(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Gekleurde cannabis heeft een extra grote aantrekkingskracht op wietliefhebbers. Fruitige paarse, roze, rode en zelfs blauwe cannabis doet het water al in je mond lopen. Kortom, kleur geeft wiet een prachtige bag-appeal. Maar hoe kweek je nu zelf zulke kleurrijke wiet?

Wanneer het over wiet gaat, is het zeker niet alleen de smaak, geur of het effect dat telt. Kleur is minstens zo belangrijk voor de cannabisliefhebber en mooie fel gekleurde wiet zal dan ook als warme broodjes over de toonbank gaan – zo kweek je in kleur.

Zo’n beetje alle delen van een wietplant kunnen van kleur veranderen, van de stam tot de bladeren en toppen en zelfs de bloeiharen en de trichomen kunnen een mooi kleurtje krijgen. Maar van gekleurde bladeren blijft na het knippen natuurlijk niet veel meer over en ook de kleur van de trichomen doet niet veel voor de uiteindelijke gedroogde toppen. Kleur komt het beste tot zijn recht wanneer de calyxen, zeg maar de toppen zelf gekleurd zijn.

Start met een gekleurde wietsoort

Bij deze top zijn zowel de top zelf als de bloeiharen fel paars van kleur. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om kleur in je oogst te krijgen, maar verreweg het meeste effect heeft de genetica. Sommige soorten krijgen nu eenmaal vanzelf een kleurtje en dit heeft veel meer invloed dan omstandigheden van buitenaf. Wanneer je op zoek gaat naar zo’n kleurrijke wietsoort, kies er dan bij voorkeur een waarvan alle delen van de plant gekleurd zijn. Vooral de kleur in de toppen blijft hangen, maar wanneer ook de bladeren paars of rood kleuren versterkt dat het effect nog meer.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om kleur in je oogst te krijgen, maar verreweg het meeste effect heeft de genetica

Wietsoorten waarvan de kleur na het drogen en rijpen nog het meest in het oog springt, zijn de meest donker gekleurde variëteiten. Sommige wietsoorten hebben tijdens het bloeien de meest mooie roze of licht paarse kleur, maar die kleur vertaalt lang niet zo goed door in de gedroogde wiet als diep donkere wietsoorten. Sowieso verliest wiet door het drogen en rijpen een groot deel van de felle kleur, groene wietsoorten niet uitgezonderd. Mocht je dus ooit een felgekleurde of felgroene top tegenkomen, dan kun je er gerust vanuit gaan dat niet lang geleden geoogst is.

Hete dagen, koele nachten

Temperatuurschommelingen zorgen bij sommige wietsoorten voor paarse tinten. Foto: Danaan, Shutterstock

Haast de in het DNA aanwezige vermogen om een vrolijk kleurtje te krijgen, kunnen omstandigheden van buitenaf bij sommige wietsoorten ook voor meer kleur zorgen. Temperatuur is daar één van; sommige wietsoorten zullen hun ware kleuren zelfs alleen laten zien wanneer de dagen heet zijn en de nachten koel. Niet alle wietsoorten reageren overigens op deze temperatuurschommelingen; sommige wietsoorten kleuren gewoon vanzelf paars of blijven groen, wat de temperatuur ook is.

Maak het niet te bont, want teveel temperatuurverschil tussen de dagen en de nachten vertraagt de productie

Om wietsoorten die daar gevoelig voor zijn aan te moedigen, is het een goed idee om tijdens de bloeifase voor hoge dagtemperaturen en frisse nachten te zorgen. Maak het alleen niet te bont, want teveel temperatuurverschil tussen de dagen en de nachten vertraagt de productie. Een lekkere warme dagtemperatuur ligt zo rond de 27, 28 graden. Combineer dit met nachten van een graad of 18, 19 en je hebt het ideale recept voor regenboogwiet.

Krachtig licht & pH-waarde

Ook krachtige felle kweeklampen die hun licht rechtstreeks op de toppen stralen kunnen ervoor zorgen dat wiet paarse/lila kleuren laten zien. De verkleuring die op deze manier optreed is echter maar licht en blijft meestal niet heel erg goed zichtbaar na het drogen. Het is niet precies duidelijk waarom sommige wiet verkleurd door het licht.

Een van Dokter Groens Grapefruit toppen kreeg paarse tinten door het felle led licht.

De pH-waarde rond de wortels van wietplanten, kan er ook voor zorgen dat er verkleuringen optreden. Een beetje zoals Hortensia’s bij verschillende pH-waardes blauw of paars worden, alleen bij cannabis dan in een veel mindere mate.

Helaas is er net als verkleuringen door het licht, niet veel bekend over welke wietsoorten door de pH-waarde van kleur veranderen en welke pH-waardes daarvoor nodig zijn. Mocht je het willen testen dan kun je verschillende pH-waardes op je wietplanten uitproberen. Blijf dan wel binnen de juiste waarden want anders doe je je planten meer kwaad dan goed.

[Openingsfoto: Mitch M, Shutterstock]
(advertentie)