- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zo weet je of je te veel wiet hebt gebruikt
Is dat überhaupt wel mogelijk, te veel wiet gebruiken, zul je je wellicht afvragen. Een overdosis aan cannabis is immers niet mogelijk. Toch heeft ook THC een paar bijwerkingen. En hoewel die vrij onschuldig zijn, vindt niet iedereen het prettig om té stoned te zijn.
Jazeker, ook cannabis kent bijwerkingen net als andere medicijnen. Dat wiet een natuurproduct is verandert daar niets aan. Sommige van de bijwerkingen van cannabis zijn lichamelijk zoals een droge mond, vermoeidheid, rode ogen en een verhoogde hartslag. Andere bijwerkingen zijn meer mentaal, zoals wanneer je overbewust wordt van jezelf en je sociaal een beetje raar voelt. Een combinatie van mentale en fysieke bijwerkingen kan ook voorkomen wanneer je te veel wiet hebt gehad.
Veel van de bijwerkingen van cannabis zijn echter mild van aard, en worden door anderen juist als prettig ervaren. Wanneer dat voor jou niet het geval is, doe je er goed aan om cannabis net als andere medicijnen te gebruiken. Wanneer je het bijvoorbeeld gebruikt tijdens of vlak voor of na een maaltijd, en genoeg water drinkt, vallen de ‘bijwerkingen’ meestal erg mee. Ga ook niet autorijden en bedien geen zware machines wanneer je wiet hebt gebruikt.
Vooral van edibles kun je gemakkelijk iets te veel nemen dan prettig is. Dit komt enerzijds omdat het effect van edibles (wiet verwerkt in eten) pas na een uur merkbaar zijn, en anderzijds omdat het effect vaak veel sterker is en langer duurt wanneer je edibles neemt.
Verhoogde hartslag
De verhoogde hartslag die je van cannabis kunt krijgen, is volgens sommige onderzoeken te wijten aan dopamine die door het gebruik van wiet vrijkomt. Ongeveer een uur na cannabisconsumptie begint het hart enigszins sneller te slaan. Ondanks dat deze bijwerking maar tijdelijk en mild is, kan het een risico zijn voor mensen met een hartafwijking.
Mensen met een verhoogd risico, zoals een hartritmestoornis of aanleg voor psychoses moeten voorzichtiger zijn met cannabis en opletten dat ze niet te veel gebruiken. Raadpleeg een arts wanneer je een verhoogd risico hebt, en zeer zware symptomen ervaart zoals pijn op de borst of moeilijkheden met ademhaling
Sociaal ‘raar’
Naast de lichamelijke effecten heeft cannabis ook een effect op de geest. Dit is voor de meeste mensen een verruiming maar kan er ook voor zorgen dat je je sociaal een beetje raar voelt. Het kan je nerveus of angstig maken, een gevoel dat ook wel omschreven wordt als paranoia. Wanneer je er eens last van krijgt, raak dan niet in paniek maar blijf kalm en besef dat het gevoel vanzelf weer weggaat.
Het beste wat je in het geval van zulke mentale of fysieke bijwerkingen kunt doen, is wat zoets eten of drinken. Ook een frisse neus halen, of simpelweg even diep ademhalen wil helpen, en CBD (olie) staat er ook om bekend de werking van THC tegen te gaan. Relax dus, neem wat te eten en te drinken en loop even naar buiten. Simpelweg een andere omgeving, is soms genoeg om van je ‘rare’ gevoel af te komen.
Psychoactief
Hoewel het overgrote deel van de mensen van cannabis niet gaat hallucineren, is cannabis toch een psychoactief middel. Mensen die een aanleg hebben voor psychoses, of lijden aan een mentale stoornis zoals schizofrenie, angsten of een bipolaire stoornis, kunnen door cannabis wel gaan hallucineren of in een psychose raken. Een (psychische) bad-trip kan ook gebeuren wanneer je cannabis mengt met andere middelen of wanneer je het op een nuchtere maag neemt, terwijl je dat niet gewend bent.
Zorg dus dat je je eigen lichaam kent en rustig aan doet wanneer je (voor het eerst) cannabis gaat gebruiken. Zorg voor voldoende te eten en drinken, goede mensen om je heen en raak niet in paniek. Cannabis wordt al duizenden jaren met veel plezier door mensen gebruikt, en nog nooit is er iemand aan gestorven.
(advertentie)