(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wietplanten zullen in de bloeifase altijd wel een beetje vergelen, dat is een normaal en natuurlijk proces. Maar wat doe je als je het vermoeden hebt dat je wietplanten iets onder de leden hebben? Uiteraard wil je het probleem dan bij de horens vatten, maar dan moet je dus wel eerst een goede diagnose stellen.

Net als mensen en dieren kunnen wietplanten ook ziek worden of last hebben van nare schimmels of ongedierte. Het zou ook kunnen dat wietplanten gewoon last hebben van een overschot of juist een tekort aan water en of voeding. Of misschien hebben ze last van een verkeerde temperatuur of staat je ventilator te hard te blazen waardoor bladeren verdorren?

Diagnose stellen

Er kan dus eigenlijk van alles aan de hand zijn, en ieder probleem vereist een andere aanpak. Soms lijken symptomen een richting in te wijzen, maar moet je de oorzaak juist in een heel andere hoek zoeken. Kortom: het stellen van een goede diagnose is van cruciaal belang voor een passende oplossing.

Om een goede diagnose te kunnen stellen, moet je wel een beetje op de hoogte zijn van de problemen waar wietplanten dikwijls mee te maken hebben. Als je die niet kent wordt het lastig, maar dan kun je wellicht hulp vragen op een cannabisforum zoals Mediwietforum.nl. Het helpt dan enorm als je een goede foto van het probleem kunt maken, eventueel met een microscoop. Om je een handje te helpen hieronder een aantal verschillende foto’s van wietplanten en problemen die vaak voorkomen.

Ongedierte

Heb je last van een van onderstaande (of andere) insecten, dan is het zaak om snel in te grijpen. Veel insecten hebben natuurlijke vijanden: andere insecten die je kunt inzetten om de lastpakken biologisch te bestrijden. Lieveheersbeestjes, roofwants en nematoden zijn populaire natuurlijke vijanden van spint, luizen, trips, varenrouwmuggen en de witte vlieg. Neemolie is ook een populair biologisch middel tegen veel ongedierte.

Ongedierte: bladluizen aan de onderkant van een wietblad.

Meestal merk je schade door insecten eerst op doordat er witte of gele vlekjes op de bladeren ontstaan. Ben je er niet zeker van met welk dier je te maken hebt, neem dan een foto en vraag om hulp. Voorkomen kan bijvoorbeeld door standaard een knoflookextract in het water mee te geven. De smaak trekt niet in je wiet zolang je de laatste weken maar spoelt met schoon water.

Schimmels

Schimmels hebben negen van de tien keer met een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een lage temperatuur te maken. Wortelrot komt vaak door een te laag zuurstofgehalte bij de wortels omdat het kweekmedium te nat is.

Probeer de temperatuur in je kweekruimte op orde te krijgen en zorg voor een goede luchtcirculatie en je voorkomt de meeste schimmelproblemen. Buiten zit er bij toprot vaak niets anders op dan aangetaste toppen weg te gooien en de rest te oogsten.

Stamrot komt binnen niet vaak voor, maar buiten wel. Je kunt rotte plekken voorzichtig afkrabben, desinfecteren en afdekken met gesmolten kaarsvet of entwas.

Waterhuishouding

Hoewel problemen met voeding en water het makkelijkst te voorkomen zijn, komen ze het vaakst voor. Vooral een te natte bodem en te veel voeding zien we het meest bij wietplanten.

Voedingstekorten komen in de meeste gevallen door een verkeerde pH-waarde. Pas in zo’n geval de pH-waarde aan en je zult zien dat de tekorten langzaam aangevuld worden. Voedingsoverschotten herken je het eerst aan de bladpunten van nieuwe bladeren. Als deze licht beginnen te kleuren en verdorren, moet je het misschien even wat rustiger aandoen met plantenvoeding.

Andere plantenproblemen

Juist, dit zijn natuurlijk lang niet alle problemen die wietplanten kunnen hebben. Mocht je een probleem tegenkomen die je niet herkent, ga dan eerst na of je onlangs iets hebt gedaan wat het probleem zou kunnen verklaren.

Check vervolgens hoe het met de aarde zit. Is die te droog of te nat? Hoe zit het met de pH-waarde? Check dan het klimaat in je kweekruimte en pas dat zonodig aan. Maak (eventueel met een microscoop) foto’s van de symptomen en vraag online, of bijvoorbeeld Lieve Muna om hulp bij het stellen van een diagnose.

Heb je het probleem eenmaal achterhaald, dan kun je hier meestal wel de oplossing vinden, gebruik onze zoekfunctie in het menu op CNNBS.nl om op het probleem te zoeken.

[Openingsfoto: poylock19, Shutterstock]
(advertentie)