- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zo zet je een kweektent op, en richt je hem in
Als je erover denkt om voor jezelf en misschien voor wat vrienden binnen wiet te gaan kweken dan is een kweektent ideaal. Ze zijn goedkoop in de aanschaf en gemakkelijk op te zetten. Je hoeft niet zelf te timmeren en ze bevatten alle benodigde in- en uitgangen voor de apparatuur benodigd om te kweken. Zo zet je er een op en richt je hem in.
Kweektenten maken het leven van kleine thuiskwekers een stuk makkelijker. Je hoeft geen hele kamer op te offeren aan je kweekhobby en de geur van wietplanten blijft discreet in de tent. Ze zijn met name geschikt voor de eigen teelt en je kunt er meer dan genoeg wiet mee kweken voor je eigen gebruik.
Voordelen van kweektenten
Een kweektent biedt je vele voordelen. Ten eerste zijn ze speciaal bedoeld om planten onder kunstlicht in te kweken. De wanden zijn aan de binnenkant al voorzien van een reflecterende folie en alle openingen hebben een handige sluiting en zijn op maat gemaakt zodat luchtslangen en elektra kabels er gemakkelijk doorheen kunnen zonder dat er licht of lucht langs lekt. Kweektenten zijn niet duur in de aanschaf en je hoeft nergens in je huis te boren of te timmeren om een kweektent op te zetten.
Een kweektent is ook discreet, je kunt hem in een kamer zetten zonder dat anderen het opmerken. Je hoeft bijvoorbeeld geen ramen af te plakken zoals kwekers vroeger wel deden. Een kweektent ziet er uit als een kledingtent en in een middagje heb je er een opgezet en ingericht. 3 Of 4 maanden later kun je je eerste wiet oogsten.
Kweektenten zijn ook bijzonder geschikt voor patiënten die altijd cannabis nodig hebben. Door een kleinere tweede kweektent als voorgroeiruimte in te richten kun je jezelf van een constante aanvoer van wiet voorzien. Wanneer de ene tent leeg en wel geoogst is, kunnen planten uit de kleinere tent direct over om het bloeiproces opnieuw te beginnen. Op deze manier kun je iedere twee maanden oogsten.
Een kweektent kiezen
Voordat je kunt beginnen moet je een kweektent en de benodigde apparatuur zoals een kweeklamp en een afzuiger en dergelijke aanschaffen. Veel verkochte kweektenten zijn die van 1 bij 1 meter en 1,2 bij 1,2 meter. Om te bepalen welke maat kweektent voor jou het meest geschikt is moet je jezelf afvragen hoeveel wiet je wil oogsten. Ga uit van een halve gram per Watt aan kweeklicht en kies daar een lamp bij. Aan de hand van de lamp kies je dan een geschikte maat kweektent.
Laten we zeggen dat je bijvoorbeeld een gram per dag wil roken en een volledige cyclus 3 maanden duurt (5 weken voorgroeien en 8 weken afbloeien). Dan heb je dus een capaciteit van 90 gram droge wiet nodig. Dit is goed te doen met een 250 Watt HPS lamp, als we uitgaan van een halve gram per Watt zul je met zo’n kweeklamp ongeveer 125 gram moeten kunnen oogsten. Dit kan al in een kweektent van 60 bij 60 centimeter maar het kan geen kwaad om een klein beetje extra ruimte te hebben dus een tent van een vierkante meter is ook het overwegen waard. Bovendien kun je dan later eventueel ook nog uitbreiden met een 400 Watt lamp als je dat zou willen. Wil je met een 600 Watt lamp gaan kweken dan heb je minimaal een tent van 1,2 bij 1,2 meter nodig en een 1000 Watter vraagt om een ruimte van 2 bij 2 meter. Kies je voor LED kweeklampen dan kun je het beste dezelfde maten aan de hand van het wattage aanhouden.
