- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zo raakt je wiet nooit meer op!
Wiet is smakelijk en geeft je dagelijks de broodnodige ontspanning in de hectische tijd waarin we leven. Maar wiet is ook kostbaar en een voorraadje is oh zo snel weer op. Voor patiënten die niet zonder kunnen, is die laatste eigenschap van cannabis soms een regelrecht drama. Gelukkig zijn er alternatieven; zó kweek je een voorraad die nóóit opraakt.
Binnen wiet kweken lijkt een riskante en of moeilijke onderneming maar dat is het niet wanneer je puur voor eigen gebruik kweekt. Moderne led kweeklampen zijn veilig en verbruiken zo weinig stroom, dat een kleine kweek voor eigen gebruik geen enkel risico hoeft te zijn. Koolstoffilters en stille afzuigers en ventilators maken een kleine kweek geurloos en fluisterstil.
Bereken hoeveel wiet je nodig hebt en kweek geen gram meer, dan heb je een wietvoorraad die altijd toereikend is, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het stroomverbruik of een bezoek van de politie.
Hoeveel wiet heb je nodig?
Om ervoor te zorgen dat je precies genoeg wiet hebt, moet je eerst berekenen hoeveel wiet je eigenlijk nodig hebt. Voor de recreatieve wietroker is dit een fluitje van een cent. Neem gewoon de het aantal grammen dat je dagelijks rookt of verdampt en vermenigvuldig dat met 365 dagen om je jaarlijkse behoefte te berekenen. Voor een gram per dag is dat dus 365 gram per jaar, een hoeveelheid die je goed in een kleine kweekkast kunt kweken.
Patiënten die wietolie maken, hebben het wat lastiger. Zij moeten hun dagelijkse druppels olie namelijk eerst in grammen wiet omrekenen. Gebruik je verdunde wietolie dan wordt het nog iets lastiger maar een schatting is goed te maken.
Pure onverdunde wietolie weegt ongeveer 20% van het gewicht van kwalitatief goede binnen gekweekte wiet. Gebruik je daar dus bijvoorbeeld een gram van per dag, zoals kankerpatiënten die de Rick Simpson kuur doen (60 gram pure wietolie in 90 dagen), dan kom je op een dagelijkse hoeveelheid van ongeveer vijf gram wiet (is 1825 gram wiet per jaar). Een behoorlijke hoeveelheid wiet maar nog goed zelf te kweken.
Mensen die verdunde wietolie gebruiken om bijvoorbeeld lekkerder te kunnen slapen en tegelijk preventief hun gezondheid willen verbeteren, kunnen uitgaan van ongeveer 8 gram per flesje van 10 milliliter (5x verdund). Bereken hoe lang je met zo’n flesje doet. Er gaan ongeveer 20 druppels in een milliliter, neem je dagelijks dus bijvoorbeeld 2 druppels wietolie, dan gaat een flesje dus zo’n 100 dagen mee. Je hebt dan slechts 8 gram wiet nodig per – pak ‘m beet – drie maanden. Dat is dus 320 gram wiet per jaar, een hoeveelheid die je zelfs in een Space Bucket nog kunt kweken.
Precies genoeg wiet
Wie voor eigen gebruik wiet kweekt, kan dat zonder al teveel risico’s zelf thuis doen. Zelfs wanneer je een zware kuur doet waarbij je een gram pure onverdunde wietolie per dag nodig hebt. Om ervoor te zorgen dat je niet zonder wiet komt, dien je je kweek op je jaarlijkse behoefte af te stemmen. Dat doe je als volgt.
De opbrengst van een binnentuin zoals wij een hobbymatige kweekruimte graag noemen, wordt voornamelijk bepaald door het wattage van de gebruikte kweeklamp. Ervaren kwekers kunnen op ongeveer één gram wiet per Watt van het stroomverbruik van hun kweeklamp rekenen. Minder ervaren kwekers zullen daar ongeveer de helft van oogsten. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je dus het beste uitgaan van een halve gram per Watt. Hier is een handig lijstje met Wattages en minimale jaarlijkse opbrengsten.
