(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je zou misschien denken dat het kweken van medicinale wiet op dezelfde manier gaat als het kweken van recreatieve wiet voor de lol. De planten zijn immers hetzelfde en hebben dezelfde behoeftes. Niet helemaal, want de medicinale gebruiker stelt strenge eisen waar je als kweker aan zal moeten voldoen.

Medicinale cannabis lijkt hetzelfde als recreatieve wiet maar is het niet helemaal. Er zijn namelijk een paar belangrijke eisen waar medicinale wiet aan moet voldoen die niet gelden voor recreatieve cannabis. ‘Gewone’ wiet moet vooral lekker smaken en een prettig effect opwekken maar medicinale gebruikers stellen hele andere eisen aan hun cannabis.

Consistent schoon

Wie medicinale cannabis gebruikt is het niet per se om het bedwelmende effect te doen maar om het psychische en lichamelijke effect. Medicinale cannabis dient iemands angsten bijvoorbeeld te verminderen of pijnklachten te verlichten en daarbij vooral voorspelbare effecten te geven. Een pijnpatiënt heeft er immers niets aan wanneer hij door een afwijkend fenotype wordt getrakteerd op een sterk psychedelisch effect. Medicinale cannabis dient op de eerste plaats dus consistent te zijn en altijd nagenoeg hetzelfde cannabinoïden- en terpenenprofiel te hebben.

Medicinale wiet moet schoon zijn en consistent. Foto: Steve Ikeguchi, Shutterstock

Voorop gesteld dat alle cannabis wat ons betreft schoon zou moeten zijn en vrij van pesticiden, is dat bij medicinale cannabis éxtra belangrijk. Je kunt je wel voorstellen dat een lichaam dat vecht tegen een slopende ziekte als kanker, door chemokuren en bestraling ontzettend verzwakt is. Veel weerstand heeft zo iemand niet en pesticiden of schimmels kunnen het lichaam dan extra verzwakken. Mediwiet moet dus niet alleen altijd hetzelfde effect geven maar ook schoon zijn en vrij van schimmels, ongedierte of bestrijdingsmiddelen.

Medicinale wiet kweken

Bedrocan kweekt medicinale wiet die in Nederland op recept verkrijgbaar is. Om er zeker van te zijn dat hun product geen schimmels bevat en ook vrij is van bacteriën bestralen zij hun medicinale cannabis. Dit is echter niet nodig wanneer je zelf schoon kweekt zonder pesticiden of chemicaliën te gebruiken, en de wiet vrij is van schimmels en goed wordt gedroogd en ook droog wordt bewaard. Het betekent wel dat je de luchtvochtigheid en de temperatuur goed op peil dient te houden en eventuele schadelijke insecten zonder gifstoffen dient te bestrijden.

Stekken zijn genetisch altijd gelijk aan hun moederplant, en zorgen daarom voor een consistente kwaliteit. Foto: Eric Limon, Shutterstock

Start met stekken

Om zo consistent mogelijke medicinale cannabis te kweken, gebruik je geen zaden maar stekken. Stekken zijn immers genetisch gelijk aan hun moederplant. Het is dan wel zaak om eerst een goede moederplant te selecteren die voldoet aan jouw medicinale eisen. Om een goede moederplant te selecteren kun je het beste beginnen met een soort waarvan je weet dat die de juiste fysieke of psychische effecten geeft. De beste moederplanten komen verder voort uit reguliere, niet gefeminiseerde wietzaden.

Hoe je een geschikt fenotype selecteert kun je in dit artikel lezen. In het kort komt het erop neer dat je eerst een x-aantal planten kweekt en van iedere plant een stek maakt die je merkt met een label, zodat je achteraf weet welke plant bij welke stek hoort. Vervolgens verwijder je de mannelijke planten en hun bijbehorende stekken en bloei je de rest van de planten af terwijl je de bijbehorende stekken in de groeifase houdt. Door de afgebloeide wiet te gebruiken weet je welke plant het beste werkt. De bijbehorende stek zal je nieuwe moederplant worden.

