- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Zo pakt justitie op Bonaire het ‘wietprobleem’ aan
Over naar Bonaire, een piepklein stukje Nederland ver weg van hier. Ooit deel uitmakend van de Nederlandse Antillen, maar sinds 2010 een zogeheten ‘bijzondere gemeente’. En bijzonder is ook wel de manier waarop ze op dit Caribische eiland de war on drugs aanpakken!
Bonaire, het smokkelparadijs
Op Bonaire wonen pak ‘m beet twintigduizend mensen op 294 vierkante kilometer. De helft van dat volk is geboren op het eiland, de rest bestaat uit een bonte mix van de andere eilanden Curaçao en Aruba, mensen uit Nederland, de buurlanden Venezuela en Colombia en aardig wat zielen uit de Dominicaanse Republiek, grotendeels arbeidsmigranten.
Omdat de bijzondere Nederlandse gemeente op slechts luttele kilometers uit de kust van het vredige coca cacaoparadijs Venezuela ligt, is de oversteek per boot(je) in een vloek en een zucht gepiept. En vanuit een Nederlandse gemeente naar Nederland vliegen; appeltje eitje.
Kortom, de ideale bevolking en locatie voor een (drugs)smokkelnest van allure!
Zie ginds komt de smokkelboot uit Venezuela weer aan…
Dat werd maar weer eens bewezen op 15 augustus jongstleden. Vier mannen, te weten twee Bonairianen en twee Venezolanen, kwamen toen met een boot aangevaren vanuit het moederland van laatstgenoemden. Aan boord, behalve henzelf, 200 munitiepatronen (het blijft Zuid-Amerika nietwaar) en 12,7 kilo wiet.
Helaas verliep dit smokkelavontuur niet zoals gepland. Sterker nog; drie van de vier smokkelaars sprongen spontaan in het water van de mangrove toen de autoriteiten de boot in het vizier kregen. De kapitein bleef – traditiegetrouw – wel aan boord.
War on drugs op Bonaire
De sprong in het diepe mocht echter niet baten, want ze werden alsnog gepakt – inclusief de kapitein en de drugs – en onlangs veroordeeld. Ieder kreeg 2 jaar gevangenisstraf (waarvan 6 maanden voorwaardelijk). Een stevige douw voor een relatief kleine hoeveelheid wiet, dat dient gezegd. Beetje onnederlands zelfs.
Over wat er met de 12,7 kilo wiet is gebeurd, moeten we ons verder geen illusies maken (het blijft Zuid-Amerika nietwaar). Interessanter is het beeld van de smokkelboot dat de autoriteiten willen uitstralen ten aanzien van hun daadkracht in de war on drugs. Dit dus:
Nee, aan openbare veilingen van afgepakte ‘drugsbezittingen’ doen ze niet op Bonaire, dat is helder…
(advertentie)