Hoogte
De hoogte van je kweektent is ook van belang omdat je in een hogere kweektent hogere planten kunt kweken en krachtigere lampen kunt ophangen. Hoe krachtiger de lamp, hoe hoger die namelijk boven je planten moet hangen, bij HPS kweeklampen is dat ongeveer 10 procent van het aantal Watts in centimeters. Kies dus als het even kan een kweektent met een behoorlijke hoogte. Gorilla kweektenten kunnen bijvoorbeeld tot bijna 2 meter hoog uitbreid worden met een hoogte extensie kit. Heb je een lage kweektent dan zul je vroeg of laat waarschijnlijk moeten scroggen of supercroppen om de planten laag te houden. Sommige soorten zoals sativa’s groeien van nature ook meer en dan is het fijn wanneer je daar de ruimte voor hebt.
Wanneer je je keus hebt gemaakt, kun je ook de randapparatuur bestellen en alles in elkaar zetten en aansluiten. Het is niet moeilijker dan het in elkaar zetten van een IKEA kast, dus iedereen kan het. Dit heb je nodig: Een kweektent, een kweeklamp, een koolstoffilter en een afzuiger, een schakelklok en een relais, luchtslangen en een kleine (zwenk)ventilator voor de luchtcirculatie.
Aan de slag
Maak wat ruimte vrij in de kamer waar je je kweektent wil hebben of bouw hem ergens anders waar je wat meer ruimte hebt, maar zorg er dan wel voor dat de kweektent nog door de deur kan wanneer je hem helemaal in elkaar hebt zitten. Bij iedere kweektent zit een bouwbeschrijving die je moet volgen, het komt meestal neer op het in elkaar schuiven van alle stokken waarna je het tentdoek eromheen spant. Wanneer je klaar bent kun je je kweektent op zijn plek zetten. Zorg voor wat extra ruimte rondom zodat je ruimte hebt voor alle slangen en draden en spullen zoals een extern voorschakelapparaat van je kweeklamp.
Wanneer de kweektent goed en wel op zijn plek staat kun je de lamp ophangen. Dit gaat het makkelijkst met in hoogte verstelbare hangers zoals deze heavy duty hangers. Doordat ze in hoogte verstelbaar zijn kun je de lamp gemakkelijk verstellen wanneer de planten hoger worden of wanneer je tijdens het verzorgen je hoofd er niet tegenaan wil stoten. Een LED kweeklamp heeft doorgaans alleen een stekkerkabel dus dat is gemakkelijk. Een HPS kweeklamp komt met een zogenaamd voorschakelapparaat. Deze zitten in sommige gevallen aan de lamp zelf vast, maar kunnen ook extern geplaatst zijn. Er zijn kant en klare systemen maar je kunt ook zelf een voorschakelapparaat (VSA) kopen. Kies dan bij voorkeur voor een digitale ballast die je kunt dimmen. Deze kosten wat meer, maar zijn veiliger doordat ze minder heet worden en wanneer het warm is in de zomer kun je ze dimmen. Heb je een analoge ballast, dan moet je die dus op een vuurvaste ondergrond zoals een stenen plaat of iets dergelijks zetten vanwege de hitte. Een externe ballast is verder aan te raden omdat je deze buiten de kweektent plaatst en de warmte die hij afgeeft zo niet voor temperatuurproblemen bij je planten zorgt. Sluit de lamp vast op het voorschakelapparaat aan maar laat de stekker nog even uit het stopcontact.
