(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het leven wordt steeds leuker in de Duitstalige gebieden van Europa. Vorige week nog het nieuws dat Duitsland (84 miljoen mensen) recreatieve wiet gaat legaliseren, en nu blijkt dat ook de Zwitsers (9 miljoen mensen) gas geven. Vanaf begin volgend jaar al kunnen blowers in diverse steden – waaronder Zürich en Basel – in hun plaatselijke apotheek of social club terecht voor een portie legale, biologische funwiet!

Legale funwiet in apotheken én in cannabis social clubs

Het lijkt er sterk op dat Zwitserse cannabis consumenten zelfs nog eerder een legaal wietje kunnen smoren dan hun Duitse vrienden. Met de simpele kop ‘Schweiz: Apotheken verkaufen Cannabis‘ kondigde de Duitse apothekerswebsite Apotheke-adhoc vorige week namelijk aan dat dit al vanaf begin 2022 het geval zal zijn.

In grote steden als Basel en Zürich, maar ook in diverse andere kleinere Zwitserse steden, kunnen cannabis liefhebbers binnenkort terecht in de plaatselijke apotheek voor een portie legale recreatieve cannabis, als onderdeel van een ‘gecontroleerde studie’ die verkoop van wiet aan volwassenen als topic kent. of zoals dat in fraai Duits heet: ‘Modellprojekte zur Abgabe von Cannabis als Genussmittel in Apotheken’.

Overigens mag er straks tussen de Alpen ook funwiet worden verkocht in zogeheten social clubs, collectieve cannabis consumentenverenigingen dus, zoals we die kennen uit Spanje en voorheen ook België.

Experimenteren in de omgang met cannabis

Nou komt dit nieuws niet geheel uit de loepzuivere berglucht vallen. De juridische en wettelijke kaders voor het experiment werden al in augustus 2020 geschapen door de Kommission für soziale Sicherheit und Gesundheit des Ständerats.

Dat is de ‘kleine Kamer’ van het Zwitserse parlement en die maakte het vanaf dat moment dus (politiek) mogelijk via het zogeheten Experimentierartikel om onder strenge wetenschappelijke voorwaarden te gaan experimenteren met de Umgang mit Cannabis.

We kunnen daarom beter spreken van pilotprojecten in plaats van legalisering, al doet dat er in de alledaagse werkelijkheid van straks niet heel veel toe. Het doel van de Zwitsers is om te onderzoeken hoe ‘de regulering van de toegang tot cannabis uitwerkt op de consumenten, de volksgezondheid en het koopgedrag’.

In het kader van wetenschappelijk onderzoek kunnen consumenten zowel in apotheken als in social clubs hun legale wietje kopen… [beeld: Fabio Berti/Shutterstock]

Züri Can – ‘cannabis met verantwoording’

Naar aanleiding van deze pilots moet er vervolgens een ‘zakelijke basis ontstaan voor een discussie over het cannabisbeleid in het bijzonder en de Zwitserse drugspolitiek in het algemeen’, zo maakte de stad Zürich bekend.

De grootste stad van het land speelt sowieso al een voortrekkersrol. In samenwerking met de Psychiatrischen Universitätsklinik Zürich begint in de herfst van 2022 het 3,5 jaar durende project ‘Züri Can – Cannabis mit Verantwortung’. Dat moet duidelijk maken welke gevolgen ‘de verkoop van gestandaardiseerde en gecontroleerde cannabisproducten via vastgestelde referentiepunten m.b.t. gezondheid en preventie’ heeft voor de cannabis consumenten.

Staatswiet heet in Zwitserland ‘Studiencannabis’

De Zwitsers hebben ook hun eigen variant op ons eigen woord ‘staatswiet’ bedacht: Studiencannabis. Consumenten in de steden die gaan pilotten kunnen dus hun wiet kopen in de apotheek of in een cannabis social club. De initiatiefnemers hopen ook die vraag te beantwoorden met de pilot: welke outlet is het meest geschikt voor legale wiet straks als het landelijk gelegaliseerd gaat worden: de apotheek of de club?

De gezondheid van de blower staat daarbij voorop, of beter gezegd het zoveel mogelijk beperken van de gezondheidsrisico’s voor de consumenten. Ook kunnen de deelnemers aan de proefprojecten in de Zwitserse steden altijd GRATIS terecht bij artsen die zich aan het cannabisproject hebben verbonden.

‘Heilpflanzenanbau’ moet biologisch en binnenlands

Gedurende de pilotprojecten kan de Zwitserse (volwassen) blower kiezen uit diverse cannabisproducten, zowel wiet als hasj, met verschillende THC- en CBD-gehaltes en ‘allemaal met hoge kwaliteitsstandaard’ zo beloven de beleidsmakers ons.

“Er wordt gestreefd naar biologische en binnenlandse productie”, aldus de Stadtverwaltung. De teeltmethodes voor de Alpenwiet moeten daarom volgens de studie-eisen voldoen aan ‘der guten landwirtschaftlichen Praxis für Heilpflanzenanbau’. Geweldig woord trouwens voor wiet: Heilpflanze!

Met deze verantwoorde productiewijze kunnen de duizenden deelnemers aan de Zwitserse wietproeven ‘gesundheitsbewusster und verantwortungsvoller’ cannabis consumeren, ofwel gezondheidsbewuster en verantwoordelijker blowen – tja, het blijven degelijke Duitstaligen nietwaar?

In ruil daarvoor hoeven onze vrienden daarginds slechts regelmatig een enquete in te vullen, zodat de onderzoekers snappen hoe het zit met hun ‘gezondheid, sociale situatie en ontwikkeling’.

[openingsbeeld: Kittyfly/Shutterstock]
(advertentie)