Buiten of binnen?

Om het hele jaar door te kunnen produceren, wordt coffeeshopwiet en ook de medicinale wiet van Bedrocan binnen gekweekt. Wanneer je het hele jaar een moederplant in leven moet houden zal die ook binnen onder kunstlicht moeten staan. Er valt echter wel wat te zeggen voor het buiten kweken van medicinale wiet. Buitenwiet valt doorgaans namelijk niet snel ten prooi aan ongedierte omdat er buiten een natuurlijk evenwicht heerst waardoor ongedierte doorgaans niet snel uitgroeien tot een plaag.

Je kunt buiten dus vrij gemakkelijk een gezonde plant kweken. Biologisch en zonder gifstoffen gratis onder de zon. Het risico op schimmels is weliswaar groter, maar een plant die buiten onder de zon groeit en regen, storm moet doorstaan, produceert daardoor cannabinoïden en stoffen die in binnenwiet niet voor komen. Trichomen van buitenwiet zijn doorgaans dan ook groter dan die van binnen gekweekte wiet en veel patiënten merken op dat de effecten van buiten gekweekte wiet meer gebalanceerd zijn.

Door in de zomer buiten grote wietplanten te kweken, kunnen patiënten in sommige gevallen voor een heel jaar medicinale cannabis kweken. Wanneer je wietplanten buiten vervroegd in bloei laat gaan door ze te verduisteren, is de kans klein dat toppen gaan schimmelen, omdat de planten dan al ver voor de herfst klaar zijn voor de oogst.

Onder de zon gekweekte wiet geeft een meer gebalanceerd effect. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Kweek biologisch

Patiënten die veel wiet nodig hebben, redden het echter niet met een voorraad buitenwiet. Bovendien is de oogst buiten verre van zeker. De oogst kan door slecht weer tegenvallen, en wietdieven of politieagenten kunnen de planten afpakken. Binnen kweken levert daarom meer zekerheid op een geslaagde oogst. Omdat je de omstandigheden binnen zelf onder controle hebt kun je consistente wiet produceren.

Net als het licht van de zon, zorgt een levende bodem met compost en organisch materiaal voor een completere voeding voor wietplanten. Dit merk je terug in de cannabis, die krijgt niet alleen een betere smaak, maar bevat ook geen resten van minerale voeding, aangezien planten in organische bodems op maat gevoed worden door het bodemleven.

Gebruik dus bij voorkeur aarde en compost en voed wietplanten met organische voeding zoals compost, guano, bloed en beendermeel. Introduceer een bodemleven door nuttige schimmels als trichoderma en bacteriën toe te voegen. Dit bodemleven beschermt de wortels en breekt het organische materiaal af en zet het om in voor de plant opneembare voeding.

Gebruik geen pesticiden maar zet biologische preventiemiddelen in en bestrijd ongedierte met natuurlijke vijanden zoals het lieveheersbeestje op de foto. Beeld: Frederick J Messner, Shutterstock

Ongedierte

Wanneer alles goed gaat hoef je geen ongedierte te bestrijden. Het beste is dan ook om ongedierte te voorkomen zodat je ze ook niet hoeft te bestrijden. Sluit daarom een hepa filter of minstens een ander soort filterdoek aan op de luchtinlaat van je kweekruimte. Dit verkleint de kans dat ongedierte de weg naar je planten vinden aanzienlijk. Om medicinale wietplanten verder onaantrekkelijk te maken kun je knoflook in de aarde laten groeien.

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat wietplanten toch last van ongedierte krijgen. Omdat je medicinale cannabis kweekt kun je niet met gif spuiten. Ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals pyrethrum zijn overigens giftig dus gebruik die niet. Het beste kun je preventief bestrijden met brandnetel gier of compost thee en als je dan toch nog last krijgt, de beestjes te lijf gaan met hun natuurlijke vijanden.

