- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zo kweek je binnen je allerbeste autoflower
Autoflower wietplanten zijn mooie wietplanten! Ze nemen je een hoop werk uit handen, en produceren niet slechts 12 uur, maar een dikke 18, of zelfs 20 uur per dag toppen voor je als het moet. Omdat automatisch bloeiende wietsoorten echter een vaste levenscyclus hebben, moet je je kweekgewoonten wel een beetje aanpassen.
Een autoflower kweken begint altijd bij een zaadje. En voor de beste resultaten dien je die zorgvuldig te kiezen. Er zit namelijk nogal wat verschil tussen de prestaties van autoflower wietsoorten. Qua formaat en THC gehalte lopen de verschillende autoflowers nogal uiteen.
Dat er zoveel verschil zit tussen de zaden die je bij de vele aanbieders van autoflowers koopt, komt eigenlijk omdat autoflowers relatief gezien nog maar kort op de markt zijn. Toch is de populariteit van zelfbloeiende wietsoorten groot. Voornamelijk vanwege het kweekgemak en hun korte cyclus maar moderne autoflowers hebben ook op het gebied van opbrengst en potentie een hoop te bieden.
Autoflower zaden kiezen
Toen autoflowers een jaar of vijftien geleden voor het eerst op de markt kwamen, werden ze nog niet erg groot. De eerste exemplaren waren zogenaamde dwergsoorten met namen als als Low Rider en White Dwarf. Dit komt omdat de genetica voor deze eerste autoflower kruisingen voor een groot deel werden gemaakt met ruderalis landrassen. Deze waren niet erg potent en klein.
Door de jaren heen zijn deze ‘bijwerkingen’ zoals een klein formaat en een lager THC percentage min of meer uit de planten gekweekt. Wat wél gebleven is, is de automatische bloeicyclus. Autoflowers bloeien vanzelf na een paar weken maar niet iedere soort begint op hetzelfde moment aan de bloeifase.
Super-autoflowers
Sommige autoflowers laten al na twee of drie weken hun eerste bloeiharen zien, terwijl anderen er een aardige groeifase van een week of vijf op nahouden. Deze soorten worden daardoor uiteraard ook groter dan degenen die maar twee weken groeien. Je noemt deze soorten ook wel super-autoflowers, omdat ze simpelweg groter worden. Mits je ze ook de gelegenheid geeft natuurlijk.
Wie autoflower wietzaden wil kopen, doet er dus goed aan om eerst even wat te snuffelen op internet. Kijk daarbij op forums en lees kweekverslagen om erachter te komen welke autoflower wietsoorten bij anderen goed presteren. Oh, en een super autoflower hoeft natuurlijk niet per se de plant te zijn die voor jou het best is. Als je een kleine kweekruimte hebt, kun je bijvoorbeeld beter een kleinere autoflower soort kiezen. Super-autoflowers worden groter, maar hun cyclus duurt daardoor ook langer.
Kweek je beste autoflower
Zoals gezegd vraagt een automatisch bloeiende wietplant wat andere kweektechnieken dan een fotoperiode wietplant. Om je beste autoflower ooit te kweken, zul je daarom rekening moeten houden met de vaste levensduur en ze laten profiteren van hun belangrijkste eigenschap, het vermogen om bij ieder lichtregime te bloeien.
Om te beginnen is het belangrijk om altijd te voorkomen dat een autoflower vertraagt of stilstaat. De cyclus duurt immers zolang als die duurt, en daarbij heb je geen tijd voor stilstand. Vandaar dat je een autoflower het beste direct in een grote pot kunt laten ontkiemen. Zo hoef je niet te verpotten, en loopt de autoflower ook geen hersteltijd mis.
Bewater een autoflower in het begin spaarzaam. Omdat je kleine autoflower-zaailing namelijk al in een grote-mensen-pot staat, is het risico op te veel water erg groot, en dat vertraagt de groei alleen maar. De grote hoeveelheid aarde neemt veel water op, maar de plant is nog te klein om het te drinken. Probeer de plant liever wat vaker kleine hoeveelheden water te geven dan één keer per twee dagen een grote plens. Zeker als ze nog klein zijn. Heb je daar moeite mee, dan kun je je autoflower misschien toch beter eerst in een klein potje zetten, maar verpot die dan wel zodra dat mogelijk is.
Kweektechnieken
Laat intensieve technieken als scroggen achterwege wanneer je autoflowers kweekt. De planten hebben simpelweg geen tijd voor het herstel van deze kweektechnieken. Je kunt eventueel wel overwegen om je autoflower een keer te toppen en te dieven. Doe dat laatste na de tweede week van de bloeifase, wanneer je goed kunt inschatten welke kleine topjes onderaan de meeste energie slurpen, en toch niet groot zullen worden.
Kies de juiste pot voor je autoflower. Kweek je een kleine soort in een sea of green, dan is dat wellicht een pot met een inhoud van een liter of 7. Een gemiddelde autoflower die een hoogte van een centimeter of 60 bereikt doet het beter in een iets grotere pot van een liter of 12. Een super-autoflower tenslotte, heeft graag wat meer ruimte voor de wortels en kan best een 20-literpot gebruiken.
Om van de kort durende groeifase te profiteren, kun je het beste een luchtig medium gebruiken of overwegen om een hydrokweek te doen. In kokos groeien wietplanten veel sneller dan in dikke zware aarde, en in hydrosystemen groeien ze helemaal snel.
Veel licht vanaf de start
Verder versnel je de groei natuurlijk het meeste met een krachtige lichtbron. Een degelijke LED kweeklamp, HPS (of CMH) lamp is hiervoor dus ideaal. De HPS geeft de plant stralingswarmte waardoor de stofwisseling sneller verloopt.
Gebruik in het begin een klein beetje wortelstimulator, maar doe rustig aan met de voeding. Kweek je op aarde, dan kun je de voeding in het begin beter helemaal weglaten tot je plant ongeveer vier nodes heeft. Als je met voeding begint, start dan met een lage dosering en voer die langzaam op. Begin pas met bloeivoeding wanneer je autoflower ook echt bloeiverschijnselen laat zien, en niet eerder. Gebruik een mix van groei en bloeivoeding zolang je plant nog groeit.
Verreweg de beste tip is om je autoflower te laten profiteren van haar beste eigenschap, namelijk dat ze ook bloeit bij dagen die langer dan 12 uur duren. Je kunt het licht 24 uur per dag laten branden, maar beter is een schema van 18 uur licht en 6 uur donker gedurende de hele kweek. 20/4 Wordt ook wel gedaan, daar kun je mee experimenteren.
(advertentie)