(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

ROLLING STONED TOP 50 #21   Deze post haalde de top 20 net niet, maar is uiteraard wel erg informatief en een belangrijke op een na laatste stap van het kweken van je eigen wiet. Door goed te drogen (en daarna nog langzaam te curen) geef je je oh zo zorgvuldig gekweekte wiet de nabehandeling die het verdient. De algehele kwaliteit en smaak worden er beter van, en de wiet is bij het roken ook een stuk minder scherp in je keel wanneer het goed gedroogd en gecured is. Succes met het drogen van je wiet!

top50-21

De laatste stap van het hele proces van het kweken wordt vaak over het hoofd gezien. Terwijl juist drogen van wiet zo belangrijk is, en van grote invloed op de kwaliteit en smaak. We zetten de belangrijkste regels van het drogen voor je op een rijtje.

Om te beginnen is het belangrijk dat je de toppen al bij het knippen, maar ook tijdens het gehele droogproces, zo weinig mogelijk probeert aan te raken. De hars kleeft werkelijk overal aan vast en de potentie van de wiet zal hierdoor afnemen.

Droog altijd in een donkere ruimte, dit zorgt ervoor dat de fotosynthese stopt. De sapstroom zal in de plant nog steeds doorgaan als je hem rechtop droogt, dus hang de planten altijd ondersteboven te drogen. Doordat de plant ondersteboven in het donker hangt kan hij geen energie meer produceren door fotosynthese of water opnemen via de wortels. Als laatste poging om nog voort te kunnen planten steekt hij de energie van de nog in de plant aanwezige voedingsstoffen in de toppen.

Gebruik bij het drogen geen ventilators of kachels om het droogproces te versnellen, je wil namelijk dat de toppen langzaam drogen zodat de plant de tijd heeft om de laatst aanwezige voedingsstoffen om te zetten in glucose (suikers). Dit komt de smaak ten goede. Houdt de temperatuur net even wat onder kamertemperatuur en de luchtvochtigheid rond de zestig procent.

Sommige mensen knippen tijdens de oogst al meteen al het blad rond de toppen weg, natuurlijk, het is op deze manier gemakkelijker maar de blaadjes hebben tijdens het drogen nog een belangrijke functie. Ze bevatten ten eerste nog voedingsstoffen die de plant zal gebruiken om goed te rijpen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de top goed langzaam droogt en beschermen ze hem enigszins doordat ze na een paar dagen drogen om de top gaan hangen.

Na zo’n twee weken in de droogruimte gehangen te hebben kun je dagelijks voorzichtig checken of ze genoeg gedroogd zijn. Het is goed wanneer de topjes plakken en de stam breekt bij het buigen.

Droog ze!

(advertentie)