Toprot voorkomen

Naast gif is toprot een van de grootste bedreigingen voor medicinale cannabis. Toprot kan bloeiende wietplanten aantasten wanneer de luchtvochtigheid te hoog is in je kweekruimte. En ook na de oogst kunnen wiettoppen beschimmelen wanneer het niet goed gedroogd wordt en nat wordt opgeborgen. Gelukkig kun je toprot binnen gemakkelijk voorkomen door de luchtvochtigheid in de bloeifase laag te houden.

Doorgaans hoef je niet veel moeite te doen en is de luchtvochtigheid binnen niet snel zo hoog dat toppen gaan rotten. Het is wel aan te raden om de luchtvochtigheid geregeld met een hygrometer te controleren. Mocht de luchtvochtigheid in de bloeifase aan de hoge kant zijn, (60% of hoger) probeer hem dan te verlagen door wat zuiniger te zijn met water geven. Laat ook geen bakken met water in je kweekruimte staan of sluit die af met een deksel.

De luchtvochtigheid staat altijd in relatie met de temperatuur. Een hoge luchtvochtigheid gaat dan ook dikwijls samen met een lage temperatuur. Om de luchtvochtigheid en de temperatuur wat beter op peil te brengen kun je ook proberen om de lampen ’s nachts te laten branden in plaats van overdag. Overdag is het doorgaans al warmer en ’s nachts verwarmt je kweeklamp de lucht. Blijft de luchtvochtigheid te hoog maar is de temperatuur wel goed (tussen de 21 en de 28 graden) dan heb je wellicht een luchtontvochtiger nodig. Is de temperatuur ook te laag, dan kan een kachel de luchtvochtigheid omlaag en de temperatuur omhoog brengen.

Drogen en bewaren

Ook na de oogst kan wiet beschimmelen. Dit gebeurt meestal wanneer de wiet te vochtig wordt opgeborgen in een luchtdichte verpakking. Het is dus belangrijk om wiet eerst goed te drogen voor je het in een pot of zak bewaart. Drogen moet echter ook weer niet te snel gebeuren want dat gaat ten kostte van de kwaliteit.

Laat wiet goed drogen zodat schimmels er geen vat op krijgen. Foto: FGunn, Shutterstock

Om wiet goed te laten drogen hang je de toppen (of de hele plant) ondersteboven in een donkere ruimte. Het is belangrijk dat de lucht in deze droogruimte steeds ververst wordt door een afzuiger. Een lege kweekruimte is daarom ook een uitstekende droogruimte. Zet alle apparatuur uit behalve de afzuiger en droog je wiet bij kamertemperatuur in het donker. Na ongeveer tien dagen zou de wiet droog genoeg moeten zijn om op te slaan maar ook daarna dien je het nog een tot twee weken dagelijks te laten luchten.

Om te controleren of medicinale wiet droog genoeg is om uit de droogruimte te nemen en te bewaren kun je een eenvoudige test doen. Buig een paar takken om te zien of ze hierbij met een duidelijk hoorbare knak breken of knakken. Is dit het geval dan kun je de toppen losknippen en opslaan in een luchtdichte (weck)pot.

De wiet kan van buiten echter droog aanvoelen maar van binnen toch nog best wat vocht bevatten. Om deze reden dien je de potten of zakken waarin je de wiet bewaart gedurende een tot twee weken nog dagelijks te laten luchten. Schud de wiet even los en zet de pot daarvoor een kwartiertje open.

Laat opgepotte wiet de eerste dagen voldoende luchten. Foto: Ossobuko, Shutterstock

En verder..?

In dit artikel hebben we ons vooral gericht op de kweek gerelateerde zaken die belangrijk zijn voor medicinale cannabis. Uiteraard valt er veel meer te vertellen over het kweken van cannabis. Hoe maak je bijvoorbeeld een kweekruimte, hoe lang moet je een wietplant laten groeien en hoe zet je een wietplant in bloei? Allemaal vragen waar dit artikel geen antwoord op geeft. Daarvoor verwijzen we je graag door naar de vele andere kweekartikelen op CNNBS, en gebruik dan ook vooral ook de zoekfunctie.

[Openingsfoto: SuperStockShots, Shutterstock]
(advertentie)