- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zo kun je wietzaadjes het beste bewaren
Wietzaadjes. In deze tijd van het jaar worden er een hoop verkocht maar lang niet allemaal gebruikt. Overgebleven zaden kun je onder de juiste omstandigheden prima bewaren voor volgend jaar. Cannabis growshop Plantarium praat je bij over die omstandigheden. Want wie wat bewaart, die heeft wat.
Veel buitenkwekers kiezen er bewust voor om verschillende cannabissoorten in hun tuin te zetten. Ze experimenteren, bekijken welke buitenplant het goed doet en welke soort het gewenste effect geeft. Daardoor wordt er kennis en ervaring verzameld voor het jaar erop. Heel handig! Zo zien we bijvoorbeeld dat een aantal van onze klanten ervoor kiezen om van één echte Nederlandse buitensoort drie planten te kweken. Deze hebben een heel seizoen nodig, en zijn rond september/oktober klaar voor de oogst. Daarnaast worden er twee soorten Autoflowers gekozen om twee andere potten vullen. En dat is heel slim gedacht.
De buitenwietsoort voorziet je in een grote opbrengst én je kunt in één seizoen twee of drie Autoflower rondes volbrengen. Dat betekent, meerdere wietsoorten in je voorraadpotten voor de winter. Door deze aanpak hou je alleen wel een aantal wietzaadjes over. Wat doe je er dan mee? Hoe bewaar je de fragiele wietzaadjes? Waar moet je op letten, en hoe zorg je ervoor dat ze kiemkrachtig blijven? Vandaar dit artikel over het bewaren van wietzaadjes.
Koop meer zaden dan nodig
Voordat we op de materie ingaan, willen we je eerst van een belangrijke tip voorzien. Het is namelijk fijn om iets meer zaden te kopen dan je nodig hebt. Het komt soms voor dat een zaadje niet ontkiemt, of dat een jong plantje het leven laat. Dat kan aan meerdere dingen liggen en daar kun je in onze andere artikelen genoeg over lezen. We raden je altijd aan om de zaden te ontkiemen met behulp van de koffiefilter methode.
Na het ontkiemen laat je de gewillige dames een tijdje voorgroeien. Na minimaal twee weken selecteer je de plantjes die overgepot worden. Voor de binnenkweek is het fijn om enigszins dezelfde planten te kiezen. Daarmee bedoelen we zaailingen met een vergelijkbaar groeipatroon, hoogte, hoeveelheid vertakkingen etc. Voor de kweek onder de zon raden we je aan om de sterkste, snelst groeiende dames uit te kiezen. Dat levert profijt op in de maanden die volgen!
Cannabis embryo
Laten we ons weer focussen op het zaadje, want waaruit bestaat zo’n klein dingetje eigenlijk? Misschien vraag je je af waarom dat belangrijk zou moeten zijn. Heel simpel, weten hoe een zaadje ‘werkt’, betekent inzicht in het ontkiemen én het bewaren.
Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten, is dat een cannabiszaadje technisch gezien een klein ovaalvormig gedroogd stukje fruit is. Het bestaat daarnaast uit een aantal onderdelen met allerlei Latijnse namen, die we voor nu even parkeren om het praktisch te houden.
Het eerste wat opvalt is de buitenschil; een harde laag bedoeld om de fragiele inhoud te beschermen. Over de harde laag zit een flinterdun membraan, dat onder andere uitdroging tegengaat. Wanneer je de buitenschil openbreekt, zie je vooral lege ruimte. Toch bevindt er in ieder zaadje een levend embryo. Letterlijk de genetische basis van de later volwassen plant! In kwalitatieve zaadjes is het embryo in leven, maar bevindt zich in een ruststand. Zie het als een soort winterslaap, waarbij het minimale voedingstoffen verbruikt. Naast het kleine organisme zitten er ook eiwitten in het zaadje. Dit zijn de voedingstoffen voor de eerste groei van de penwortel en de twee lobblaadjes. Het embryo breekt deze voedingstoffen aan als de omstandigheden zich aandienen om te groeien.
Wanneer ontkiemt een zaadje?
Er zijn drie factoren die de kleine embryo aanzetten tot groei, totdat het zo groot wordt dat de buitenschil openbarst. Dat is de afwezigheid van licht, de aanwezigheid van vocht (tussen de 40 en 60% luchtvochtigheid), wat zuurstof en een minimale temperatuur (boven de 17 graden, maar idealiter rond de 21 graden). Logisch ook, als je kijkt naar hoe het in de natuur verloopt. Een zaadje valt op de grond, wordt bedekt met bladeren en ligt in het donker. In de aarde is het vochtig en niet te warm. En voilà, het leven begint!
Hoe bewaar je een wietzaadje?
Nu je weet onder welke omstandigheden een wietzaadje ontkiemt, gaan we in op het bewaren ervan. Je kunt een zaadje voor een week of twee prima op een koele en droge plek leggen. Uiteraard wel in de oorspronkelijke verpakking, mits de fabrikant een fatsoenlijke verpakking heeft gekozen. Het is niet de beste methode overigens, want idealiter bewaar je zaadjes gekoeld en donker. Kort door de bocht bewaar je wietzaden dus in de koelkast! Of zoals in onze winkel, in een wijnklimaatkast met UV-werend glas. Onze kasten reguleren de luchtvochtigheid en houden deze laag. Hierdoor kunnen we de optimale bewaarcondities van onze zaden nastreven, waardoor we een hoge kiemkracht garanderen. Dat kan in een normale koelkast niet.
De zaadjes laat je als het even kan, in de originele verpakking zitten. Mocht je het pakketje toch aangebroken hebben, stop de zaadjes dan in een plastic grip- of ziplock-zakje. Je wil namelijk zo min mogelijk zuurstof bij het zaadje, want dat heeft het immers nodig om te ontkiemen. Verplaats een zaadje altijd heel voorzichtig. Was je handen van tevoren of trek handschoenen aan. Je huid bevat namelijk bacteriën die voor schimmelvorming kúnnen zorgen.
Lucht- en lichtdicht
We raden je dan aan om de zaadjes (in hun verpakking of luchtdicht zakje) in een apart bakje te stoppen. Idealiter eentje die geen licht doorlaat en goed afsluitbaar is. Daardoor blijft de kiemkracht van het zaadje behouden, en voorkom je dat het embryo door licht voedingstoffen verbruikt. En natuurlijk, je koelkast is donker met de deur dicht. Maar als jij de deur openmaakt, gaat het koelkastlichtje aan. Ook stijgt dan de temperatuur, iets wat het zaadje niet prettig vindt. Door de wietzaadjes in een lichtdicht en luchtdicht bakje te leggen en luchtdicht af te sluiten, minimaliseer je deze schommelingen. Vervolgens zet je het bakje ergens onderin de koelkast. Niet tegen de wand of de achterzijde, want bij sommige koelkasten is het daar te koud.
Wie wat bewaart, die heeft wat!
Op deze manier kun je wietzaadjes best wel lang bewaren. We kunnen je hier helaas geen richtlijn voor geven, aangezien het zo afhankelijk is van de kwaliteit van het zaadje. We zien wel dat sommige goed bewaarde zaadjes na jaren bewaren nog steeds prima ontkiemen. Heb je vragen? Kom ons eens opzoeken in Nijmegen of zoek contact via de digitale snelweg. We zijn namelijk nog steeds geopend, wel met strikte maatregelen ivm corona. We raden je dan ook aan om van onze webshop – te vinden op plantarium.nu – gebruik te maken.