- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zo herken en fix je een ijzertekort bij wietplanten
IJzer is goed voor je rode bloedcellen. Het zit in groene groente en ook wietplanten hebben het nodig. Een gebrek aan ijzer zorgt ervoor dat wietbladeren verbleken en is gelukkig gemakkelijk te herkennen. Hoe je een ijzertekort aanvult hangt af van de oorzaak van het gebrek, lees maar mee.
Een ijzertekort (Fe) kan wietplanten behoorlijk doen verbleken. Het komt niet zo dikwijls voor als een tekort aan stikstof (N), fosfor (P), kalium (K) of magnesium (Mg) maar is daarna waarschijnlijk wel het meest voorkomende gebrek. Gelukkig is een ijzergebrek duidelijk te herkennen, zodat je het niet snel verward met andere tekorten.
IJzertekort herkennen
Zoals gezegd heeft een ijzertekort duidelijke en niet te verwarren symptomen. Het element ijzer is een klein beetje mobiel, wat betekent dat het zich binnen de plant in geringe mate kan verplaatsen. Je ziet de symptomen van een ijzertekort daarom als eerste aan het verbleken van de nieuwe bladeren. Ze worden eerst geel en dan snel wit.
In tegenstelling tot het verbleken door andere tekorten, begint het bij een ijzertekort altijd in het midden van de bladeren. Daarna breidt het zich uit naar de bladpunten. Bij alle andere tekorten start de verbleking juist bij de bladpunten waarna het naar het midden van het blad uitbreidt. Precies andersom, dus je verward een ijzertekort ook niet snel met een ander gebrek.
Wat veroorzaakt een ijzertekort?
Ja, een gebrek aan ijzer zou je zeggen maar dat is doorgaans niet het geval. Negen van de tien keer wordt een ijzertekort namelijk veroorzaakt door een te hoge pH-waarde. IJzer kan namelijk slecht door een wietplant worden opgenomen bij een pH-waarde die duidelijk boven de 6,5 ligt op aarde, en ruim boven de 6,0 op andere kweekmediums. In dit geval is de oplossing simpel: meet de pH-waarde van de aarde of het voedingswater als je hydrologisch kweekt, en verlaag die.
Een andere mogelijke oorzaak van een ijzertekort bij wietplanten, is een overschot aan fosfor (P). Dit komt omdat fosfor en ijzer met elkaar concurreren voor opname door de wortels. Geef je echter geen extra fosfor dan is fosfor waarschijnlijk niet de oorzaak van het ijzertekort. Goede plantenvoeding voor wietplanten bevat namelijk precies de juiste verhoudingen aan fosfor en ijzer.
Overwateren kan er ook voor zorgen dat ijzer niet kan worden opgenomen. In dat geval krijg je echter vaak eerder met andere problemen te maken. Zorg dus dat je niet te veel water geeft, we hebben het al vaker geschreven. De kwaliteit van het water kan trouwens ook voor problemen zorgen. Kraanwater zou voldoende ijzer moeten bevatten. In het geval van een ijzertekort blijkt dan ook vaak dat men een andere waterbron gebruikt zoals regenwater of omgekeerd osmose water. Heb je een ijzertekort en gebruik je geen kraanwater? Stap daar dan op over.
Je weet tenslotte snel of je een ijzertekort hebt verholpen. De eerstvolgende bladeren zullen dan namelijk niet langer verbleekt zijn.
(advertentie)