- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Zo kies je een goede led kweeklamp
Led kweeklampen zijn veiliger, populair en veel moeilijker door politie op te sporen. Led kweeklampen zorgen ook voor snoeiharde toppen met een lading trichomen waar je ‘u’ tegen zegt. Genoeg redenen dus om voor led kweeklampen te gaan, maar hoe kies je nu de juiste ledkweeklamp?
Het kweken van wiet is door de komst van led kweeklampen wel veiliger maar niet eenvoudiger geworden. Want waar HPS kweeklampen allemaal zeer voorspelbare resultaten opleveren, zijn er tegenwoordig tientallen verschillende led kweeklampen die allemaal een eigen gebruikershandleiding hebben. De ene led zorgt voor korte internodes terwijl een andere je planten juist doet strekken.
Vrijwel alle led kweeklampen hebben andere specificaties, andere led diodes en verschillende wattages, lenzen en reflectors. Daarnaast zit er nogal wat kaf tussen het led-koren. Er zijn veel goede leds op de markt, maar er zijn ook veel goedkope en slechte modellen. Maar stellen dat alle goedkope leds slecht zijn kan dan ook weer niet, ook hier zijn uitzonderingen die het kiezen van een goede led kweeklamp bijna onmogelijk moeilijk maken.
Led kweeklampen zijn totaal anders dan gasontladingslampen en spaarlampen. Ze zijn allemaal verschillend, maar bestaan wel allemaal uit ongeveer dezelfde onderdelen. Op basis van die onderdelen kun je het beste een led kweeklamp kiezen. Het is dus zaak om goed op de specificaties van een led te letten. Heb je eenmaal een ledlamp op het oog, dan doe je er goed aan om ook nog eens te googlelen op het model en te kijken wat anderen van de lamp vinden.
Led chips
De belangrijkste onderdelen van een led kweeklamp zijn uiteraard de led chips. Er zijn chips die 1 Watt aan stroom verbruiken, chips van 3 Watt, 5 Watt en de populaire COB chips in verschillende wattages. Om het extra verwarrend te maken doen sommige producenten ook wel eens drie 1 Watt chips bij elkaar en brengen ze dit als een 3 Watt diode aan de man.
Belangrijkste om te weten over led chips is dat je beter niet voor minder dan 3 Watt diodes kunt kiezen. Verder is de producent belangrijk. Kies bij voorkeur een led kweeklamp met diodes van de merken Cree, Epistar, Bridgelux of Philips, al zul je die laatste niet vaak aantreffen aangezien Philips led chips naar verhouding erg prijzig zijn.
Wattage
Helaas maar waar; heel veel, zo niet de meeste led fabrikanten verkopen hun kweeklampen met de vermelding van wattages van HPS kweeklampen die de led volgens hun zouden moeten kunnen vervangen. Je denkt dan bijvoorbeeld een 400 Watt led te kopen terwijl die in feite nog geen 200 Watt aan vermogen heeft. Controleer dus altijd wat het echte verbruikte vermogen is van de ledlamp die je op het oog hebt. Bel desnoods en vraag het gewoon. Kies je led op basis van het echte vermogen en de oppervlakte van je kweekruimte. Eén vierkante meter aan kweekruimte heeft minimaal 300 Watt aan kweeklicht nodig, en dit geldt ook voor leds.
Het lichtspectrum
Ook het lichtspectrum verschilt nogal tussen leds. Waar HPS kweeklampen min of meer een vergelijkbaar lichtspectrum hebben, zijn er rode, witte en blauwe leds. De combinatie hiervan bepaalt de uiteindelijke lichtkleur. Let bij de aanschaf van een led kweeklamp dus ook op het lichtspectrum, er moet veel blauw licht zijn maar nog meer rood licht.
Er zijn leds voor de groeifase en leds voor de bloeifase maar de meeste leds voor cannabisplanten zijn bedoeld voor de gehele levenscyclus. Veel ledlampen hebben daarvoor een aparte knop waarmee je een deel van de rode leds tijdens de groeifase kunt uitschakelen.
De koeling
Leds staan bekend als veel koelere kweeklampen dan HPS kweeklampen. Toch produceren ook leds warmte (zo’n 20% van het energieverbruik gaat bij leds verloren als warmte) en die wordt bij led kweeklampen door koelribben en/of ventilators afgevoerd. Goede ledlampen hebben degelijke koelribben zodat een kleine ventilator voldoende is om de warmte af te voeren.
Het kan ook voor komen dat led kweeklampen helemaal geen ventilators hebben. Dit hoeft geen slecht teken te zijn wanneer de warmte maar goed kan ontsnappen. Wees echter op je hoedde voor een goedkope ledlamp zonder ventilator. Open systemen waarbij de leds niet in een behuizing zitten, kunnen echter wel goed zonder ventilators functioneren. Ventilators zijn bewegende delen, en gaan dus vaak eerder kapot dan de led diodes zelf.
Lenzen
Er zijn leds zonder lenzen en leds met lenzen. De lenzen worden voor de leds geplaatst om de stralingshoek van het licht te beïnvloeden. Leds zonder lenzen hebben vaak wel een reflector om het licht mee te richten. Leds met lenzen zijn vaak iets duurder, leds met reflectors produceren vaak iets meer licht, aangezien de lens ook een deel van het licht tegenhoudt.
Gezond verstand
Tenslotte loont het de moeite om je gezonde verstand te gebruiken. Let ook op de garantieperiode en vraag na hoe anderen een bepaalde ledlamp bevalt. De gebruikte materialen moeten degelijk zijn als het even kan, maar hoe beter hoe duurder helaas meestal. Succes met het kopen van je eerste led!