- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
- Zes nuttige toepassingen voor je cannabis knipafval (trim)
- Ook in cannabisland is het Black Friday: sla je slag!
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#13)
- Naar het zuiden des lands voor een verse Sweet Tini
Een pH-meter ijken? Zo doe je dat!
Wanneer je wiet voor eigen gebruik kweekt, wil je natuurlijk zoveel mogelijk oogsten. En dus koop je goede plantenvoeding en de beste aarde. Maar om die voeding ook goed op te kunnen laten nemen is het wel van belang dat je de pH-waarde in de gaten houdt. En dat gaat alleen met een goed geijkte pH-meter. En dat ijken doe je dus zo!
Waarom meten we de pH waarde eigenlijk?
Voor degenen die niet weten wat de pH-waarde is, eerst even dit. De pH-waarde geeft de zuurtegraad van een (vloei)stof aan. Dat kan van alles zijn, maar bij de kweek van planten meten we voornamelijk de zuurtegraad van het medium (zoals de aarde) en het voedingswater.
Wietplanten kunnen hun voedingsstoffen namelijk het beste opnemen als de pH-waarde rond de wortels ergens tussen de 5,8 en 6,3 ligt. Ligt de pH-waarde waarde lager of hoger, dan kan de plant niet goed alle voedingsstoffen opnemen. Een kleine afwijking is geen probleem, maar de plant presteert optimaal bij een juiste pH waarde.
Maak trouwens altijd eerst je voedingswater aan, en breng pas daarna de pH-waarde op de juiste waarde met pH-min (-) of pH-plus (+). In de praktijk heb je bijna nooit pH-plus nodig, en dat komt omdat kraanwater in de meeste gebieden in Nederland van zichzelf doorgaans wat te basisch is voor wietplanten.
Een pH-meter ijken
Om ervoor te zorgen dat jouw pH-meter ook daadwerkelijk de juiste pH waarde aangeeft, moet je hem met enige regelmaat ijken. Liefst een keer per maand maar doe het in ieder geval voor je een nieuwe kweek begint. Laten we dit eens gaan doen.
Dit heb je nodig om je pH-meter te ijken:
- pH-meter (duh…)
- ijkvloeistof pH-7
- ijkvloeistof pH-4 (optioneel, hangt van je meter af)
- gedemineraliseerd water
- bewaarvloeistof (optioneel)
Eerst spoelen we de sensor van onze pH-meter even goed af met het gedemineraliseerde water. Dit zorgt ervoor dat onze ijkvloeistof op dezelfde pH-waarde blijft als we de sensor er straks instoppen. Zou je dit niet doen, dan moet je steeds nieuwe flesjes ijkvloeistof kopen, en dat is zonde. Maak de sensor dus even schoon en droog hem af met wat keukenpapier.
Stap 1. Het ijken zelf gaat in principe altijd op een vergelijkbare manier. Maar omdat alle pH meters weer andere knopjes hebben, kun je het beste even de handleiding van je meter checken, om te zien waar de kalibreer knoppen zitten.
Stap 2. Stop de schone sensor eerst 1 of 2 minuten in de ijkvloeistof met pH waarde 7. Vervolgens druk je op de kalibreerknop van je pH-meter om te kalibreren.
Stap 3. Nu moet je de sensor opnieuw weer even schoonmaken met het gedemineraliseerde water, en kun je het proces herhalen met de ijkvloeistof met een pH waarde van 4, mits dit natuurlijk nodig is voor jouw pH meter.
Bewaren
Nu je pH-meter goed en wel geijkt is wil je natuurlijk dat hij ook zo lang mogelijk goed geijkt blijft. Daarvoor is er een speciale bewaarvloeistof te koop. Het volstaat om een klein schoon stukje spons in het dopje van je sensor te doen, die doordrenkt is met de bewaarvloeistof. Zo kun je zo lang mogelijk van je geijkte meter genieten. En anders ijk je hem gewoon nog een keer. Je weet nu hoe het moet.
IJk ze!