- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zo lees je een wietplant
Een belangrijke vraag voor kwekers is nog altijd waar je op moet letten om te zien of planten gezond zijn en een goede ontwikkeling doormaken? Het antwoord op deze vraag zijn met name de bladeren van de plant, deze kunnen je een hoop informatie geven, je moet ze alleen leren lezen.
Een schutblad dat in de lichturen nog fier omhoog wijst, is nog steeds volop in actie gedurende de synthese. Alleen wanneer je planten, om wat voor een reden dan ook in problemen verkeren, zullen ze als eerste de schutbladeren aanspreken en daar hun behoefte uit trekken. Als dat gebeurt, dan zal je zien dat ook het ‘fiere omhoog staan’ omslaat in een ‘slap erbij hangen’.
Hangende bladeren: meestal het gevolg van teveel water
In no time worden ze dan geel. De ondersten zullen toch wel geel worden, maar dat is nog logisch, die hebben halfweg de cyclus hun taak immers volbracht en zullen langzaam afsterven en nog wat opgeslagen nutriënten afgeven voordat je planten klaar zijn voor de oogst. In het begin hebben ze het meeste licht opgevangen, dus ook de meeste arbeid verricht. Laat de geel wordende schutbladeren zitten… die hebben nog veel in te brengen.
Licht
Als de planten zich verder ontwikkelen en er een dik bladerdek is gevormd, komt er niet veel licht meer bij je eerste onderste schutbladeren. Gevolg is dat deze bladeren hun nog bruikbare stoffen afgeven aan de plant en vervolgens zelf geel worden. Kijk dus altijd goed naar de schutbladeren die halverwege de plant zitten: als die gaan hangen zonder dat er verder iets te zien is, dan moet je je zorgen gaan maken. Teveel water gegeven is meestal de oorzaak hiervan.
Kleur
Natuurlijk kijk je ook naar de kleur van je planten in hun totaliteit. Indica’s zijn in gezonde staat mooi diepgroen. Veel sativasoorten zijn daarentegen een stuk lichter van kleur. De kleur behoort in ieder geval altijd egaal te zijn. Afgezien van de nieuwe topjes, die zijn altijd wat lichter van kleur. Zie je tussen de nerven van het blad duidelijk lichtere vlekken in streepvorm, dan is er iets mis met het opnamevermogen van de plant of is er simpelweg een voedingstekort.
Ook als je planten volop in de bloei staan en ze stoppen plotseling binnen een paar dagen met nieuwe bloemen te maken, is er meestal een probleem. Dit eventuele mankement kun je zien als je de twee witte stampertjes plotseling bruin ziet worden. Elk bloempje bevat maar twee stampertjes die wachten op stuifmeel om bevrucht te worden, deze behoren zeker 5 tot 9 dagen ontvankelijk te zijn, dus mooi wit of gebroken wit of geelachtig, afhankelijk van de soort.
Hou in de eerste weken goed in de gaten dat de internoden van je planten niet te groot zijn, want dan hangt je lamp te hoog! Internoden van 7 tot 10 cm zijn perfect voor sativa. Bij indica’s die er goed gezond bij staan mag je van zo’n 5 tot 8 cm uitgaan.
Te grote internoden kan ook het gevolg zijn van te weinig bouwstoffen (voeding), want ook dan hebben je planten de neiging om te gaan sprieten. Mocht dat het geval zijn, dan had je het eigenlijk al kunnen herkennen aan de kleur van je dames, die dan maar ‘sober groen’ ogen.
Verwennen
Ervan uitgaande dat je op een goed medium kweekt, en er vanuit gaande dat je de gebruiksaanwijzing van de voeding die je gebruikt goed gelezen hebt en je je aan de richtlijnen houdt, dan kunnen je planten er nog belabberd bijstaan omdat je ze teveel water hebt gegeven. Vooral bij beginnende kwekers die in potten kweken is dat een bekend verschijnsel, ze gaan 10 keer per dag met hun plantjes zitten praten en kunnen het maar niet laten om ze te verwennen.
Met een tensiometer voorkom je dat je teveel water geeft
Dat verwennen bestaat meestal nog door even nog wat extra water geven omdat de toplaag van het medium nogal droogjes aanvoelt. In plaats van de pot even eerst op te tillen en het gewicht ervan te voelen, nemen ze de gok van extra bewatering, wat een héle grote fout is. Een vochtmeter, of nog beter een tensiometer lost dit probleem op. Laat je vochtmeter, in tegenstelling tot een tensiometer nooit in het medium staan en wrijf altijd na gebruik het onderste stukje legering schoon, anders is zo’n ding na een paar weken al waardeloos.
(advertentie)