(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Heb je het kweken op aarde onder de knie en zou je hydrokweken weleens willen proberen? Dan is kokos het ideale medium om de overstap te maken. Kokos lijkt op aarde en je kunt het gewoon met de hand bewateren zoals je gewend bent. Doe je dat goed, dan mag je dezelfde resultaten als hydrokwekers verwachten.

Thuiskwekers die op kokos overstappen, doen dat doorgaans om twee redenen. Op kokos kweken lijkt op het vertrouwde kweken op aarde maar is in feite hydrokweken. Je kunt kokos gewoon met de hand bewateren zoals aarde. Klinkt goed maar je moet wel rekening houden met het luchtige karakter van kokos. Wanneer je het behandelt alsof het aarde is, zul je ook dezelfde of zelfs slechtere resultaten zien. Behandel je kokos echter zoals het hoort, dan kun je oogsten als een hydrokweker.

Kweken op kokos

Kokos lijkt misschien veel op aarde, het is geen aarde. Kokos is wel een natuurproduct maar is net als steenwol of kleikorrels een inert medium dat van zichzelf geen voedingsstoffen bevat. Kokos neemt ook veel minder water op dan aarde, waardoor overwateren nagenoeg niet mogelijk is. Het bevat namelijk altijd zo’n 30% lucht, waardoor wietplanten er sneller op groeien en uiteindelijk ook meer op zullen brengen. Bewater je het medium zoals dat hoort, dan hebben je wietplanten altijd voldoende voedingsstoffen en zuurstof tot hun beschikking, en kun je maximaal wiet oogsten.

Kokos kan voor spectaculaire resultaten zorgen, maar je moet het niet hetzelfde als aarde bewateren.

Kokos bewateren

Kwekers die op kokos overstappen, maken dikwijls de fout om het medium net zo te bewateren als ze op aarde gewend zijn. Kokos is namelijk veel luchtiger dan aarde en dient dus ook vaker bewaterd te worden. Waar je bij de kweek op aarde wacht met water geven tot de bovenste laag aarde droog is, mag kokos eigenlijk nooit uitdrogen. Je moet het minimaal iedere dag bewateren, en liefst twee keer per dag.

Een van de redenen waarom wietplanten in hydrosystemen het zo goed doen, is dat de wortels altijd de beschikking hebben over genoeg water, genoeg direct opneembare voedingsstoffen en genoeg zuurstof. Dit is in kokos niet anders, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je het medium altijd nat houdt. Wanneer je de kokos zou laten opdrogen tussen de waterbeurten, zoals dat op aarde gewoonlijk is, dan hopen zouten uit de minerale voeding zich op en krijgen planten met tekorten en overschotten te maken.

Laat kokos niet uitdrogen. Bewater dagelijks gul tot je het uit de pot ziet lekken.

Nat houden

Het is dus belangrijk om kokos dagelijks te bewateren zodat het medium niet uitdroogt. Minimaal één keer per dag, maar liefst twee keer. Omdat de planten alleen de voeding die ze nodig hebben uit het drinkwater halen, zal het in het medium aanwezige water een dag na het bewateren een verkeerde verhouding aan voeding bevatten. Kokos plantenvoeding bevat alles wat planten nodig hebben, de planten nemen naar behoefte op en laten de rest in het medium achter. Om deze reden is het belangrijk dat je het oude water in het medium, bij iedere waterbeurt vervangt met nieuw voedingswater, en het medium goed nat houdt.

Om de wietplanten steeds van nieuwe voedingsstoffen te voorzien, dien je bij iedere waterbeurt water te geven tot je het aan de onderkant uit de pot ziet lopen. Een gemakkelijke manier van bewateren op kokos, is om je potten tot ongeveer 2,5 centimeter onder de rand met kokos te vullen. Bij het bewateren giet je het voedingswater tot aan de rand van de pot en laat het vervolgens uitlekken. Het medium vult zich zo telkens met nieuwe voedingsstoffen en zuurstof.

Overwateren kan niet in kokos

Je kunt kokos ook gemakkelijk bewateren met een druppelsysteem. Zorg er dan we voor dat de kokos altijd verzadigd blijft met voedingswater met de juiste pH-waarde en de juiste hoeveelheid voedingsstoffen (EC-waarde). Overwateren kan niet in kokos, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Het kan wel gebeuren dat je merkt dat de kokos in de potten al binnen 24 uur droog begint te worden. In dat geval moet je om te beginnen dus vaker bewateren dan één keer per dag. Controleer in zo’n geval ook de temperatuur en de luchtvochtigheid in je kweektent of kast. Een te hoge temperatuur en of een te droge lucht kan de reden zijn dat het medium sneller opdroogt.

Temperatuur en luchtvochtigheid

De temperatuur zou tussen de 21 en 27 graden moeten liggen. De luchtvochtigheid hangt samen met de temperatuur en daalt ook wanneer het te heet wordt. Groeiende wietplanten hebben graag een luchtvochtigheid tussen de 60 en 70%. Tijdens de eerste weken van de bloeifase is een luchtvochtigheid tussen de 55 en 65% aan te raden en in de laatste bloeiweken mag de luchtvochtigheid nog verder omlaag naar ongeveer 45%.

Wanneer de temperatuur in je kweekruimte in orde is, maar de planten toch meer dan eens per dag water nodig hebben om te voorkomen dat de kokos indroogt, dan is de plant waarschijnlijk aan een grotere pot toe. Staat je plant al in de pot waarin je haar wil laten afbloeien, dan zul je dus simpelweg vaker dan eens per dag moeten bewateren.

Voedingswater voor kokos

Wanneer je op kokos kweekt, dien je uiteraard ook plantenvoeding voor kokos te gebruiken. Sommige kokos plantenvoeding heeft geen aparte fles voor de groeifase en de bloeifase maar bevat simpelweg alles voor de gehele cyclus. De planten nemen immers toch alleen op wat ze nodig hebben. Andere voeding bestaat wel uit een verschillend product voor de groeifase en de bloeifase. Bekende producenten van plantenvoeding, zoals CANNA en Plagron maken speciale plantenvoeding voor kokos.

Wanneer je planten nog zaailingen zijn geef je ze een lichte voedingsoplossing met een EC-waarde van slechts 1,3 tot 1,5. Maar wanneer ze twee sets met gekartelde blaadjes gevormd hebben, kun je ze op kokos eigenlijk al meteen een flinke dosis voeding geven met een EC-waarde rond de 1,7. In de bloeifase kun je dit verder opvoeren naar de maximale EC-waarde van 2 tot 2,2. Geef wietplanten de laatste twee weken schoon water om te spoelen, maar laat het medium nog steeds nooit opdrogen! Hou gedurende de gehele cyclus een pH-waarde tussen de 5,5 en 6 aan.

[Openingsfoto: Yarygin, Shutterstock]
(advertentie)