- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zomercursus Kweken #3 – Ontkiemen
De beste en sterkste wietplanten krijg je wanneer je werkt met zaadjes. De eerste stap die je dan moet zetten is het ontkiemen. Dat kan op meerdere manieren: in water, watten of (keuken)papier. Deel 3 van onze korte zomerkweekcurus!
Omdat we deze cursus vooral ook bedoelen voor starters en nog niet zulke ervaren wietkwekers schotelen we je een methode voor die gegarandeerd lukt (100% dummy proof dus ;-). Met dank aan onze RollingStoned-kweker Bio Bertje, is dit de zogenaamde Serious Seeds-methode:
Stap 1: Keukenpapier nat maken
Neem een vel van je keukenrol, maak die nat onder de kraan, en laat het teveel aan water even uitlekken. Kraanwater is goed, maar als je bang bent voor schimmels of bacteriën kun je ook kiezen voor een mengsel van 1 deel 3% waterstofperoxide (drogist) en 5 delen gedistilleerd water. Dit zal alle aanwezige schimmels en bacteriën dood maken.
Stap 2: Zaden plaatsen
Verdeel je zaden over de helft van het natte vel keukenpapier en vouw het papier dubbel zodat je zaden tussen twee lagen nat keukenpapier zitten.
Stap 3: Zaden ophangen
Stop het dubbelgevouwen vel keukenpapier met de zaden ertussen in een plastic gripzakje zodat het papier nat blijft. Hang het zakje in het donker op, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een kast. Een deel van het water druipt uit het keukenpapier en verzamelt zich onderin het gripzakje. Als je het om de dag even horizontaal neerlegt trekt dat water weer in het papier waardoor het nat genoeg blijft.
Stap 4: Checken voor wortels
Kijk elke dag even of je zaden al wortels hebben. Als je zaden wortels hebben van ongeveer 1 tot 3 centimeter lang, kun je ze overzetten in je medium. Doordat het gripzakje steeds verticaal hangt, groeien de wortels netjes en recht naar beneden, in welke positie de zaden ook lagen.
Stap 5: De zaden overzetten
Met een theelepeltje kun je de zaden voorzichtig oppakken zonder ze te beschadigen. Vul een potje met je medium (aarde of kokos etc.) naar keuze en maak het vochtig. Maak een kuiltje in de grond wat iets groter is dan je zaadje en leg het zaadje op de rand hiervan met het worteltje naar beneden, in het kuiltje. Let op dat je het zaadje zelf niet begraaft! Vul het kuiltje nu voorzichtig met wat van het medium. Na het overzetten moet het zaadje zelf, voor de helft in de grond zitten. Duw de aarde rondom het zaadje even in, zodat het zaadje op een bergje ligt. Als je nu water geeft in de lager gelegen aarde rond het zaadje, wordt het zaadje niet nat, terwijl de wortel wel bij het water kan.
Stap 6: Luchtvochtigheid en licht
Plaats een doorzichtig plastic zakje of de afgeknipte plastic bodem van een frisdrankfles over je kleine kiempje om de luchtvochtigheid de eerste dagen hoog genoeg te houden. Zorg ook voor voldoende licht, anders zal je kiemplantje teveel gaan strekken. Het plastic kan van het kiemplantje weggehaald worden als je de eerste twee gekartelde blaadjes ziet. Wacht nog eventjes met buiten zetten tot je miniplantje wat meer blaadjes heeft.
Volgende keer in de zomercursus: de groeifase
(advertentie)