- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zo hou je wietplanten onder de duim
Laten we het eens over de lengte van planten hebben. Want hoewel je veel indruk kan maken met gigantische monsterplanten, zijn ze niet erg handig in de beperkte ruimte van een kweektent of -kast. Gelukkig kun je er als kweker zelf voor zorgen dat de hoogte van je planten binnen de perken blijft.
Zoals iedereen zal begrijpen hebben kweekruimtes binnen maar een beperkte hoogte, in de meeste gevallen een meter of twee. De maximale hoogte die je plant dus mag bereiken ligt nog nog een stuk lager, er hangt immers nog een lamp boven en er zit een pot onder die beide ruimte innemen. Maar goed, dit is niet de enige reden waarom een kleinere plant wenselijk is, laten we eens kijken naar een paar nadelen van grote wietplanten.
- Hoe langer een plant is, hoe meer afstand er tussen de lamp en de lager gelegen takken zit. En hoe groter de afstand die het licht moet afleggen is, hoe minder lumen er overblijven. De bovenste bladeren blokkeren bij hogere planten het directe licht voor de lagere takken zodat het enige licht dat daar nog op valt dieprood is. En aangezien rood licht de plant aanzet tot strekken (om meer licht te kunnen bereiken) maakt dat het probleem allen maar groter.
- Lange planten hebben vaak maar zwakke en dunne takken. En dat betekent dat je ze met een hoop stokken en koorden zal moeten ondersteunen wanneer de takken het gewicht van de toppen niet meer kunnen dragen.
- Hoge planten vallen gemakkelijk om, zeker als ze vol zitten met toppen en het gewicht van de pot is afgenomen omdat de plant flink wat vocht heeft opgenomen.
- Hoe langer de plant is, hoe meer energie het de plant kost om de sappen rond te pompen. De toppen zitten immers helemaal bovenin de plant.
- Wanneer je met CO2 werkt zijn hoge planten ook niet echt handig. CO2 is namelijk zwaarder dan lucht en hangt daardoor meestal laag bij de grond. Precies daar waar een hoge plant niet is dus.
Hoogtebeperking
Gelukkig heb je de hoogte van je plant als kweker tot op zekere hoogte (haha, vat je ‘m 😉 ) zelf in de hand. Er zijn een aantal bewezen effectieve methodes om de hoogte van wietplanten te beperken. Zeker wanneer je ze combineert, kun je de lengte van een wietplant helemaal zelf bepalen.
Zorg voor voldoende licht in de juiste kleur. Planten strekken wanneer hormonen celstrekking stimuleren. Dit gebeurt natuurlijk met een reden, en dat is meestal omdat de plant te weinig licht krijgt. De plant gaat namelijk strekken om dichter bij het licht te kunnen komen. Zorg ervoor dat je lamp zo dicht mogelijk op de plant hangt, zonder dat deze erdoor verbrandt uiteraard. Maak ook gebruik van een lamp met een koelere kleur voor de groeifase zoals metaal halide in plaats van HPS lampen of stel je LED kweeklamp in op de juiste kleur. Het rode licht van een HPS of andere bloeilamp bevordert het strekken. Verwissel de groeilamp pas wanneer de plant ook echt bloeiverschijnselen laat zien, en niet eerder.
Zorg voor voldoende luchtcirculatie. Zwenkventilators simuleren een windje en bewegen je planten heen en weer. Om zich ertegen te wapenen met een sterke stam, ruilt je plant hierdoor celstrekking in voor verdikking.
Zorg voor warme nachten. De groei van onder ander wietplanten wordt deels beïnvloed door de dag- en nachttemperatuur. Wanneer de nachten warmer zijn dan de dagen (wanneer de lampen aan zijn) blijven je planten lekker compact. Je kunt hier gebruik van maken door voor warme nachten te zorgen met een kachel. Maar overdrijf het niet, een graad of twee is meer dan genoeg. Sowieso is het belangrijk om je temperatuur ’s nachts niet lager te laten worden dan tien graden onder de dagtemperatuur, dat remt namelijk de groei van je planten en werkt schimmels in de hand.
Top wietplanten. Door te toppen kun je de hoogte gemakkelijk beperken. Ten eerste omdat je een stukje plant afknipt, maar natuurlijk vooral omdat je plant de groei nu over twee toppen verdeelt in plaats van een. Wanneer je het topje uit je plant haalt halveert de hoeveelheid auxine (hormoon) in elk van de twee nieuwe scheuten.
Train je planten. Door je planten te buigen en te knakken (supercroppen) kun je de takken horizontaal lijden in plaats van verticaal. Leer scroggen en supercroppen en je kunt de vorm van je planten zo manipuleren als je zelf wilt.
Gebruik een groeiremmer. Mochten je planten ondanks al je inspanningen toch te groot worden kun je altijd nog een groeiremmer gebruiken. Deze kun je op de toppen van je planten sprayen om celstrekking tegen te gaan. Ze zijn al in kleine hoeveelheden behoorlijk effectief.
(advertentie)