- 100 Watt = minimaal 200 gram wiet per jaar
- 150 Watt = minimaal 300 gram wiet per jaar
- 200 Watt = minimaal 400 gram wiet per jaar
- 250 Watt = minimaal 500 gram wiet per jaar
- 400 Watt = minimaal 800 gram wiet per jaar
- 600 Watt = minimaal 1200 gram wiet per jaar
Goed, je begrijpt het; verdubbel het wattage van je kweeklamp om de minimale hoeveelheid wiet die je daar per jaar mee kunt kweken, te berekenen.
Een voorbeeld: 1825 Gram gedeeld door vier oogsten is bijvoorbeeld 456,25 gram wiet per oogst. Dit is een grote hoeveelheid die de meeste mensen niet nodig zullen hebben. Ook wanneer je een kuur doet van 60 gram pure olie in 90 dagen zul je op jaarbasis niet zoveel wiet nodig hebben.
Uitgaande van een halve gram per Watt, kun je met een 600 Watt kweeklamp zeker 1200 gram wiet per jaar oogsten, meer dan genoeg voor de meeste patiënten. Naarmate je meer kweekervaring krijgt zullen je oogsten kunnen verdubbelen en kun je met een 600 Watt kweeklamp tot wel 2400 gram wiet per jaar oogsten.
Kies een set-up
Aan de hand van de benodigde kweeklamp kun je de rest van je binnentuin inrichten. Een 600 Watt kweeklamp heeft minimaal een ruimte van één vierkante meter nodig maar beter is een kweekruimte van 1,2 vierkante meter. Een 400 Watt kweeklamp kan in een ruimte van 80 bij 80 centimeter maar plaats je idealiter in een ruimte van één vierkante meter. Over het algemeen kun je uitgaan van een minimale hoeveelheid licht van 300 Watt per vierkante meter en een maximale hoeveelheid licht van 600 Watt per vierkante meter.
Wanneer we bijvoorbeeld elke dag een gram wiet nodig hebben (365 gram per jaar), komen we op een kweeklamp uit die ongeveer 200 Watt aan stroom verbruikt. Kies een moderne, discrete en veilige led kweeklamp voor dit doel. Led kweeklampen worden niet heet en zijn gemakkelijk veilig aan te sluiten door simpelweg de stekker in het stopcontact te doen. Zo’n kweeklamp met een verbruik van ongeveer 200 Watt kan goed in een kweekkast of -tent van 60 bij 60 centimeter hangen.
Met een koolstoffilter en een afzuiger die de lucht in je binnentuin continue ververst, zorg je ervoor dat je buiten je kweekruimte geen wietlucht ruikt. Nu kun je alles natuurlijk handmatig zelf bij elkaar zoeken maar het is wellicht makkelijker om een kant en klare kweektent of kweekkast aan te schaffen. Zolang je maar op het wattage van de kweeklamp let in verband met je jaarlijkse wietbehoefte.
Zelf wiet kweken
Wanneer je eenmaal een passende kweekruimte hebt, kan het kweken beginnen. Daarvoor heb je alleen nog wietzaden, potten met aarde en een paar groene vingers nodig. Kies een wietsoort die aan je eisen voldoet en die zeker wanneer je nog geen kweekervaring hebt, niet al te moeilijk te kweken is.
Over het algemeen zijn indica’s gemakkelijk te kweken en helpen ze goed tegen slaapproblemen en om te ontspannen. Er zijn tegenwoordig ook indica dominante wietsoorten met veel CBD of zelfs alleen CBD. Sativa’s en sativa dominante soorten zijn over het algemeen wat lastiger om te kweken en worden vaak meer bij psychische aandoeningen gebruikt.
Het voert te ver om alle aspecten van het binnen kweken hier uitgebreid te bespreken, maar we zullen je op weg helpen met een aantal handige links. Om te beginnen moet je je wietzaden ontkiemen en daarna het nodige weten over lichtschema’s.
Bewateren en voeden doe je gemakkelijk met de hand, zolang je goed op je planten blijft letten is dat een eitje. Door je wietplanten te trainen kun je de oogst verder maximaliseren zodat je tenslotte uitstekend kunt oogsten.