- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Zuid-Afrika wil cannabis-school voor plattelandsjongeren
Terwijl we in Nederland soebatten over een kleinschalige wietproef of een verhoginkje van de handelsvoorraad voor coffeeshops met een ontstellende 500 gram, geeft men in het buitenland volop gas met legale cannabis. En dan bedoelen we niet alleen de VS en Canada, maar bijvoorbeeld ook Zuid-Afrika. Daar is de regering van Oost-Kaap van plan om een wietschool te openen, waar de lokale bevolking kan leren hoe ze moeten inspelen op de ‘internationale boom in legale cannabis’.
De dagga-school komt eraan!
‘Here comes SA’s first dagga college!‘, kopt de Zuid-Afrikaanse nieuwssite The Citizin vrolijk. En gelijk hebben ze die mensen. Overigens betekent dagga daarginds wiet, maar dat had je zelf ook al bedacht natuurlijk. Binnen een jaar hoopt de overheid in de Oost-Kaap – 1 van de 9 provincies in Zuid-Afrika – een heus ‘cannabis college’ te openen.
Met de opleiding speelt het land in op de snelgroeiende internationale business die legale (medicinale) cannabis inmiddels is geworden. Boeren en met name de jongeren in de provincie Oost-Kaap krijgen bijscholing in ‘het telen en distribueren van cannabis’ en ze steken zelf de handen uit de mouwen met ‘zaden, voeding en het bouwen van omheiningen’.
Zuid-Afrika kan jaarlijks $1,7 miljard verdienen met legale wiet
Volgens de lokale media hebben andere landen zoals de VS, Canada en Nederland (?!) al wietopleidingen, maar de geplande school in Zuid-Afrika is de eerste op het Afrikaanse continent. Volgens de site The Moguldom Nation is de Oaksterdam University in het Californische Oakland in 2007 de eerste cannabisopleiding ter wereld, maar kun je tegenwoordig ook online ‘wiet studeren’ aan bijvoorbeeld HC University en de Cannabis Training University, beide gevestigd in Colorado. Ook bieden steeds meer universiteiten cannabis cursussen aan.
LEES OOK: Universiteit Colorado biedt WIET als hoofdvak aan
De lokale afdeling van het Department of Rural Development and Agrarian Reform wil het cannabis college vestigen in een verlaten voormalige school op het platteland nabij Lusikisiki – een dorp dat door de lokale AmaMpondo vernoemd is naar het ‘rusteloos ruisen van het riet in de wind’. Een volledig gelegaliseerde cannabis industrie in Zuid-Afrika levert in 2023 volgens het ‘African Cannabis Report‘ al jaarlijks 1,7 miljard dollar op. En wellicht nog belangrijker: het levert ook dringend gewenste banen op!
Ideale omstandigheden voor wietteelt in de Oost-Kaap
Volgens de zakelijke site BusinessTech is de Oost-Kaap geselecteerd als locatie voor de cannabis school omdat er boeren zijn met de ideale kweekcondities voor wiet. De gebieden waar het met name om gaat zijn heuvelachtig, vochtig, ze liggen flink boven zeeniveau, bieden vruchtbare aarde, minimale vervuiling en regelmatige neerslag.
Uit de Zuid-Afrikaanse media leren we verder dat de Kaap-regio een ‘unieke biodiversiteit’ kent. Wat heet; het is het enige aangewezen bloemenkoninkrijk dat geheel binnen de grenzen van één land valt. De regio neemt slechts 0,04 procent in van het landoppervlakte van de aarde, maar het heeft 3 procent van alle bloemensoorten ter wereld – en bijna 20% van alle soorten bloemen in Zuid-Afrika.
Zuid-Afrika telt 1,25 miljoen wiettelers
Volgens een schatting van de World Health Organization (WHO) zijn er 1.250.000 wiettelers in Zuid-Afrika, op een bevolking van pak ‘m beet 55 miljoen. Ministens 350.000 van de 1,25 miljoen plantenliefhebbers zijn ’traditionele genezers’ die de plant aan anderen geven vanwege haar medicinale voordelen. In de provincie Oost-Kaap wordt dan ook al eeuwenlang wiet gekweekt, zo weet The Citizen.
Volgens onderzoek van het Britse bureau Prohibition Partners heeft Zuid-Afrika de potentie om uit te groeien tot de op 1 na grootste Afrikaanse markt voor cannabis en aanverwante producten als hennep en oliën. Alleen Nigeria moet men voor laten gaan, maar daar wonen dan ook meer dan 190 miljoen mensen.
De tijden veranderen, ook in Afrika
Op dit moment is cannabis in de meeste Afrikaanse landen nog illegaal. Een handjevol landen waaronder Lesotho, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika hebben de wietteelt voor medicinale – en soms ook commerciële – doeleinden gelegaliseerd. In september 2018 oordeelde het hooggerechtshof in Zuid-Afrika dat recreatief gebruik van wiet niet langer een misdrijf mocht zijn.
De rechters gaven de regering na het legendarische vonnis 2 jaar de tijd om de cannabiswetten in het land in lijn te brengen met de grondwet. Dat belooft dus nog wel een en ander voor het komende halfjaar!