- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zomercursus Kweken #6 – Afrijpen
We belanden in de korte kweekcursus in de cruciale laatste weken van het leven van onze wietplant. In deze laatste bloeidagen is het belangrijk om de toppen goed te laten afrijpen en uiteraard kan je de natuur daarmee een handje helpen.
Verkort de dagen
Binnen in je kweekruimte speel jij voor God en dus bepaal jij hoe lang dag en nacht duren. Wanneer je je wietplanten sneller wil laten afrijpen draai je langzaam – iedere week een uurtje er vanaf bijvoorbeeld – de lichtkraan dicht. Waar ze tijdens de eerste weken bloei op 12/12 uur staan, ga je in de laatste vier weken van 12 naar 11 naar 10 en dan 9 uur licht. de planten denken dat het volop herfst wordt nu. De schutbladeren gaan vergelen, maar het afrijpen vindt in volle glorie plaats!
Luchtvochtigheid lager
Een iets hogere luchtvochtigheid zal in de groeifase (zo’n 65%) van de plant een gezonde en uitbundige groei stimuleren. Tijdens de bloeifase heeft je plant liever een wat drogere lucht, het helpt om schimmels te voorkomen en het stimuleert de productie van harskristallen in de toppen! Zorg voor een luchtvochtigheid van zo’n 45% in de bloeifase.
Dus als jij op een simpele en redelijk goedkope manier de kwaliteit en de kwantiteit van je opbrengst enorm wil verbeteren dan koop je een luchtbevochtiger voor tijdens de groeifase van je plant. Met een goede en regelbare afzuiger kun je een teveel aan vocht in de lucht afzuigen. Met een luchtontvochtiger kun je de luchtvochtigheid helemaal goed naar beneden brengen. Extra tip: in de laatste twee weken breng je de luchtvochtigheid zover naar beneden als je kan, zelfs tot 35%! Dit zal de toppen extra stimuleren om zich tegen de droogte te beschermen met extra veel hars vol met THC! Nog een bijkomend voordeel is dat de toppen al wat vocht verliezen en dus goed voorbereid zijn om te drogen.
Spoelen (voeding)
Gedurende het leven van je plant geef je allerlei meststoffen. Een deel van de meststoffen verbruikt de plant, maar ze kan niet alle meststoffen verbruiken. Zeker als je teveel voeding geeft slaat de plant een substantieel deel van deze stoffen op. Deze opgeslagen mineralen kunnen je wiet een scherpe smaak geven. Door in de laatste twee weken van de cyclus te spoelen geef je de plant de kans om schoon water op te nemen zonder dat voedingsstoffen de smaak nog verder beïnvloeden. Ook spoelt het water de in de aarde achtergebleven mineralen weg.
Veel mensen denken dat het schone spoelwater de in de plant opgeslagen voedingsstoffen eruit spoelt en daarmee de scherpe smaak. Maar dit is niet waar. Door te spoelen kun je dus geen voedingsstoffen uit de plant krijgen die daar al opgeslagen zijn. De plant kan wel wat opgeslagen stoffen uit de bladeren opmaken, maar dit verwijdert verder geen meststoffen uit de toppen. HIER lees je hoe je moet spoelen.
Hoe zie ik wanneer ik moet oogsten?
En dan een heel belangrijk punt: wanneer is het ideale moment gekomen om de planten te gaan knippen? Het beste kan je dat aflezen aan de kleur van de trichomen (harskliertjes) in de toppen, bij voorkeur door een microscoop. Wanneer ze in het begin nog helder van kleur zijn, bevatten ze nog niet veel werkzame stoffen en aangezien we natuurlijk wel goed stoned willen worden is het nu nog te vroeg om te oogsten.
Daarna verkleuren de trichomen naar troebel/melkachtig. Onze eigen Master Kroblo heeft een goed systeem om te checken of je nu moet gaan knippen: zodra 95% nog troebel is en de eerste 5% bruinig/amberkleurig, breekt het perfecte moment aan om de planten om te hakken. Bij een meer indica-dominante strain kan het beste circa 30% amber worden aangehouden, voor het beste eindresultaat.
Volgende keer in de Zomercursus Kweken: oogsten & drogen
(advertentie)