- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Zo kweek je het meeste wiet!
Tja, zul je bij het lezen van deze kop waarschijnlijk meteen denken, das makkelijk, hang er een zo groot mogelijke lamp boven. Maar nee, dat bedoelen we niet. Dit artikel gaat erover hoe je het meeste wiet kweekt zonder upgrade van je kweekruimte. Want ook dan valt er vaak genoeg te winnen!
Wat voor kweekruimte je ook hebt en wat voor lamp er ook in hangt, de kans is groot dat je nog niet meer dan een gram per Watt aan opbrengst haalt. En zelfs boven de 1 gram per Watt is mogelijk, dus ook zonder een nieuwe lamp of extra CO2 valt er in veel gevallen nog een hoop te verbeteren. Laten we stap voor stap kijken wat je allemaal kunt doen om je kweekresultaten te verbeteren
Genetica
Wanneer je voor veel opbrengst gaat, is het belangrijk om ook voor een goed opbrengende wietsoort te kiezen. Sommige wietsoorten zijn ontwikkeld voor een bepaald effect of een bepaalde smaak, maar er zijn dus ook wietsoorten die gewoon heel veel wiet produceren. Wanneer het om kwantiteit gaat, zijn dat de wietsoorten die je zou moeten kiezen. Soorten als Big Bud, Power Plant, The Ultimate en Chronic leveren gewoon heel veel wiet op. Maar maak je geen zorgen als je liever wat anders kweekt want ook dan valt er nog genoeg te winnen.
Licht
Licht is gewicht, en dat klopt als een bus. Licht is de voornaamste bron van energie voor planten en hoe meer licht je ze dus geeft, hoe groter je toppen zullen worden. Maar dat betekent niet altijd per se dat je meer licht op hoeft te hangen. Je kunt namelijk ook efficiënter met je bestaande lamp omgaan waardoor je planten meer licht opvangen.
Check om te beginnen eens of de kweeklamp wel op de juiste hoogte hangt. Wanneer deze namelijk hoger hangt dan hij zou kunnen, gaat er licht verloren. Hoe verder een lamp van je planten af hangt, hoe minder licht de planten zullen ontvangen. Let wel op want te dicht op de planten is natuurlijk ook niet goed, dan zouden ze kunnen verbranden door de warmte, en soms zelfs door teveel licht. Dit laatste komt nog wel eens voor bij LED kweeklampen. Een HPS lamp hang je op 10% van het wattage in centimeters van de plant.
Een 1000 Watt lamp heeft dus 100 centimeter afstand nodig, een 600 Watter 60 centimeter enzovoorts. Bij LED kweeklampen licht dit weer anders, omdat sommige LED’s eigen lenzen hebben die de stralingshoek van het licht beïnvloeden en andere niet, verschilt de ideale hoogte van model tot model. Vraag in dat geval na wat de ideale lamp-hoogte is. TL lampen of spaarlampen stralen helemaal niet diep en dienen daarom dicht op de planten te hangen. Ongeveer op een centimeter of 10 tot 15 afstand.
Bladerdek
Nu je weet dat de afstand tussen je lamp en de planten (afhankelijk van het type lamp) eigenlijk zo kort als mogelijk erop zou moeten schijnen, kun je je wel voorstellen dat een egaal bladerdek hierbij essentieel is. Wanneer er immers een lange plant boven het bladerdek uitsteekt terwijl de rest van de planten veel lager is, zullen de lagere planten lang niet zoveel licht opvangen als zou kunnen. Je moet dus zorgen voor een egaal bladerdek waarbij alle toppen zich op gelijke hoogte bevinden, maar hoe doe je dat?
Om ervoor te zorgen dat hun planten gelijk zijn gebruiken commerciële kwekers meestal stekken. Stekken zijn genetische kopieën van een plant die daarom heel gelijkmatig opgroeien. Er zullen geen uitschieters tussen zitten in een veldje met stekken. Dit soort kwekers gebruikt meestal ook de zogenaamde Sea Of Green methode (SOG) waarbij ze vele plantjes dicht naast elkaar laat groeien. Dit heeft namelijk nog een voordeel want het verkort de groeifase, de planten hoeven immers niet groot te worden.
SCreen Of Green, met slechts 2 planten toch een vierkante meter aan toppen en een egaal bladerdek
Voor de kleine hobbykweker is de sea of green methode echter minder geschikt. Zij kweken puur voor hun eigen gebruik en willen het gedoogde aantal van vijf planten liever niet overschrijden. Gelukkig is er dan ook de SCreen Of Green methode (SCROG). In plaats van vele kleine plantjes, laat je hierbij slechts 1 of een paar planten langer voorgroeien waarbij je de planten meerdere keren topt en hun takken horizontaal langs een rek laat groeien. Als je dit goed doet, ziet het bladerdek er even gevuld en egaal uit als bij de SOG methode, alleen heb je hierbij minder planten. Het voorgroeien duurt uiteraard wel langer. Een SCROG maken doe je zo (klik).
