(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een niet al te strenge winter en een nat voorjaar is een recept voor slakkenplaag. Ook dit jaar hebben we er weer last van. Vooral zaailingen en jonge wietplanten kunnen er gemakkelijk ten prooi aan vallen en in één nacht compleet weg zijn. Bijna niets helpt, tenzij je met gif aan de gang gaat. Een elektrisch hek (schrikdraad) tegen slakken werkt echter wel, en kun je voordelig zelf maken. 

Een elektrisch hek/schrikdraad tegen slakken, is waarschijnlijk de meest humane methode om van de gulzige beestjes af te komen. Slakkenkorrels zijn in feite gifkorrels, eierschalen, grint en andere scherpe barrières werken niet afdoende en biervallen vangen te weinig slakken. En kopertape houdt de beesten meestal ook niet goed tegen.

Maar wat nou als je een werkend elektrisch hekje zou hebben? En barrière van schrikdraad die alle slakken tegenhoudt, tot je wietplanten groot genoeg zijn om een slakkendiner te overleven. Die kun je dus zelf maken, en hoef je vervolgens alleen in het voorjaar te gebruiken, tot je wietplanten het risico om aan slakken ten onder te gaan ontgroeid zijn.

Een slak onderweg naar jouw wietplantjes. Hij is de eerste draad al voorbij…

Een elektrisch hek tegen slakken maken

Een elektrisch hek/schrikdraad tegen slakken maken is niet moeilijk en ook niet duur. Een paar latten, een handtacker voor nietjes (of U-vormige draadkrammetjes), een rolletje gegalvaniseerd ijzerdraad, een waterdicht afsluitbaar plastic bakje en een (oplaadbare) 9 Volt blokbatterij, is alles wat je nodig hebt.

Dit is allemaal te koop bij elke doe-het-zelf winkel. Het is ook handig om een aansluitclip/connector voor 9 Volt batterijen te hebben. Dan kun je de batterij gemakkelijk verwisselen of tijdelijk ontkoppelen om de levensduur te verlengen. Doorgaans zijn slakken namelijk alleen ’s nachts een risico.

Stap 1: Maak een frame van latten
Begin met het maken van een frame van houten latten. Dit frame moet groot genoeg zijn om al je potten in te zetten, tot je wietplanten zo groot zijn dat slakken geen bedreiging meer vormen. Als je uitgaat van vijf tot zes planten in potten van 30 x 30 cm dan kom je uit op een frame van 100 x 65 cm. De meeste mensen zouden hier wel mee uit de voeten kunnen, maar maak je frame gerust groter als je wil. Of kleiner natuurlijk.

Stap 2: Maak het ‘hek’
Leg je frame plat op de grond, en begin met het vastmaken van je ‘elektrische hek’ op de bovenzijde, met nietjes of de krammetjes. Maak met andere woorden twee ringen van het ijzerdraad op de bovenkant van het frame. Zorg dat het draad strak gespannen is en laat een ruimte van ongeveer 8 millimeter tussen de twee ringen.

Het is heel belangrijk dat de twee ringen elkaar niet raken, let hierop en zorg er ook voor dat de nietjes of krammetjes de twee draden niet verbinden. Let ook op met eventuele schroeven of hoekprofieltjes en dergelijke. De twee ringen vormen namelijk aparte elektrische circuits, en als ze elkaar raken maken die kortsluiting en loopt je batterij leeg.

Stap 3: Sluit het ‘hek’ aan op de batterij
Neem je waterdicht afsluitbare bakje en boor een gaatje aan de onderkant van een paar millimeter, net groot genoeg voor een kabeltje. Je raadt het al, in het bakje komt de batterij.

Sluit één pool van de batterij aan op de binnenste ring, en de ander op de buitenste ring. En nogmaals, let op dat je geen sluiting maakt. Dit gaat zogezegd het makkelijkste met een aansluitclip/connector en de verbinding wordt het best als je die even soldeert (optioneel). Het maakt niet uit welke ring je op de + pool en welke je op de – pool aansluit.

Stap 4: Test het elektrisch hek/schrikdraad tegen slakken
Als je alles aangesloten hebt kun je je elektrisch hek/schrikdraad tegen slakken gaan testen. Eén manier hiervoor heb je misschien als kind weleens gedaan met een 9 Volt batterij uit je speelgoed. Jawel, je mag het hek even likken met je tong, en voelen wat de slak zal voelen als hij over je hekje kruipt; da’s immers wel zo eerlijk.

Zoals de meesten van jullie wel zullen weten is het best een naar gevoel om een 9 Volt batterij te likken. Voor een slak is het waarschijnlijk nog vervelender maar het zal hem niet doden. Zodra hij de schok ervaart, gaat hij dan ook meteen rechtsomkeert. Vang maar even een slak en test het in de praktijk; zodra de slak de twee circuits kortsluit met zijn lichaam neemt hij meteen de spreekwoordelijke benen.

Maar zodra die de tweede draad raakt: AUW, dat doet pijn!

Een paar laatste dingen om te weten

Er zijn een paar dingen om te weten over het elektrisch hek/schrikdraad tegen slakken. Ten eerste is het zogezegd cruciaal dat de twee ringen of circuits elkaar niet raken want dat maakt kortsluiting. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat de twee ringen niet meer dan 8 millimeter uit elkaar zitten.

De slak moet de twee circuits namelijk met zijn lijf kunnen verbinden. Een heel klein babyslakje zou eerst over de ene draad kunnen kruipen en de tweede pas kunnen raken als hij de eerste al gepasseerd is. Sommige slakjes kunnen in het voorjaar nog zo klein zijn dat je ze nauwelijks ziet en deze wil je ook tegenhouden.

Verder is het raadzaam om een oplaadbare batterij te gebruiken, want die gaan redelijk snel leeg. Alternatief zou je de batterij overdag kunnen ontkoppelen, want dan zijn slakken toch niet actief. En tenslotte moet het frame natuurlijk op een vlakke ondergrond liggen, zodat de slakken er niet onderdoor kunnen kruipen. Als je geen vlakke ondergrond hebt, zorg dan dat je de eventuele kieren dicht.

Succes met klussen!

[Illustraties: Shutterstock AI]
(advertentie)