- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zo maak je ice-o-lator live resin
Vergeet de rosin tech. Ice-o-lator van vers bevroren wietplanten is het beste en lekkerste solventless cannabisconcentraat dat je zelf kunt maken. Wij maakten onlangs een kleine portie van een ingevroren Atomical Haze plant en het resultaat is geweldig! Zo deden we het.
Wat is denk je het smakelijkste concentraat dat je kunt maken? Een CO2 extractie? BHO? Rosin? Nee, allemaal niet. Het lekkerste concentraat maak je met water en ijs van vers ingevroren wietplanten. En als je bang bent dat de opbrengst daarvan niet voldoende is, doe dan als ons en maak een lekkere limonade van het restwater en wietboter of melk van de gebruikte wiet. Zo gaat er niets verloren en kun je dabben als een ware cannabisconnaisseur.
Ice-o-lator live resin
Live resin wordt gemaakt van bevroren wietplanten. Door de wietplant direct na de oogst in te vriezen, blijft het grootste gedeelte van de vluchtige smaakstoffen namelijk helemaal behouden. Door er daarna een concentraat van te maken krijg je het beste van het beste resultaat. Live resin kan gemaakt worden met een oplosmiddel zoals butaangas, of als je erg professioneel bent door middel van een CO2 extractie. Maar je kunt het dus ook veilig zelf maken met behulp van ijs, water en ice-o-lator zakken, en dat is precies wat wij laatst deden. Van het restwater maakten we limonade met een lekkere wietsmaak en van het overgebleven plantmateriaal maakten we wietmelk.
Stap 1: verzamel de benodigde materialen
Om ice-o-lator live resin te maken heb je om te beginnen een vers bevroren wietplant nodig. Nog beter zou het zijn om je wietplant na de oogst direct te vriesdrogen, maar vriesdrogers zijn dure industriële machines waar de meesten van ons geen beschikking over hebben. Heb je dat wel, vriesdroog je plant dan direct na het oogsten. Heb je zoals ons geen vriesdroger, zet je vriezer dan op de koudste stand en vries je wiettoppen direct na het oogsten in. Verwerk de wietplant voor het beste resultaat binnen twee weken, als je het langer in de vriezer laat, kunnen trichomen namelijk kapotvriezen.
Verder heb je twee grote schone emmers nodig en een set ice-o-lator zakken zoals deze of deze. Het is belangrijk om een set met een aantal verschillende zakken te hebben, want niet iedere maat zal een dab-baar concentraat opleveren. Daarnaast heb je ijsblokjes nodig, en veel ook. In de supermarkt kosten zakken ijsblokjes gelukkig bijna niets. Een keukenzeef is ook handig om bij de hand te hebben, je gaat namelijk meerdere rondes draaien, in de keukenzeef kun je dan je ijsblokjes in de vriezer bewaren voor de volgende ronde. Koop ook even een beschermzak voor BH’s in een lingerie winkel, daarin kun je je wiet stoppen zodat het tijdens het extraheren van het water en de ijsblokjes gescheiden blijft.
- 2 grote en schone emmers
- Vers bevroren wiet
- Set ice-o-lator zakken
- IJblokjes
- Water
- Keukenzeef
- Waszakje lingerie (2,50 bij Hema)
- Houten pollepel
- Maatbeker
Stap 2: trichomen extraheren
De volgende stap is het extraheren van de trichomen. Begin met het klaarzetten van het ijswater en laat dat even 5 minuten staan zodat het water zo koud mogelijk kan worden. Vul een van de emmers voor de helft met koud water uit de kraan en doe daar ijsblokjes bij tot de emmer tot een centimeter of vijf onder de rand gevuld is met water en ijs. Roer even en vul ondertussen je waszak met de bevroren wiet.
Verkruimel je bevroren wiettoppen niet, maar knip wel alle topjes los. Grote wiettoppen bestaan uit meerdere geclusterde topjes die je met een schaar gemakkelijk los kunt knippen. Je kunt dit trouwens het beste bij de oogst doen, voordat je de wiet invriest. Neem de bevroren topjes en stop ze in de waszak. Als de vijf minuten nog niet verstreken zijn stop je de waszak met de wiet nog even terug in de vriezer. Het is erg belangrijk dat alles zou koud mogelijk wordt uitgevoerd.
IJswater en waszak met bevroren wiet klaar? Dan kun je beginnen met het extraheren. Zet een timer op exact 15 minuten, want langer roeren zorgt voor een slechtere kwaliteit. Stop de waszak met de wiet in het ijswater en roer dit vijftien minuten lang stevig door. Neem tussendoor geen pauze. Krijg je kramp in je handen wissel dan even met iemand anders af, maar blijf 15 minuten lang aan een stuk stevig doorroeren.
Zijn de vijftien minuten voorbij, neem dan de waszak met wiet uit het ijswater en knijp die even uit. Schep de ijsblokjes ook uit het water en doe die in de keukenzeef. Zet de gebruikte waszak met wiet en de ijsblokjes terug in de vriezer want de tweede ronde haal je er nog minstens zoveel vanaf. De derde en vierde ronde leveren vaak ook nog zeer veel op, dus stop pas wanneer er niets meer vanaf komt. Als het goed is heb je nu een emmer met lichtgroen koud water. In het water zitten de trichomen die je in de derde stap van het water gaat scheiden met behulp van de ice-o-lator zakken.
