(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Aan het begin van de zomer duiken jaarlijks duizenden mensen hun tuinen in om buiten hun eigen wiet te kweken. Velen kiezen daarbij tegenwoordig voor autoflower wietzaden, omdat die lekker snel klaar zijn en dus ook weinig last van toprot hebben. Autoflower wietplanten vragen echter wel om een speciale aanpak; áls je ze tenminste lekker groot wil laten worden.

In 3 maanden van zaad tot oogst

Het grote voordeel van autoflowers, is natuurlijk hun extreem korte levenscyclus. In gemiddeld 60 tot 90 dagen groeien ze van ontkiemend wietzaadje uit tot oogstbare wietplant. Daarover gesproken; autoflowers kweek je altijd uit een zaadje! Je kunt ze niet stekken. Dat wil zeggen, je kúnt wel een stekje van een autoflower wietplant nemen en die zal ook heus wel wortels krijgen net als een ‘gewone’ fotoperiode gevoelige wietplant. Het probleem is alleen dat een stek van een autoflower vrijwel direct zal bloeien, en er dus nauwelijks wat van valt te oogsten.

autoflower wietplanten levenscyclus

Autoflowers maken dezelfde stadia door als andere wietplanten, alleen wat sneller!

Je zult dus autoflower zaadjes moeten laten ontkiemen als je buiten autoflowers wil kweken. En wannéér je dat doet is daarbij cruciaal. Net als niet-autoflowers doorlopen automatisch bloeiende wietplanten namelijk dezelfde vier fases van de levenscyclus. Na het ontkiemen zijn het zaailingen, dan maken ze de groeifase door, en vervolgens gaan ze de bloeifase in waarna je kunt oogsten. En dat allemaal in sneltreinvaart, want de complete levenscyclus duurt zogezegd slechts 60 tot 90 dagen.

Timing is dus ontzettend belangrijk voor autoflowers! Ze hebben slechts een maand of drie om buiten te groeien en te bloeien, dus plan de kweek in de drie mooiste maanden van het jaar. Begin daarom niet te vroeg in het jaar met ontkiemen. IJsheiligen (11 – 14 mei) is in de Lage Landen een goed moment om autoflower wietzaden te laten ontkiemen; de levenscyclus loopt dan van mei, juni, en juli tot en met de eerste weken van augustus.

Het zaailing stadium van autoflower wietplanten

In principe moet je een autoflower wietplant geen strobreedte in de weg liggen bij het doorlopen van haar levenscyclus. Volgens sommigen zou je de zaden dan ook direct in hun eindpot moeten laten kiemen, want verpotten zou de groei alleen maar remmen. Dat is echter niet de beste methode om een autoflower te starten. Je kunt de zaden beter extern laten ontkiemen (op de 100% succesvolle methode) en dan voorzichtig in een klein potje (ter grootte van een klein koffiebekertje) planten.

In het kleine potje laat je het kleine wietplantje alleen tijdens het zaailing stadium. Zodra je merkt dat het plantje aanslaat en worteltjes heeft (idealiter na een dag of 10), verpot je je autoflower (zonder stress) in een grote pot, waarin je de plant tot aan de oogst laat staan.

Autoflower verpotten

Zaai autoflowers niet direct in hun eindpot maar laat ze eerst een dag of tien voorgroeien in een klein potje of stekplugje, zoals op deze foto te zien is.

Potten voor autoflower wietplanten

Juist, maar welke maat pot gebruik je om je autoflower in groot te brengen? En welke aarde? Dat hangt een klein beetje af van het formaat dat de autoflowersoort die je kocht kan bereiken. Deze informatie is doorgaans beschikbaar bij de betere zadenbedrijven.

Er zijn autoflower wietplanten met een heel korte cyclus die zeer klein blijven zoals Lowryder en alles met Dwarf in de naam. Voor dit soort autoflowers heb je genoeg aan een pot met een inhoud van ongeveer 10 liter. De meeste moderne autoflowers worden echter 60 tot 120 centimeter hoog, en kunnen wel een pot gebruiken tussen de 12 en 20 liter. De allergrootste autoflowers zijn de zogenaamde XXL- of superautoflowers, en die kunnen tot zo’n anderhalve meter hoog worden. Deze wietplanten kunnen wel een grote pot van 25 tot 30 liter gebruiken.

Autoflower wietplanten

In de volle grond doen autoflower wietplanten het ook uitstekend. Foto: Auto Duck (Dutch-Passion)

Kies luchtige aarde

Omdat autoflower wietplanten een vaste levensduur hebben, en je ze dus zo snel mogelijk wil laten groeien, doe je er goed aan om een luchtig aardemengsel te gebruiken. Ze zouden bij wijze van spreken nóg sneller groeien in een hydrologisch kweeksysteem maar laten we het niet te moeilijk maken. Aardemengsels zoals Promix van Plagron bevatten veel vezels en zijn daardoor lekker luchtig. Je kunt zelf natuurlijk ook kokos en/of perliet door je aarde mengen om het luchtiger te maken. De Ultimate aarde van DNA Genetics en Mills is bijvoorbeeld ook erg luchtig, door toevoeging van stukjes kurk.

Autoflower wietplanten toppen?

Over autoflowers wordt soms gezegd dat je deze niet zou mogen/kunnen/moeten toppen of trainen. Dit stamt eigenlijk nog uit de tijd van de allereerste autoflowers op de markt. Deze hadden een zeer korte cyclus en bleven heel klein, waardoor toppen inderdaad meer kapot maakte dan het goed deed. Moderne autoflowers zijn echter niet meer te vergelijken met die van toen. Tegenwoordig worden autoflowers heel wat groter en leven ze ook langer.

Een moderne autoflower kun je gerust toppen of (low stress) trainen.

Je kunt autoflowers tegenwoordig dus best toppen en trainen. Vooral de zogenaamde Low Stress Training (LST) is heel geschikt voor autoflowers. Een uitzondering is waarschijnlijk intensieve training zoals main-lining of langdurige training zoals het scroggen. Deze trainingsmethoden kosten een autoflower te veel tijd, waardoor je uiteindelijk opbrengst misloopt.

(advertentie)