- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zo worden wietsoorten veredeld en gestabiliseerd
Veel gevorderde thuiskwekers vinden het leuk om ook eens een eigen kruising te maken. Dit kan vrij gemakkelijk door twee verschillende wietplanten met elkaar te kruisen. Het resultaat kan soms verrassend goed zijn, en als de moeder- en vaderplant genetisch genoeg verschillen heeft je kruising ook nog eens hybride groeikracht. Maar een nieuwe wietsoort is het nog niet, daarvoor zul je hem moeten stabiliseren.
Een gestabiliseerde wietsoort produceert zaden waaruit consistente en homogene planten groeien. Om je eigen kruising bijvoorbeeld stabiel te krijgen, moet je met je zaden gaan terugkruisen en intelen tot je moeder- en vaderplanten hebt die altijd hetzelfde nageslacht produceren. Pas dan heb je namelijk een stabiele nieuwe wietsoort die je jaren achter elkaar kunt blijven produceren.
Aangezien alle zaden in dat geval dezelfde planten produceren, weet een kweker precies wat hij van een stabiele soort kan verwachten. En dit is uiteraard een groot voordeel voor de kweker, want die wil graag planten die min of meer even hoog zijn en dezelfde wiet produceren.
F1-hybrides
F1-hybrides zijn het nageslacht van twee wietsoorten die genetisch ver uit elkaar liggen. Laten we zeggen wanneer een pure sativa gekruist wordt met een pure indica. Zulke F1-hybrides zijn vaak meteen zeer stabiel en hebben extra groeikracht a.k.a. hybride groeikracht.
Deze speciale extra groeikracht is echter alleen voorbehouden aan de eerste lichting zaden uit een kruising van twee genetisch zeer verschillende planten. Wanneer je met F1-hybrides gaat doorkruisen zijn de planten genetisch niet meer verschillend genoeg, en is het afgelopen met de hybride groeikracht én de stabiliteit.
Zulke eerste generatie wietzaden worden ook wel F1 zaden genoemd, de F staat voor filius, het Latijnse woord voor zoon (en niet voor fenotype, wat veel mensen denken). Wietplanten die voortkomen uit F1 zaden produceren daardoor 25% meer opbrengst dan zaden die voortkomen uit planten die genetisch gelijk zijn, fantastisch toch?
Terugkruisen
Een van de technieken om een wietsoort te stabiliseren heet terugkruisen. Terugkruisen is wanneer je een plant kruist met een van zijn ouders, of eventueel andere dichte familieleden zoals een broertje of zusje. Terugkruisen is dus eigenlijk een beetje inteelt.
De gedachte is dat je nageslacht creëert dat genetisch gezien veel op (een van) de ouders lijkt. Elke keer wanneer je terugkruist zal het nageslacht meer kans hebben om van beide ouders de gewenste eigenschappen te erven.
Een voorbeeld: stel je voor dat je twee planten kruist waarvan de moederplant een gewenste eigenschap heeft zoals bijvoorbeeld een paarse kleur. Als je nu de mannelijke exemplaren die uit je kruising voortkomen nog eens met de moederplant kruist is de kans groter geworden dat meer nageslacht ook een paarse kleur heeft. Omdat je namelijk meer van haar eigen genen in de volgende generatie inbrengt.
Inteelt
Als gevolg van te veel terugkruisen kunnen helaas ook slechte recessieve eigenschappen steevast tot uiting komen. Als een plant van twee ouders een slechte recessieve eigenschap krijgt, gaat het mis. In de zaden zit nu geen gewilde versie van de eigenschap meer, zodat de slechte eigenschap altijd tot uiting zal komen.
Goed terug-gekruiste planten zijn gewild in kweekprogramma’s omdat hun eigenschappen gewild en voorspelbaar zijn. Planten die goed zijn terug gekruist zullen altijd consistente resultaten opleveren. Als een plant twee dezelfde versies van een bepaald gen bezit, dan zal ze dat gen (lees: die gewenste eigenschap) dus altijd doorgeven, waardoor ze een voorspelbaar nageslacht produceert
Wanneer ga je terugkruisen?
Wanneer je een bepaalde plant hebt die je geweldig vindt, dan kun je die gaan terugkruisen. Je probeert om die mooie en gewenste eigenschappen als identieke genensets in je planten te kweken zodat deze altijd tot uiting komen. In het Engels heet dit het in locken of opsluiten van een bepaalde eigenschap. Door terug te kuisen gaat het nageslacht steeds meer op de gewenste ouder lijken.