. Dit helpt niet alleen om de temperatuur laag te houden, maar is ook nog eens een stuk veiliger. Zorg er ook voor dat de afzuiger die je gebruikt voldoende capaciteit heeft en installeer zo nodig een krachtiger afzuiger.
Andere lamp
Een ander soort lamp of een lamp met een lager wattage kun je overwegen wanneer je temperatuurprobleem wat drastischer aangepakt moet worden. LED lampen kunnen uitkomst bieden in de warme zomermaanden maar doe liever wel een hele kweek met dezelfde soort lamp. Planten houden namelijk niet zo erg van de omschakeling naar een andere lichtbron. Fluorescente lampen zoals TL lampen of spaarlampen lijken een stuk minder warm te worden maar geven in de praktijk vaak evenveel warmte af per Watt. Een luchtgekoelde HPS lamp kan in de zomer ook uitkomst bieden. Bij dit soort lampen zit de peer of bulb in een transparante buis waardoor de warme lucht rond de lamp wordt weggezogen.
Overweeg een LED kweeklamp of een cooltube te gebruiken wanneer het te heet wordt op jouw zolder
Isolatie
Denk er tenslotte ook eens aan om je hele zolder wat beter te isoleren als deze dit nog niet is. Een beter geïsoleerde zolder wordt bij (extreme) hitte van buiten minder snel warm en zorgt er ook in de winter voor dat je minder problemen met temperatuur hebt of dat sneeuw ’s winters van je dak af smelt terwijl de buren nog een dik pak op het dak hebben liggen. Voor zulk soort isolatie kun je in veel gemeentes zelfs subsidie krijgen en je huis wordt er ook nog eens meer door waard.
(advertentie)