- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zo kopieer je een wietplant
Een wietplant kopiëren, zul je wellicht denken, is dat niet gewoon wanneer je een stekje neemt? Ja, klopt, een stek is ook een kopie van een wietplant, maar die zijn maar beperkt houdbaar. Je kunt een wietplant ook kopiëren door er zaden van te maken. Gefeminiseerde zaden welteverstaan, en dat gaat zo.
Stel je voor dat je een paar wietplanten hebt staan maar niet meer aan nieuwe zaden van deze soort kunt komen. Misschien heb je de zaden meegenomen van vakantie of heb je een clone only stekje weten te bemachtigen. Dan is het geweldig om te weten hoe je deze soort door middel van nieuwe zaden te maken, kunt vermeerderen. Het proces is niet moeilijk en werkt eigenlijk min of meer hetzelfde als hoe zadenbedrijven hun gefeminiseerde wietzaden maken.
Wat heb je nodig?
Minimaal één vrouwelijke wietplant in de groeifase om een kopie van te maken, zilverwater (te bestellen op internet of te koop bij de drogist) en een plantenspuit met verstuiver. Wat je gaat doen is de plant met het zilverwater stressen om ervoor te zorgen dat ze mannelijke bloemen gaat produceren om toppen mee te bevruchten. De plant die je gaat bevruchten kan dezelfde plant zijn, wanneer je maar één exemplaar hebt, maar het kan ook een andere plant van dezelfde soort zijn. De zaden die hieruit voortkomen zullen zeer sterk op de originele planten lijken en bovendien allemaal vrouwelijk zijn. Handig!
Een wietplant kopiëren
Om een wietplant te kopiëren ga je als volgt te werk. Kies een tak uit voor de stuifmeelproductie. Ook wanneer je meerdere planten hebt om mee te werken, heb je aan één tak met mannelijke bloemen meer dan genoeg. Eén enkele mannelijke bloem kan al een hele kweekruimte van stuifmeel voorzien, dus een tak voorziet je in meer dan genoeg stuifmeel. Besproei de tak een week lang dagelijks met het zilverwater en schakel vervolgens de tijdsklok om naar 12 uur licht en 12 uur donker. Ga vervolgens nog één week door met de dagelijkse zilverwater behandelingen.
Een wietplant in de groeifase en zilverwater, dat heb je nodig om kopieën van je wietplant te maken. Foto rechts: Dimon044, Shutterstock.com
Wanneer de bloei begint zul je zien dat de behandelde tak mannelijke bloemen gaat aanmaken. Wanneer de plant ongeveer vier weken bloeit, neem je tak met de inmiddels opengebarsten mannelijke bloemen en schud je die uit, boven de rest van de plant. Het stuifmeel zal alle vrouwelijke bloemen (de toppen) bevruchten en ervoor zorgen dat er gefeminiseerde zaden in zullen groeien.
Isoleren. Niet roken
Let op wanneer je ook andere wietplanten hebt staan want die zullen door het stuifmeel ook allemaal bevrucht worden wanneer je de mannelijke tak niet isoleert van de rest van je wietplanten. Het valt sowieso aan te raden om de betreffende plant helemaal te isoleren tijdens en na de behandelingen. Je kunt de wiet aan de niet behandelde delen van de plant roken, mits je bij de behandelingen goed oplet dat je echt alleen één tak besproeit. Er zal door de zaden echter niet zoveel wiet aan groeien als je gewend bent, dus wellicht is het een goed idee om zo’n plant puur voor de zaden te reserveren en niet voor consumptie.