Hangt de lamp op zijn plek dan ga je verder met de afzuiger en het koolstoffilter. Deze hang je boven in je kweektent op. Kies een afzuiger met voldoende capaciteit en een koolstoffilter die daarop aansluit. Ook heb je een luchtslang nodig met dezelfde diameter. Raadpleeg je verkoper voor de juiste materialen of lees dit artikel nog eens door. Met behulp van wat duct tape sluit je de zuigende kant van de afzuiger aan op je koolstoffilter. Soms kan dit rechtstreeks maar als dit niet gaat zet er dan een stuk luchtslang tussen. Aan de blazende kant van de afzuiger sluit je sowieso een stuk luchtslang aan en dat leid je door een van de openingen in je kweektent door naar buiten. Een kleine kweektent kan zijn lucht gewoon kwijt in de ruimte waar hij staat. Wanneer je een raampje open laat staan gaat dit prima. Bij een grote kweektent dien je de lucht op een of andere manier rechtstreeks buiten het huis af te voeren. Daar zijn verschillende manieren voor, maar we beperken ons hier tot de wat kleinere kweekruimtes voor hobbyisten. De koolstoffilter met afzuiger hang je vervolgens met spanbanden op aan het plafond van je kweektent, er zijn speciale stangen in de tent waaraan je het kunt ophangen. Aan de onderkant van je kweektent zitten speciale openingen die verse lucht binnenlaten zonder dat er licht doorheen kan, dus dat is makkelijk.
De belangrijkste apparatuur zit nu aangesloten, je hebt alleen nog een ventilator nodig om de lucht in de tent te laten circuleren. Zet deze niet op de hoogste stand en richt hem ook niet direct op je planten maar laat hem vlak boven het bladerdek blazen zodat de planten lichtjes in beweging blijven. Een zwenkventilator is nog beter maar die kun je niet altijd kwijt. Voor kleine kweektenten zijn zogenaamde clip-on fans handig want die kun je aan de stangen van je kweektent vastknijpen. Als alles aangesloten zit haal je de stekkers van alle apparatuur door de daarvoor bestemde opening naar buiten en kun je je concentreren op het aansluiten ervan.
De afzuiger en de ventilator kun je direct op een stopcontact aansluiten maar om de lamp automatisch aan en uit te laten gaan en voor de veiligheid dien je de lamp aan te sluiten op een timer en een relais. Een relais vangt de piekstroom op bij het aanslaan van de lamp waardoor de timer niet zal doorbranden. Wel zo veilig dus doe dit nooit zonder relais. Een relais aansluiten is erg lastig, en daarom adviseren we om een kant en klare timer met ingebouwde relais zoals deze Timerbox aan te schaffen. Een HPS lamp sluit je aan op een voorschakelapparaat en het voorschakelapparaat op zijn beurt op de timerbox.
Als alles is aangesloten is het tijd om alles nog een keer goed na te lopen. Controleer of alles stevig vast zit en er geen lucht of licht in en uit de tent lekt. Zitten alle kabels veilig en zijn er geen losse elektrakabels die kortsluiting zouden kunnen veroorzaken? Heb je alles goed aangesloten? Als je alles gecontroleerd hebt kan de stekker in het stopcontact en kun je met kweken beginnen. Luister ook nog even goed naar het geluid dat je afzuiger en ventilator produceert, is het buiten te horen dan moet je wellicht het een en ander dempen met isolerende slangen of een stiller type afzuiger kiezen. Zorg er ook voor dat er geen elektronica of kabels op de bodem van je tent liggen want daar ga je straks met water werken! Hou alles wat met elektra te maken heeft daarom minimaal hoger dan een meter boven de vloer. Laat de lamp een tijdje branden en controleer ook of het in de tent niet te heet wordt. Het zou idealiter tussen de 20 en 27 graden moeten zijn.
Veel succes met het kweken van je eerste eigen wietplanten, mocht het opzetten en aansluiten van een kweektent je toch iets te ingewikkeld zijn, dan kun je natuurlijk altijd nog kiezen voor onze eigen kant en klare RollingStoned kweekkast.
Update 30-9-2016: Een oplettende lezer wees ons erop dat we te weinig over het veilig aansluiten van een kweektent melden in dit artikel. Uiteraard vinden wij ook dat veiligheid voorop moet staan wanneer je zelf thuis wiet gaat kweken. Vandaar dat we meteen een volledig artikel aan de veiligheid hebben geweid. Vergeet deze veiligheidsmaatregelen dus niet in acht te nemen.