- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zomercursus Kweken #4 – Groeifase
Nadat we vorige keer de zaadjes hebben laten ontkiemen, breekt nu de groeifase – of vegetatieve fase – van de wietplant aan. Een belangrijke periode in het leven van een plant, want hierin wordt de basis gelegd voor latere successen, ofwel de wietoogst.
Goed begin is het halve werk
Direct na het ontkiemen van een wietzaadje begint het peuterplantje met het opbouwen van de structuur van de plant. Eerst komen de lob blaadjes uit het zaadje, dan het eerste setje 1-vingerige gekartelde blaadjes, het tweede setje blaadjes, de eerste zijscheuten, enzovoort. Het maakt niet uit welke wietsoort je kweekt, deze opbouw gaat in het begin altijd min of meer volgens hetzelfde bouwplan.
Zodra de eerste groene blaadjes uit het zaadje komen, beginnen ze meteen met het absorberen van licht voor de fotosynthese. Dit is de motor van je plant, hij loopt voornamelijk op licht, maar ook op water, meststoffen en CO2. Het is daarom dus belangrijk dat je een ontkiemd zaadje niet te lang tussen natte watjes laat zitten, maar in de grond stopt en van licht voorziet.
Na een week of drie zou een opgroeiende wietplant vijf tot zes nodes moeten hebben, uit de nodes groeien de zijtakken en de bladeren. De zijtakken beginnen zich nu ook te ontwikkelen.
Voeding
Wees geduldig in die eerste groeiweken en ga niet te veel aan je plantje friemelen en geef haar ook zeker niet te veel water en zeker geen voeding. Zorg er daarna voor dat wietplanten in de groeifase een stikstofrijke voeding krijgen. Organische mest zoals vleermuizenmest of beendermeel bevatten veel stikstof en kun je prima gebruiken in de groeifase van een wietplant. Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klare groeivoeding gebruiken. Kijk uit dat je ze niet teveel geeft.
Licht
Als het op binnen kweken aankomt is de lichtbron waarschijnlijk de belangrijkste factor van je kweekruimte. Er zijn drie soorten lampen die veel gebruikt worden voor het kweken van wiet. In de groeifase krijgen de planten vaak 18 tot soms wel 24 uur licht per etmaal.
1. Fluorescente lampen. Deze zijn er in veel verschillende vormen: spaarlampen, T-Neon kweeklampen en TL-buizen. Ze worden meestal gebruikt voor jonge zaadplanten en stekken, maar als je de juiste kleur kiest kun je er ook gewoon onder afbloeien. Onze eigen RollingStoned G-Kit kweekkast is er bijvoorbeeld ook met TL-verlichting!
2. HPS kweeklampen zijn volgens de meeste kwekers nog steeds ongeëvenaard qua prestaties. Ze zijn in ieder geval zeer betaalbaar in de aanschaf en leveren betrouwbare prestaties. HPS lampen – hps staat voor high pressure sodium trouwens – zijn vanwege de oranje en rode kleur ook geschikt voor de bloeifase. Je hebt HPS kweeklampen vanaf 150 tot 1150 Watt, maar zoals we eerder in deze serie al schreven heb je aan 150 tot 400 Watt genoeg voor een kleine kweekruimte.
3. LED-lampen verbruiken minder energie en worden lang niet zo heet als HPS lampen, waardoor de planten niet zoveel vocht verdampen. HPS lampen produceren nu vaak nog wat meer lumen (=lichtintensiteit) dan LEDS, maar de nieuwste generatie LED kweeklampen kunnen de concurrentie wel degelijk aan. LED lampen leveren wel vaak kwalitatief betere wiet op met meer geur en trichomen en hardere toppen.
Scroggen
Maak gebruik van de groeifase want juist in deze fase kun je de plant helemaal vormen zoals jij dat wil. Je kunt een lage brede plant vormen met veel toppen door te scroggen of te supercroppen, of je kunt er voor kiezen om alleen wat te toppen zodat je plant wat struikachtiger wordt.
Volgende keer in de Zomercursus Kweken: de bloeifase
(advertentie)