- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zo ontkiem je ieder wietzaadje! (tenzij het dood is)
Wietzaden die niet ontkiemen, het komt voor maar het is helemaal nergens voor nodig. Met de juiste methode kun je namelijk altijd alle wietzaden ontkiemen, mits er ook maar het kleinste sprankje leven in zit. En voor jaren oude zaden geven we je we ook handige kiemtruc.
Het spijt ons om te moeten zeggen. Maar wanneer wietzaden niet ontkiemen, ligt dat negen van de tien keer aan jezelf. Als er namelijk ook maar een klein sprankje leven in het zaad te bespeuren valt, zal het met liefde voor je uitkomen.
We bespreken de 100 procent succesvolle kiemmethode, en een manier om zelfs hele oude zaden nieuw leven in te blazen. Moeilijk is het niet, dus waarom zou je het ooit nog anders doen?
100% Succesvol ontkiemen
Er zijn meerdere verschillende manieren voor wietzaden ontkiemen maar er is maar één manier waarop succes gegarandeerd is. En dat is verticaal tussen natte koffiefilters in een plastic gripzakje.
Veel kwekers kiemen hun zaden in natte watjes of keukenpapier. Maar dat is al snel te nat waardoor de zaden kunnen verstikken. Hetzelfde geldt voor de snelle kiemmethode in een glas water. Als je de zaden daar te lang in laat liggen zullen ze verstikken en heb je nóg geen plantje.
Direct in de grond ontkiemen kan ook maar dan kun je niet goed zien hoe het met je zaadje gaat. Het zou kunnen uitdrogen of juist te nat worden, en gaan schimmelen. Allemaal niet ideaal dus. Vandaar dat wij de100% succesvolle kiemmethode tussen natte koffiefilters aanraden, komt ie.
- Gegarandeerd wietzaden ontkiemen doe je met koffiefilters. Bij voorkeur de bruine van ongebleekt filterpapier. Verder heb je een grote plastic gripzak nodig. Die kun je in de supermarkt kopen, ze zijn bedoeld om etenswaren in te bewaren. Wat handig is van deze zakken, is dat je er gemakkelijk de datum en de wietsoort op kunt schrijven.
- De eerste stap is om een koffiefilter nat te maken. Maak ze gewoon helemaal nat. Je hoeft ze niet uit te knijpen, een seconde laten uitdruipen is voldoende. Leg het natte filter op een plat bord en vouw het open.
- Vervolgens verdeel je je wietzaden op het opengevouwen natte filter. Het valt hierbij aan te raden om de puntige kant van ieder zaadje naar de onderkant van het filter te richten. Ieder wietzaadje heeft een navel, een soort stipje dus, en een puntje. Uit het puntje groeit straks het worteltje, door ze verticaal naar beneden te richten groeien ze allemaal kaarsrecht naar beneden en gaan ze niet krullen en kronkelen zoals je wel ziet bij de keukenpapier methode.
- Vouw nu het natte koffiefilter weer dicht zodat de zaden ertussen zitten. Doe het natte filter met de zaden vervolgens in de plastic gripzak zodat de puntjes van de zaadjes naar beneden gericht zijn. Sluit de plastic zak en hang het met een stukje plakband in het donker en bij kamertemperatuur op aan de binnenkant van een kast.
- Na 2 tot 3 dagen zullen de meeste zaden zijn uitgekomen. Degenen die nog niet zijn uitgekomen laat je gewoon nog even liggen. De zaden die wel zijn uitgekomen kun je voorzichtig oppakken met een theelepeltje en in de aarde planten. Het worteltje naar beneden gericht en het zaadje voor de helft in de grond. C’est tout!
Oude wietzaden ontkiemen
Wietzaden die erg oud zijn, ontkiemen vaak lastig. Dat komt omdat vocht moeilijk door het oude schilletje kan doordringen. Door ze een speciale behandeling te geven kun je ervoor zorgen dat het water er wel makkelijk in kan doordringen. De behandeling heet scarification maar dat heeft heeft niets met lichaamsversiering te maken.
- Om oude wietzaden beter te laten ontkiemen heb je een stuk schuurpapier nodig en een lege glazen pot.
- Rol het schuurpapier met de ruwe kant naar binnen gericht tot een koker die precies in de lege glazen pot past. Doe het in de pot en doe er je zaden bij in. Schroef de pot dicht en laat de zaden over het schuurpapier rollen. Dit gaat het beste door te schudden in ronddraaiende bewegingen.
- Op deze manier beschadig je de zaden aan de buitenkant net genoeg zodat water gemakkelijker tot de kern kan doordringen bij het ontkiemen. Na de behandeling volg je de stappen van het 100% succesvol ontkiemen hierboven.
Lees hier hoe je zaailingen het beste kunt verzorgen nadat de wietzaden opgekomen zijn.
(advertentie)