- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zomercursus Kweken #8 – Curen
We bewaren het lekkerste – zoals het hoort – tot het laatst. Want nadat je de toppen hebt geknipt en gedroogd ben je er nog niet helemaal. Tenminste wanneer je eersteklas topwiet qua geur, smaak en kwaliteit wil roken, en dat wil je. Daarom nog 1 ding: curen!
Na het drogen ga je de wiet mooi maken en haal je alle blaadjes die je voor het drogen eventueel hebt laten zitten weg. Doe dit voorzichtig met een puntschaartje en nogmaals: probeer de wiet zo min mogelijk aan te raken! Als je klaar bent kun je gaan curen.
Curen is je wiet laten rijpen
Curen is de allerlaatste stap bij de productie van een goede kwaliteit wiet. Gedurende de kweek neemt je plant meststoffen op en maakt ze chlorofyl aan. Chlorofyl smaakt niet lekker bij het roken en geeft een scherp gevoel in je keel. Door je wiet goed te laten curen wordt dit chlorofyl afgebroken en gaat je wiet beter ruiken. Vergelijk het maar met het laten rijpen van een lekkere wijn, kaas of een heerlijke Parmaham, het komt de smaak en geur van je wiet ten goede.
Laat je wiet de eerste dagen ‘boeren’
De eerste dagen moet je de wiet even laten boeren. Dit houdt in dat je de weckpot dagelijks een kwartiertje open zet zodat ook het laatste vocht weg kan. De wiet ruikt in het begin niet meer zo sterk maar je zult merken dat de aroma’s na een paar weken curen dubbel en dwars terugkomen. En daar doe je het allemaal voor; topkwaliteit wiet met een overvloed aan smaak en geur.
Curen voor de echte connaisseur!
Curen kan en gebeurt dus meestal in glazen weckpotten. Maar voor de echte professional, de ware smaakliefhebber is er natuurlijk ook een product op de markt: een luxe zero-zero box met o.a. een speciale hygrometer die de luchtvochtigheid in de box in de gaten houdt. Als het te droog wordt in de luxe houten bewaardoos houdt de ingebouwde bevochtiger ervoor de luchtvochtigheid op het juiste peil. Meer informatie hierover vind je in een eerder artikel op RollingStoned: ‘Wiet curen als een connaisseur‘.
Honderden andere artikelen over wiet kweken
Zo, dat was de korte zomercursus wiet kweken (voor beginners en nog niet heel ervaren kwekers). Uiteraard kan je nog honderden andere artikelen terugvinden op de site over alles met wiet kweken van doen heeft. Check het menu onder ‘Cannabis’ maar eens, of tik gewoon een zoekwoord in rechtsboven op onze site. Veel plezier bij het kweken van je eigen plantjes!
(advertentie)