(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met jaloerse ogen kijken we vanuit Europa naar de groeiende concentratengemeenschap in Amerika waar men er lustig op los dabt tegenwoordig. Wil je hier nou ook lekker dabben dan zul je het zelf moeten maken en vooral goed moeten zuiveren!

shatter2Butane Honey Oil (BHO) is vrij gemakkelijk zelf te maken met een BHO collector zoals de Honey Bee Extractor of de Honey Extractor DLUX. Daarmee is het een kwestie van de buis vullen met wiet, geschikt butaangas erin spuiten en in laten dampen in een goed geventileerde ruimte. Er zijn genoeg instructiefilmpjes van te vinden, maar daarmee heb je nog geen zuiver en veilig product. Je concentraat zal namelijk eerst nog gezuiverd moeten worden.

Slecht of niet gezuiverde BHO zal een grauwe kleur krijgen, slecht smaken en vooral slecht zijn voor de gezondheid. Zuiveren dus! En dat doe je in een vacuümoven, het is misschien een hele uitgave, maar de enige manier om je BHO goed te zuiveren. Onder invloed van het vacuüm en warmte koken de onzuiverheden uit het concentraat waardoor je een puur en veilig concentraat overhoudt. Door de druk te verlagen verlaagt ook het kookpunt van de onzuiverheden waardoor ze op een lage temperatuur uit het concentraat verdampen, terwijl het concentraat zelf in tact blijft.

BHO zuiveren

Je hebt het door: het proces van het maken van een schoon concentraat is niet klaar nadat het butaangas ingedampt is, maar begint dan eigenlijk pas. Om het goed te zuiveren heb je een vacuümoven of een zogenaamde exsiccator nodig met een vacuümpomp. Het proces van zuiveren dien je een aantal keer te herhalen waarbij je een goed evenwicht tussen grondig, maar niet te lang moet opzoeken. Te lang zuiveren zorgt ervoor dat de smaak van je concentraat achteruit gaat, terwijl te kort zuiveren te veel verontreiniging in het concentraat achterlaat.

Begin met het extraheren van de hars uit droge wiet via een extractor. Doe dit direct in een ovenschaal laten lopen die in een andere, grotere ovenschaal met heet water (net van de kook af) staat. Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte, of anders buiten bent wanneer het gas indampt. Butaangas is namelijk erg licht ontvlambaar.

Wanneer het vloeibare butaan helemaal ingedampt is houd je een harde kleverige substantie over. Nu begint het zuiveren. Met een hittepistool of verfbrander in de laagste stand op het concentraat gericht, maak je voorzichtig luchtbellen op de oppervlakte van het concentraat. Laat het hierna afkoelen tot het concentraat hard is en schraap je concentraat daarna uit de schaal en doe het op een vel bakpapier.

oven

Vacuümoven

Plaats je bakpapier met daarop het concentraat nu in de vacuümoven. Een vacuümoven verhit je concentraat onder een vacuüm dus dat is gemakkelijk. Bij temperaturen tot 50 graden celcius wordt shatter gemaakt en tot zo’n 90 graden krijg je een hasjolie. Wanneer de juiste temperatuur is bereikt, laat je het concentraat net zo lang in de vacuümoven tot er geen enkele reactie (bubbels) meer te zien is. Hoe lager de temperatuur, hoe langer het duurt.

Wanneer je geen vacuümoven hebt, kun je je BHO ook zuiveren in een exsiccator en een aangesloten vacuümpomp. Dit werkt lang niet zo goed als een vacuümoven maar is nog altijd beter dan niets. Neem je bakpapier met daarop het concentraat en smelt je concentraat met een hittepistool. Spreid het uit tot het zo dun mogelijk is en plaats het in de exsiccator en zet de vacuümpomp aan.

Zodra je exsiccator helemaal vacuüm getrokken is kun je de pomp uitzetten en langzaam het ventiel weer openen. Gefeliciteerd, je hebt nu de eerste zuivering voltooid. Herhaal dit proces tot je concentraat kristalhelder is geworden, de kleur blijft hierbij goudgeel of bruin.

Deze laatste manier van zuiveren met een exsiccator is wel een beetje ghetto en eigenlijk het minimale wat je zou moeten doen. De vacuümoven zuivert je concentraat in ieder geval een stuk beter. Tenslotte willen we nog even opmerken dat je nooit of te nimmer concentraten zou moeten proberen te maken als je niet heel goed weet waar je mee bezig bent! Je werkt met licht ontvlambare stoffen waarbij er van alles mis zou kunnen gaan.

Dabze!

(advertentie)