- Laat je ijswater even 5 minuten staan om koud genoeg te worden
- Verkruimel de wiet niet, maar knip alle kleine topjes los met een schaar
- Zet een timer en werk niet langer dan 15 minuten achter elkaar
- Werk snel en neem geen pauze tijdens de 15 minuten roeren
Stap 3: Trichomen verzamelen
De laatste een belangrijkste stap is het verzamelen van de trichomen in de verschillende ice-o-lator zeefzakken. Hoe je deze stap uitvoert bepaalt de kwaliteit van je hash en maakt het verschil tussen gewone ice-o-lator hash en de topkwaliteit live resin die je wil hebben.
Neem de emmer met het water met daarin de trichomen en giet daarmee een maatbeker waaruit je gemakkelijk kunt schenken vol. De maatbeker maakt het makkelijker om het water op de zeefzakken te laten kletteren, het zal je dadelijk duidelijk worden.
Hang nu de grootste zeefzak (meestal 220 micron) in de tweede, lege emmer maar laat hem niet tot de bodem van de emmer zakken. In plaats daarvan zorg je ervoor dat de bodem van de zeefzak die de daarwerkelijke zeef is, ongeveer vijf tot zeven centimeter onder de bovenrand van de emmer hangt, zodat er onder de zeefzak genoeg ruimte overblijft voor al het water. Je kunt de zeefzak gemakkelijk vastzetten door een elastiek om de emmer te spannen.
Nu giet je het water met daarin de trichomen vanuit de maatbeker met een kletterende straal gelijkend een straal plas in een toiletpot, op de zeefzak. Het moet goed kletteren, daardoor spoel je namelijk goed alle trichomen die kleiner zijn dan de zeefmazen door de ice-o-lator zeefzak. Als de maatbeker leeg is vul je hem opnieuw tot je al het water door de ice-o-lator zak hebt overgegoten. Wat in de 220 micron ice-o-lator zak achterblijft is voornamelijk plantmateriaal en zeker nog geen goede kwaliteit hasj. Gebruik het eventueel om rosin van te persen, de beste hasj zul je in een van de overige zeefzakken vinden.
Het legen van de zakken doe je in een fijnmazige keukenzeef boven een vel bakpapier. Knijp het water uit de ice-o-lator zak en leeg hem in een fijnmazige keukenzeef en druk de trichomen er met de bolle kant van een lepel doorheen op het bakpapier. Zo kan het goed drogen en zal het niet schimmelen, de volgende dag is het droog genoeg.
Wissel nu de twee emmers om en herhaal de laatste stappen met alle verschillende ice-o-lator zeefzakken. De beste kwaliteit zit meestal in de 90 of 70 micron zak, maar soms vind je het ook in de kleinste 45 micron zak. Het hangt een beetje af van de wietsoort en de kwaliteit van de gekweekte wiet die je gebruikt. Hou de verschillende kwaliteiten hash op verschillende vellen bakpapier van elkaar gescheiden.
Wanneer je alle zakken hebt gebruikt kun je de wiet en de ijsklontjes weer uit de vriezer nemen en een volgende ronde doen. De tweede ronde levert meestal hetzelfde of zelfs nog meer op dan de eerste ronde, dus stop pas wanneer je merkt dat er niets meer in de ice-o-lator zakken overblijft. Meestal is dat pas na drie of vier rondes. Vergeet na afloop niet om meteen de ice-o-lator zakken met koud water te reinigen en uit te hangen. Wacht hier niet mee, want als trichomen eenmaal gedroogd zijn, krijg je de zakken bijna niet meer schoon.
- Laat het water hard op de ice-o-lator zak kletteren
- Werk van je grootste (220 micron) zak een voor een naar de kleinste (45 micron)
- De mooiste kwaliteit zit meestal in de 70 en 90 micron zak
- Doe meerdere rondes tot er niets meer vanaf komt
- Maak je ice-o-lator zakken na gebruik direct schoon met koud water en laat ze drogen
Stap 4: limonade en wietmelk
Wanneer je zoals ons niets wil verliezen kun je limonade maken van het gezeefde ijswater en wietmelk van de overgebleven wiet zelf. Het water kun je na iedere ronde vervangen met schoon water, en het gebruikte water apart zetten om een heerlijke limonade van te maken. Het gebruikte water bevat namelijk een aanzienlijke hoeveelheid smaakstoffen uit de wiet. Meng het met wat kant en klare limonade of doe er suiker en vers citroensap naar smaak doorheen. Je zult er niet stoned van worden aangezien het niet gedecarboxyleerd is en trichomen bovendien niet in water oplosbaar zijn.
Laat de overgebleven wiet een uurtje in een pannetje met volle melk op het vuur pruttelen. Alle nog overgebleven trichomen zullen in het vet van de melk oplossen. Gebruik de melk nadat het is afgekoeld in een lekker kopje wiet-thee, je zult er nog heerlijk van slapen.