(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie over een tuin beschikt, heeft een goudmijntje aan compost in handen. Normaal gesproken duurt composteren erg lang maar met een blikje cola, een blikje bier en nog eens 330 milliliter ammonia is je compost binnen twee weken klaar om aan wietplanten buiten te geven, of om compostthee van te maken voor wietplanten binnen. 

Compost is een geweldige biologische voedingsbron voor wietplanten buiten en binnen. Het stikt van het bodemleven dat de wortels van je plant helpt met de voedingsopname, en beschermt tegen aanvallen van ongewenste schimmels en bacteriën. Het stimuleert het immuunsysteem van wietplanten en bevat daarnaast veel biologische meststoffen.

Voor wietplanten binnen, kun je van je zelfgemaakte compost thee maken. Een vloeibare bron van goede bacteriën en micro- en macro-nutriënten die je als voedingswater kunt gebruiken. Ook kun je compostthee als bladvoeding gebruiken. Het voedt je wietplanten dan niet alleen maar vormt ook een beschermende coating van micro-organismen tegen insecten.

In twee weken je eigen compost

Normaal gesproken duurt het erg lang voordat organisch materiaal in een composthoop is gecomposteerd maar je kunt het proces gemakkelijk versnellen met drie simpele ingrediënten uit de supermarkt: een blikje bier, een blikje cola en eenzelfde hoeveelheid (330 ml) ammonia. Verder heb je natuurlijk iets nodig om te laten composteren dus bewaar je gemaaide gras en tuinafval. Uit de keuken verzamel je koffieprut, visresten en GFT-afval. En als je eraan kunt komen, voeg dan ook gerust brandnetels, wilgentakken, as van onbewerkt hout, haren en paardenmest toe.

Maak om te beginnen een mengsel van het bier, de cola en de ammonia en doe dat in een plantenspuit. Zoek dan een mooi plekje in je tuin om een snelle composthoop aan te leggen. Door dit direct op de aarde in je tuin te doen, zorg je ervoor dat je composthoop gemakkelijk bereikbaar is voor wormen.

Start je composthoop met een laag van 3 tot 4 centimeter gemaaid gras, en besproei dat met het mengsel in je plantenspuit. Breng een tweede laag aan, maar gebruik dit keer de andere te composteren ingrediënten en bespuit ook deze laag met je plantenspuit. Breng weer een laag gras aan en bespuit opnieuw en ga zo door met het opbouwen van lagen en bespuiten, tot al je compost materiaal op is. Als laatste breng je een laag aarde aan. Na ongeveer twee weken is je compost klaar voor gebruik. Geef het aan je buitenwiet of maak er compostthee van voor wietplanten binnen.

Compostthee maken

Natuurlijk is compost ook een goede voedingsbodem voor wietplanten die binnen staan, maar omdat het van buiten komt, is de kans groot dat je er ook ongedierte mee naar binnen haalt. Bovendien groeit de populatie aan nuttige micro-organismen door het brouwen van compostthee enorm, zodat het een nóg betere bescherming biedt tegen ongedierte.

Zoals je ook thee trekt met een theezakje, maak je ook je eigen compostthee. Neem hiervoor een grote emmer van ongeveer 20 liter en vul die met schoon kraanwater van ongeveer dezelfde temperatuur als de compost. Om de bacteriën van zuurstof te voorzien, heb je een aquariumpomp met een bruissteen nodig. Plaats de bruissteen op de bodem en zet de luchtpomp aan, zoals je dat ook bij een aquarium zou doen.

Compostthee voedt wietplanten en laat een beschermende laag van nuttige microben achter.

Neem nu ongeveer een halve kilo compost en doe dat erbij. Eventueel kun je een paar eetlepels melasse (blackstrap zonder zwavel) aan de mix toevoegen. Dit bevat extra suikers en extra bacteriën. Heb je geen melasse, dan kun je zelfs vruchtensap gebruiken, de suikers voeden de bacteriën in de thee. Je kunt de compost ook eerst in een kaasdoek knopen, zodat je het als een theezakje in de emmer kunt hangen. Dit is niet per se nodig maar maakt het natuurlijk wel makkelijker om de compostthee later van de compost te scheiden.

Laat dit mengsel 24 tot 36 uur bruisen, wanneer het begint te schuimen en het water een bruine kleur krijgt, is de compostthee klaar. Laat het niet langer dan nodig bruisen in de emmer want na verloop van tijd sterft het bacteriologische leven dan weer. Het zou fris moeten ruiken en de geur van verse aarde moeten hebben.

Compostthee kun je niet lang bewaren, wanneer het organische materiaal op is, beginnen de bacteriën elkaar op te ruimen. Het is dus het beste om niet teveel compostthee tegelijk te maken en het direct te gebruiken. Wees niet bang dat je je wietplanten teveel compostthee geeft. Overvoeden is met compostthee niet mogelijk maar let op, je kunt je wietplanten natuurlijk wel in de compostthee verdrinken.

(advertentie)