Reflectie
Licht dat niet op je planten schijnt, gaat verloren wanneer de wanden van je kweekruimte niet goed reflecteren. Een mat-witte wand reflecteert beter dan een donker gekleurde, of helemaal geen wand en een zilverkleurige binnenwand zoals veel kweektenten die tegenwoordig hebben reflecteert nog beter. Zorg dus voor een optimaal reflecterende wand rond je wietplanten om al het licht optimaal terug op de planten te laten reflecteren. Spiegels werken echter niet zo goed en aluminiumfolie ook niet. Ga voor speciale reflecterende folie of gebruik een kweektent die van optimaal reflecterend materiaal is gemaakt. Meer informatie over reflectie lees je hier (klik).
Reflecterende wanden zorgen voor meer lichtval op planten
Temperatuur en luchtvochtigheid
Wanneer je er normaal gesproken niet op let, zou het zomaar eens kunnen dat de temperatuur en de luchtvochtigheid in je kweekruimte ervoor zorgen dat je er niet alles uit haalt wat erin zit. Te koude temperaturen zorgen ervoor dat de groei stagneert en door te hoge temperaturen kunnen de planten verbranden. Houd de temperatuur daarom rond de 25 graden. Laat hem niet hoger oplopen dan 28 graden en zorg ervoor dat het niet kouder wordt dan 17 graden. Een min max thermometer meet de heetste en koudste temperatuur voor je. De luchtvochtigheid heb je meestal ook onder controle wanneer de temperatuur goed is, dus let hierop als je dat nog niet deed. Meer informatie over de juiste kweektemperatuur en luchtvochtigheid lees je hier (klik).
Voeding, water en pH
Plantenvoeding en water zijn essentieel voor gezonde wietplanten, maar wanneer je er teveel van geeft (en dat doen veel beginnende hobbykwekers vaak) dan zal de plant langzamer groeien dan ze kan of zelfs ziek worden. Teveel water zorgt voor allerlei schimmels en teveel voeding zorgt voor tekorten en overschotten. Een verkeerde zuurtegraad van je voedingswater zorgt er ook voor dat bepaalde voedingselementen niet opgenomen kunnen worden.
Het beste advies is dus om een pH meter aan te schaffen en de zuurtegraad van je voedingswater (pas na dat je voeding hebt toegevoegd) aan te passen naar een pH van 6,5 voor aarde en 5,8 voor hydrosystemen. Geef ook geen plantenvoeding als dat niet nodig is. Een gezonde groene plant die in een flinke pot met aarde staat hoeft pas voeding wanneer je merkt dat bladeren lichter van kleur worden. Wanneer je planten heel erg donkergroen van kleur zijn kan je wel wat minderen met je voeding en wanneer de bladpuntjes vergelen of zelfs verdorren kun je beter helemaal even geen voeding geven. De beste voeding is nog altijd het licht. Voor wat betreft water geven op aarde kun je de volgende vuistregel gebruiken; wacht met water geven tot de bovenste vier centimeter van je aarde zijn uitgedroogd.
Oogsten
Het moment van oogsten kan ook bepalend zijn. Niet alleen voor de hoeveelheid, maar ook voor de kwaliteit van je wiet. In de laatste paar weken groeit een wiettop vaak nog een heel stuk aan, dus als je te vroeg oogst, mis je hierdoor gewoon vele grammen. Het effct van een te vroeg geoogste wiettop is ook ondermaats, dus beter wacht je tot je wiet echt rijp is voor de oogst. Of dit zo is kun je zien aan de kleur van de haartjes die uit de top groeien en aan de kleur van de trichomen, of harskristallen die op de toppen groeien.
Pas wanneer de meeste trichomen wit van kleur zijn is de wiet oogstrijp
Wanneer je over een kleine microscoop beschikt kun je het oogstmoment het best bepalen aan de hand van de trichomen. Zijn ze voor het overgrote deel wittig van kleur dan is de wiet rijp voor de oogst, zijn ze echter nog helder transparant van kleur, dan kun je beter nog even wachten. Als je geen microscoop hebt, wacht dan minstens tot 80 procent van de haartjes op de toppen bruin en ingedroogd zijn. Meer informatie over het juiste oogstmoment vind je hier (klik).
(advertentie)